Article d’opinió Tots i Totes Som Vinaròs: “Impostos i Taxes”

Signat: S. Fabregat.

El PP proposa baixar un 10% la contribució (IBI) i llevar la taxa d’escombraries (basures). Serem clars. Efectivament això seria una mesura que ens tocaria a tots sense distincions, però si anem a poc a poc vorem que a una persona, o millor dit a una família, la reducció és molt poqueta.

És molt senzill de calcular: per les escombraries uns 90 € i el 10% de la contribució pot representar una quantitat variable en funció del valor de  l’habitatge, o siga que a més valor més descompte; el que té un xalet li correspon més descompte que a una casa del poble. Un habitatge que pague 100 € doncs 10 € i una altra que en pague 1.000 € li correspondria 100 €. I aquí entren tots els habitatges tant les d’aquells que tenen les cases més opulentes, les d’aquells que no estan en el poble i que tenen aquests habitatges com a segona residència com les cases més humils.

Res a dir a aquestes persones que tenen més d’un habitatge i que van decidir que la compraven a Vinaròs, ans al contrari, molt agraïts de que triesen Vinaròs com el seu segon poble. Però ni els que tenen cases amb més valor o xalets (normalment amb més poder adquisitiu) o aquells que no són residents no els cal aquesta reducció. Ni de bon tros creiem que tenen dificultats econòmiques (les excepcions, creiem que poques, sempre confirmen la regla) ni que aquest estalvi els salve de res.

A nosaltres no ens trobaran en l’objectiu d’abaixar impostos indiscriminadament, creiem que en una societat justa i que garantesca la igualtat d’oportunitats s’han de pagar impostos, s’ha de ser solidari en aquells que no tenen per sort la capacitat de tenir oportunitats per tirar endavant un projecte vital com altres si tenen.

I com es garanteix aquesta igualtat d’oportunitats? Amb la figura de l’administració pública com a figura creadora d’equilibri per tots. Fent una tasca redistributiva de les aportacions que fem tots i totes les ciutadanes. Cedint en solidaritat en favor dels més necessitats davant les lògiques excloents del sistema econòmic.

I quines eines redistributives té l’administració pública? Per una banda els impostos i per l’altra les polítiques públiques generadores d’oportunitats i suport.

Veiem en els impostos una forma justa de contribuir al benestar de la teua comunitat, de ser just i igualitari i equitatiu davant dels teus veïns i veïnes. Apostem per la baixada d’impostos en casos excepcionals, en casos que fomenten un hàbit en pro de l’interés general (fiscalitat verda) o per una bonificació directa a totes aquelles persones que estan en ERTE, que estan en l’atur, que tenen una vida en precari. Però no una baixada indiscriminada. Seguirem per aquest camí, però a la fi cadascú té la força que els ciutadans ens van donar.

Comparteix:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Llegeix més!

També et pot interessar