El Dret Civil Valencià: una reclamació política que reclamen els partits d’esquerra de Vinaròs

Avui dijous, el Senat ha votat la modificació de l’article 49 de la Constitució amb el propòsit de corroborar la modificació feta fa uns dies pel Congrés dins la Constitució amb el canvi del terme “disminuït” amb els vots a favor de tots els partits excepte de Vox. Aquesta votació rebutjava alhora debatre esmenes que pugueren modificar altres aspectes de la Constitució tot i que al País Valencià ja s’havia acordat dur-la al 2022.

Per aquest motiu, el senador Enric Morera, representant del grup Compromís, havia presentat una esmena al Senat a aquesta modificació corroborada al Congrés amb la qual incloure el Dret Civil Valencià dins d’aquesta modificació junt a altres fetes pel senador de Formentera. L’esmena de Compromís havia sigut recolzada a les Corts Valencianes al juny del 2022.

Tot i l’organització per a recuperar el Dret Civil Foral amb l’Estatut de 2006, després de l’abolició dels furs valencians per part de Felip V amb els Decrets de Nova Planta al 1707, el Tribunal Constitucional al 2016 va determinar que havia tres normatives valencianes contràries a alló que estipula la Constitució: la normativa sobre règim econòmic matrimonial, la d’unions de fet i la que fa referència a la custòdia compartida. Aquests drets civils són els que queden pendent de tornar a legislar-se en matèria d’autorregulació civil del territori valencià.

Amb motiu de la convocatòria de l’Associació Juristes Valencians que reclamava aquesta setmana que els consistoris municipals mostraren suport a aquesta esmena i demanda político-social, representants dels partits de Vinaròs Compromís, Esquerra Republicana, Podem i Esquerra Unida s’han reunit per tal de mostrar rebuig a la votació exercida per part dels senadors del PP i PSOE que han impossibilitat la recuperació d’aquests drets i tramitació d’aquesta esmena.

Finalment, la mesa del Senat avui (configurada majoritàriament pel PP i amb gran representació del PSOE), tampoc han volgut admetre les diferents esmenes en la modificació constitucional perquè consideren que no hi tenien “relació directa”.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar