2024, l’Any Estellés; Compromís presenta una moció a Vinaròs per adherir-se a la commemoració del naixement del poeta

El govern autonòmic de PP i Vox han impedit que les Corts declaren l’Any Estellés, com ja van oposar-se els populars quan complia seixanta-cinc anys i també noranta.

Vicent Andrés Estellés ha sigut un dels autors més destacats de la literatura valenciana en el segle XX. Aquest mèrit està reflectit no sols per la qualitat de les seues produccions i nombre de publicacions fetes al llarg de la seua trajectòria, sinó també pels reconeixements socials que va arribar a obtindre com el premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1984), el premi 9 d’Octubre (1990) o la medalla d’or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura a títol pòstum.

“Organitzar una programació amb la qual dinamitzar la seua obra i donar a conèixer els textos d’Estellés a la ciutadania que el desconeix era un objectiu per a aquest any mentre dirigíem l’àrea de Cultura, però el canvi de govern ho ha impossibilitat”, exposa la portaveu de Compromís, Paula Cerdà. Per aquest motiu s’ha presentat i registrat una moció per a debatre-la com a punt del plenari de febrer i poder declarar l’Any Estellés també a Vinaròs. Aquest fet suposa una oportunitat per a celebrar aquesta efemèride que pot aportar des del foment de la lectura i la promoció del coneixement i aprenentatge del valencià fins la dinamització de les empreses culturals mitjançant la programació d’activitats culturals al llarg de l’any per a tots els col·lectius socials de la localitat.

El poeta, escriptor i periodista valencià compliria el proper 4 de setembre 100 anys d’edat si no hagués faltat a finals de març de 1993, i recordar-lo aquest any seria un acte per a retre-li homenatge per ser un dels més il·lustres escriptors més rellevants des de l’època d’Ausiàs March. El seu ric llegat es reconeix en altres parts del territori valencià de forma transversal entre entitats cíviques i culturals, celebracions o fins i tot la creació de cançons a partir dels seus versos de d’artistes com, entre altres, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Pau Alabajos, qui va actuar a l’auditori de Vinaròs al 2016.

Per aquest motiu, Cerdà considera que “tant des de la regidoria de Cultura com adherint-nos a les activitats d’institucions i de la Conselleria de Cultura, en cas que vulguen celebrar l’Any Estellés, s’ampliaria la proposta d’activitats culturals gratuïtes per a Vinaròs”. També ha afegit que “ahir migdia ja ens van notificar que PP i Vox a les Corts Valencianes no han acceptat aquesta mateixa moció presentada per Compromís, sols el reconeixement del poeta però no dedicar-li l’any. Una prova més que demostra quina forma tenen de defendre el valencià en realitat des de les institucions devaluant-li el valor i qualitat literària d’aquest escriptor de Burjassot.”.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar