La consellera s’ha reunit amb la direcció d’Ecoembes, als quals ha agraït el seu treball pel medi ambient
L’any passat es van reciclar 207.495 tones d’envasos, que es van convertir en nova matèria primera amb la qual fabricar tèxtils, canonades, mobiliari urbà o nous envasos
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat l’augment de les taxes de reciclatge en la Comunitat Valenciana i ha apostat “per conscienciar i continuar batent rècords” amb projectes pioners com ‘Reciclos’ després que en 2023 es reciclaren un total 207.495 tones d’envasos, la qual cosa suposa un creixement del 3,6 % en 2023 i un 16,4 % més que fa cinc anys.
Així ho ha manifestat la consellera després de la reunió que ha mantingut amb la directora executiva d’Ecoembes, Rosa Trigo, i altres representants de l’entitat juntament amb el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco. En la mateixa s’ha analitzat la gestió de reciclatge d’envasos domèstics de plàstic, metall, bric, paper i cartó de la Comunitat Valenciana.
En la trobada s’han avançat alguns aspectes del que serà el nou programa d’Ecoembes que entrarà en funcionament el pròxim 20 de maig. La nova versió de ‘Reciclos’ portarà la Comunitat Valenciana a ser la primera autonomia d’Espanya que dispose de l’actualització de la iniciativa que permetrà escanejar el codi de barres de botelles o llandes per a acumular punts que canviaran per incentius socials o mediambientals.
La titular de Medi Ambient ha indicat que els ciutadans “estan cada vegada més conscienciats, però hem de continuar treballant per a tractar d’aconseguir unes majors quotes i que siguen minoritaris els residus que acaben en els abocadors”. Per a Salomé Pradas, cal sumar esforços entre el sector públic i el privat per a fomentar l’economia circular i aprofitar al màxim els residus que es generen. En este sentit, ha agraït a Ecoembes el treball que fa en favor del medi ambient.
Per tipus de material, del total d’envasos domèstics reciclats a la Comunitat Valenciana, 100.138 tones corresponen a envasos plàstics (un 0,3 % més que l’any anterior), 77.979 a paper i cartó (un 11,2 % més que en 2023) i 29.378 a metàl·lics (un 3,3 % menys).
D’esta quantitat, el 64,2 % de les tones reciclades provenen de la recollida separada, que inclou tant la recollida selectiva municipal dels més de 50.500 contenidors grocs i blaus que hi ha als carrers (43,3 %), com la que es fa amb gestió privada (20,9 %) a través d’un total d’11.332 punts de reciclatge i 61 màquines ‘Reciclos’ en llocs de gran afluència de públic com ara aeroports o centres comercials. El 35,8 % restant es va aconseguir recuperar de les plantes de residus on arriben tot tipus de fem sense separar, a través del contenidor gris.
Per a continuar acostant el reciclatge als valencians, al llarg de 2023 s’han instal·lat més de 700 contenidors en diferents municipis en el marc del Pla acció d’envasos de la Comunitat Valenciana, sumant-se als 7.928 entregats des que va iniciar el Pla.
El cicle de reciclatge
El cicle de reciclatge comença quan la ciutadania separa els seus envasos i els deposita en un dels 27.001 contenidors grocs i 23.502 blaus que hi ha als carrers dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, així com en els diferents punts de reciclatge situats en llocs de gran afluència.
Així mateix, després de la recollida dels contenidors, els residus es traslladen a una de les cinc plantes de selecció que hi ha a la Comunitat, on es classifiquen els diferents materials abans de ser traslladats als recicladors homologats que garantixen el correcte tractament dels residus d’envasos.
Finalment, l’arreplegat es convertix en nova matèria primera amb la qual fabricar productes tèxtils, canonades, mobiliari urbà o nous envasos, la qual cosa facilita la seua circularitat.