L’Ajuntament de Vinaròs aplicarà sancions i endurirà el control dels solars i parcel·les sense netejar

 

La finalitat és que els propietaris assumisquen les seues obligacions de manteniment i cura dels terrenys per evitar la proliferació de plagues o incendis

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Marc Albella, ha donat a conèixer el nou protocol d’actuació que a partir d’ara aplicarà l’Ajuntament per a garantir la neteja i manteniment de les parcel·les privades ubicades en el nucli urbà. Segons destacava tenir un solar descuidat pot provocar l’aparició de plagues d’insectes o rosegadors, a més també de ser possibles focus d’incendis, per tant, la seua neteja és important per motius de seguretat i salubritat. “Vinaròs té un terme municipal molt extens de més de 95 km2, i no només tenim casos de parcel·les descuidades al nucli urbà, sinó també a Costa Nord, Sud i ermita entre d’altres” ha apuntat Albella.

El primer tinent d’alcalde assenyalava que aquest any, fins a finals de juliol, s’han obert 22 ordres d’execució per demanar als propietaris que complisquen amb les seues obligacions de neteja dels solars, de les quals només s’han resolt favorablement cinc. El que representa només un 22,7%. En aquest sentit, insistia que “davant la lentitud i demora de tot el procés, i després de consultar-ho amb els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament, es canviarà el protocol, introduint novetats i sancions perquè els propietaris dels terrenys complisquen amb les seues obligacions”.

Fins ara l’Ajuntament comunicava als propietaris tant de solars tancats amb barreres com sense tancar l’obligatorietat de netejar els terrenys amb el marge d’un mes per a poder actuar. Si passat aquest temps no es realitzava cap acció, llavors l’Ajuntament demanava l’autorització corresponent al jutjat per entrar a la parcel·la per fer la neteja, a través d’una execució subsidiària, que suposa carregar les corresponents despeses dels treballs als propietaris. 

Ara amb el nou protocol s’actuarà de la següent manera:

Si es tracta d’un solar sense tanques ni barreres que el delimiten, passat un mes de l’avís i sense cap actuació, llavors l’Ajuntament entrarà directament a la parcel·la per realitzar les feines de neteja, a través d’una execució subsidiària, sense necessitat d’esperar l’autorització al jutjat, ja que les consultes legals avalen aquesta actuació. L’Ajuntament es reserva el dret de fer aquesta actuació amb mitjans propis o a través d’empreses externes.

En cas de tractar-se d’un solar delimitat per tanques, passat un mes de l’avís i sense cap actuació, llavors l’Ajuntament haurà de demanar autorització al jutjat per a poder realitzar les feines de neteja. Paral·lelament a aquesta autorització, al propietari se li aplicarà una multa coercitiva per incompliment de la seua obligació, que es podrà imposar de forma mensual fins a un màxim de 10 vegades pel valor total de la neteja o fins que realitze el manteniment corresponent del solar. “Cap la possibilitat que amb la multa, el propietari accedisque a netejar la parcel·la abans que es puga rebre l’autorització pertinent del jutjat. Tot i això, en els casos més greus, l’Ajuntament es reserva el dret d’obrir expedients sancionadors o portar a terme també una execució subsidiària”.

Albella insistia que aquest nou protocol busca accelerar les actuacions de neteja de les parcel·les i sobretot pressionar als propietaris perquè complisquen amb la seua obligatorietat de mantenir en òptimes condicions els seus solars. “Hem d’entendre que no estem davant d’una opció, sinó una obligació que si es deixa de fer, pot tindre conseqüències col·lectives”.

El regidor dUrbanisme finalitzava afegint que “també reforçarem el control sobre les parcel·les de propietat municipal”. Així mateix, afegia que “vull agrair també a aquells propietaris que sí compleixen amb les seues obligacions, així com la seua col·laboració”.

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar