Benicarló acull el pròxim diumenge 25 de maig el concert benèfic “Músics per la DANA”, una iniciativa solidària nascuda a València i que, en aquesta ocasió, reuneix músics del nord de Castelló i del sud de Catalunya.
El vinarossenc Daniel Ibáñez és el director de l’orquestra i la banda simfònica des de l’inici del projecte.
València continua intentant recuperar-se dels estralls que va causar la DANA el passat 29 d’octubre, i són moltes les iniciatives solidàries que continuen en marxa per tal d’ajudar famílies, negocis i entitats socials, esportives i culturals.
“Músics per la DANA” és una d’aquestes iniciatives, un projecte musical nascut a València i que ara arriba a la província de Castelló, amb un concert benèfic que tindrà lloc el pròxim diumenge 25 de maig a les 19 hores a l’Auditori del Col·legi Nostra Senyora de la Consolació de Benicarló.
Sota la batuta del director vinarossenc Daniel Ibáñez, en aquesta ocasió, l’orquestra i la banda simfòniques estaran formades per músics professionals de Castelló, València i Catalunya. Els fons recaptats —les entrades ja es poden adquirir a www.entradaonline.es, així com fer donatius a través de la “fila 0”— es destinaran a la Fundació Horta Sud per als seus programes d’ajuda a associacions i entitats dels municipis afectats.
Una gira solidària: 5.800 euros recaptats
Al capdavant d’aquest projecte hi ha el contrabaixista David Llácer i la violinista Sabrina Pacucci, creadors d’aquesta iniciativa que ha aconseguit reunir músics professionals per formar una orquestra simfònica, una banda simfònica i diversos grups de cambra.
Amb tres concerts realitzats entre desembre de 2024 i febrer de 2025 a diferents municipis de la província de València, el projecte ha aconseguit recaptar 5.800 euros, que es van destinar a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
Ara, aquesta iniciativa musical ha fet un pas més i ha iniciat una nova gira de concerts, que arrenca el pròxim 25 de maig a Benicarló. Les dues agrupacions compten amb una forta presència de músics de Benicarló, Vinaròs, Càlig, la Vall d’Uixó i d’altres comarques del nord de Castelló. A més, també hi participa el cor benicarlando Da Capó, que s’ha volgut sumar sense dubtar-ho a aquest concert benèfic.
L’elecció del lloc no ha estat casual, donada la forta vinculació del director musical, Daniel Ibáñez Barreda, amb el Baix Maestrat i els músics de la zona. Ibáñez, actual director de la Banda de Música Santa Cecilia de Teruel, és vinarossenc format a la Societat Musical La Aliança de Vinaròs, el Conservatori Professional de Música Mestre Feliu i el Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló, i ha estat director de la Banda de Catí i de la banda juvenil de Càlig, a més de professor de percussió en nombroses escoles de la regió.
Repertori
Les obres escollides formen part del repertori orquestral i bandístic més icònic i comparteixen un mateix esperit d’esperança, lluita i superació. Un programa triat amb l’objectiu de llançar un missatge de força davant la dura situació que va viure València.
Així, l’orquestra interpretarà l’obertura d’Egmont de L. V. Beethoven, l’Intermezzo de Cavalleria Rusticana de Mascagni; Nimrod, de les Variacions Enigma d’Elgar; i el Pas de Deux d’El Trencanous de Txaikovski.
Mentrestant, la banda tocarà La boda de Luis Alonso de Giménez; Els Increïbles de Giacchino; i October de Whitacre.
Un concert que finalitzarà amb el cor Da Capó i ambdues agrupacions interpretant junts dos bisos que, sens dubte, emocionaran el públic.
Suport més enllà de la música
Però no només els músics i cantants participen de manera desinteressada, també diferents entitats i negocis han aportat tot el que han pogut perquè aquest concert sigui possible i els diners recaptats arribin íntegrament a qui més ho necessita.
Així, el Col·legi Nostra Senyora de la Consolació ha cedit l’espai de manera totalment desinteressada; igual que l’Agrupació Musical Vila de Càlig, que ha posat a disposició els instruments i atrils necessaris. De la mateixa manera, l’empresa de transports Davima, la plataforma de venda d’entrades entradaonline.es i Arts Gràfiques Quatre Colors han ofert els seus serveis.
Un suport que s’estén a persones que, a títol individual, col·laboren, com Marita Mendoza, que ha fet els cartells de cada concert, o les responsables de vendre les entrades en cada actuació.
Concerts a València
El 15 de desembre de 2024 va tenir lloc el primer concert a Mislata, gràcies a la col·laboració del Centre Instructiu Musical de Mislata, que va oferir les seves instal·lacions i suport logístic per a l’esdeveniment.
Van seguir els concerts del 26 de gener a l’Auditori de Rafelbunyol i el 2 de febrer al Teatre Tívoli de Burjassot. Dos espectacles que també van comptar amb el suport dels ajuntaments de Burjassot i Rafelbunyol, l’Agrupació Musical Los Silos de Burjassot i l’Auditori de Rafelbunyol.