Joan Baldoví i Papi Robles reivindiquen la necessitat d’uns trens dignes al Maestrat amb la campanya “trencancelado.com”

El diputat al Congrés i la síndica de Compromís a les Corts Valencianes s’apropen a les  principals estacions del Maestrat per denunciar el lamentable estat del servei de rodalies.  

Els rodalies valencians tenen prop de 19 milions d’usuaris anuals. Són, sense dubte, el tren més utilitzat  per la ciutadania. Però sobta comprovar que, tot i això, els rodalies valencians són els que tenen el pitjor  servei de tot l’Estat. Els que més es cancel·len, els que més retards tenen, i els que acumulen una major  manca d’inversió. 

“Amb les últimes dades en la mà, el servei de Rodalies acumula anualment més de 7.500 cancel·lacions,  és a dir, trens programats que mai arriben a eixir, i vora un 11% de retards, és a dir, que 1 de cada 10  trens que circulen arriben tard a la seua destinació. És, com hem dit, el pitjor servei de tot l’Estat”, indica  el diputat Joan Baldoví. Aquestes dades contundents tenen conseqüències, la pèrdua de milions de  persones usuàries en els darrers anys.  

“Malauradament, no ens sorprèn, perquè aquest fet tan greu forma part de l’estratègia de Renfe, Adif i  dels successius governs d’Espanya per amagar el pèssim servei que presten. Les dades de cancel·lacions,  retards i incidències del servei no es fan públiques en els informes que presenta anualment l’empresa ni  el Ministeri de Transports. És Compromís, amb les preguntes parlamentàries que fem en el Senat i en el  Congrés, qui obliga a dir les dades escandaloses del servei” assenyala Baldoví.  

Quant a la situació concreta de la xarxa ferroviària al Maestrat, des de Compromís s’assenyalen les  mancances històriques, en tractar-se d’una zona on no arriben trens de rodalia, i on aquest servei de  proximitat es presta amb trens Regionals, més cars i amb menys freqüències, fet que dificulta la  mobilitat fins a Castelló i València, però també en direcció nord. Ivan del Castillo, secretari comarcal  remarca que “les necessitats que ja patíem des de fa molts anys s’han vist intensificades per la situació  de crisi per la Covid-19, retrocedint inclús en algun guany aconseguit en els últims anys.” 

Els problemes que ocasiona el servei deficitari ferroviari afecten diferents col·lectius i serveis de manera  indirecta: estudiantat que es desplaça a Castelló o València, dificultats per cobrir llocs de treball a  l’Hospital Comarcal per la falta de recursos de mobilitat… Tot això sense oblidar la manca d’un servei  de transport públic de qualitat per a l’àmbit rural, que connecten els pobles de l’interior amb les  estacions de rodalies, obliga pràcticament a la població d’aquestes comarques a l’ús del vehicle privat. 

Les demandes de Compromís Maestrat- Ports són clares segons el seu secretari comarcal: “demanem  allò que ens pertoca, trens dignes per la nostra comarca, que implica: recuperar freqüències  prepandèmia de manera immediata, revisar els elevadíssims preus que paguem actualment, renovar els  combois assignats al servei de Regionals i desenvolupar una alternativa de transport públic que connecte  els municipis de l’interior amb la costa i amb les estacions de Rodalies.”

De manera paral·lela Compromís es referma en la proposta d’assumir la gestió del servei, el personal i  la gestió de la infraestructura ferroviària. “Donat que el govern d’Espanya ha renunciat a millorar la  qualitat del servei, des de Compromís demanem la transferència de les competències de rodalies a la  Generalitat Valenciana, juntament amb els diners per a gestionar el servei. Es tracta d’una competència  que podem assumir d’acord amb el nostre Estatut d’Autonomia, i que estem disposades assumir” indica  Papi Robles, síndica de Compromís a les Corts.  

Com explica Robles, “aquesta gestió de les competències permetria anar més enllà i estendre la xarxa  allà on no arriba, amb l’objectiu de vertebrar el territori. Per exemple, ací al Maestrat parlaríem de la  creació d’un nou nucli de Rodalies en Castelló, diferenciat del de València, per tal de poder estendre el  servei de Rodalia fins a Tortosa i així assegurar que el servei de Rodalies arriba a tota la xarxa.” 

Des de Compromís defensen que el rodalies ha de ser una xarxa de transport públic digna, verda, fiable  i vertebradora, que connecte a la ciutadania. Reclamen que el tren siga una alternativa real al cotxe,  que permeta estalviar diners en el dia a dia i al mateix temps utilitzar un transport ecològic. “Mentre  altres defensen que la transició ecològica es fa construint autovies i ampliant-les, nosaltres ho tenim  clar: el tren és el transport del futur, per a les persones i per al planeta” subratlla la síndica de Compromís  a les Corts.  

 


Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar