Compromís per Vinaròs presenta una moció per a combatre el risc per sequera al municipi

  • La unitat territorial del Sénia-Maestrat està declarada en situació d’emergència, fet que obliga Vinaròs per ser municipi de més de 20.000 habitants a complir el Pla Hidrològic Nacional sobre la gestió de les sequeres.

 

El grup municipal de Compromís ha registrat una moció amb la qual tractar la situació d’emergència hídrica en la qual es troba la zona del Maestrat-Sénia des del consistori. Les dades dels informes publicats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a finals de gener i principis de febrer són l’origen d’aquesta proposta registrada, com a conseqüència del baix volum d’aigua registrat tant a l’embassament d’Ulldecona com a les aigües subterrànies d’ubicacions com Xert, Catí, Vinaròs o Alcalà de Xivert.

Tot i que el subministrament d’aigua potable a Vinaròs bé d’aigua subterrània de l’anomenada “Plana de Vinaròs”, l’estat d’aquest segons la publicació “Cartografia territorial dels sòls crítics per a la recàrrega d’aqüífers a la Comunitat Valenciana” va demostrar ja al febrer de 2020 que . A més a més, la situació de sequera i la manca de pluges durant la passada tardor i gran part de l’hivern posa en risc la recuperació d’aigua de forma natural i la possibilitat que l’aigua per a consum urbà de Vinaròs s’acabe en algun moment si no milloren les pluges.

Amb aquesta moció Compromís pretén no sols fer una anàlisi real de com afecta el canvi climàtic al nostre territori, sinó buscar el recolzament de la resta de partits en la lluita per a evitar l’escassetat hídrica abans que comencen a haver restriccions en el consum d’aigua provinent de la xarxa d’aigua potable de la localitat.

Per aquest motiu, d’entre els acords que es proposen a la moció hi ha que involucren a la funció educadora de l’ajuntament amb la proposta de campanyes de conscienciació educativa i ciutadana per a previndre el malbaratament d’aigua en la major quantitat de contextos possibles; llars i negocis privats, jardins, parcs i altres espais públics, àrees recreatives i esportives… Alhora, es planteja el control dels sistemes de reg de jardins i zones verdes públiques i la col·laboració del Consell Local Agrari i les agrupacions agrícoles i ramaderes de la localitat amb l’objectiu de difondre la necessitat d’instal·lar sistemes de regadiu eficients en grans explotacions per a fer un ús raonable de l’aigua.

També s’aposta pel paper de l’empresa Aigües de Vinaròs, amb la qual s’hauria de fer una revisió exhaustiva de la xarxa de distribució d’aigua, per tal de subsanar fuites i canalitzacions deficitàries per on es perga aigua. Mentre que un altre punt fa referència a l’elaboració d’un estudi sobre els nivells de consum d’aigua de la població de Vinaròs amb els quals establir uns nivells mínims raonables de consum segons l’activitat (ús domèstic, ús per a producció d’aliments, ús recreatiu,…) i revisar el preu de l’aigua en aquells consums que siguen excessius o no prioritaris per a reduir el consum irracional d’aigua, com ocorre a l’omplir-se piscines privades freqüentment sense sistemes de reutilització d’aigua o en regar i mantindre jardins privats sense sistemes de reg òptims.

Aquesta moció, junt amb la de declarar l’any 2024 com a Any Estellés, seran portades a debat per Compromís al proper plenari ordinari de febrer.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar

Peñíscola celebra el Viernes Santo

– Peñíscola celebra el Viernes Santo con la procesión de los pasos por la ciudad amurallada y gran participación Los vecinos y vecinas de la