Compromís considera que el pressupost del 2021 de l’Ajuntament de Benicarló no es correspon amb l’emergència econòmica i social actual

 

 

El grup municipal de Compromís Benicarló es va abstenir en la votació del pressupost municipal del passat dijous en trobar que la planificació econòmica dona solucions de mínims a la problemàtica provocada per la Covid-19.

 

La portaveu de Compromís Benicarló, Marta Escudero, manifestava al passat Ple ordinari la satisfacció de trobar-se amb un pressupost que en estructura i essència era molt semblant al del 2019, elaborat de manera conjunta per la coalició de govern formada pel partit socialista i Compromís-ERPV. «Que la proposta actual siga tan semblant a la del 2019 indica que hi ha una consolidació de les polítiques iniciades a la legislatura passada», indica la regidora. 

 

Tot i això, des de Compromís es llançava una mirada crítica al document econòmic, i la portaveu  assenyalava que «si bé és cert que continua la tasca de la legislatura passada, també és cert que la situació actual és molt diferent, i això cal reflectir-ho en els comptes municipals. Enguany calia un pressupost d’emergència per atendre tant  l’emergència que vivim ara com la recuperació econòmica i social posterior». 

 

L’opinió de Compromís era clara en aquest aspecte i al llarg del Ple es desgranaven els motius pels quals consideren que el pressupost municipal no prioritza la crisi social i econòmica i posa tots els recursos necessaris per a atendre-la. 

 

En matèria social, Marta Escudero lamentava que la inversió prevista era mínima i les partides assignades eren de supervivència: «el pressupost no contempla un augment de personal, ni dins del propi funcionament de l’àrea ni com a reforç per les necessitats derivades de la pandèmia. A més, la xifra de les ajudes econòmiques d’emergència no cobrirà les necessitats del 2021». Segons Compromís Benicarló, l’àrea de Serveis socials tindrà un paper protagonista en la recuperació de la crisi, però per a oferir eixe suport a les persones són necessàries unes previsions de personal i d’ajudes econòmiques que no apareixen al pressupost. 

 

«El mateix passa amb els centres de l’OACSE, increments mínims de personal a costa de rebaixar altres partides com vestuari per al personal, material o inversions bàsiques, com llits o mobiliari» apuntava Escudero. La regidora alertava que tampoc està previst resoldre la problemàtica de la temporalitat del personal, molt elevada i prop del 80%. Segons Compromís, s’eliminen llocs de treball relacionats amb l’atenció directa a les persones usuàries i se’n creen altres d’àmbit jurídic que no tenen un impacte directe en l’atenció. «En uns temps com els que estem vivint, calia apostar per l’atenció, i a la vista de les xifres, no pensem que haja sigut així» es queixa la portaveu de Compromís. 

 

En matèria econòmica, la injecció als sectors econòmics també és de mínims: només 25.000€ per ajudes al comerç per a tot el 2021 i 55.000€ per a l’empresariat. Compromís considera que l’aportació que té previst fer l’ajuntament des de l’àmbit municipal per a la recuperació econòmica és totalment insuficient. 

 

El grup municipal lamenta també que no s’hagen incorporat en el pressupost 2021 partides per reobrir o recuperar serveis que porten temps tancats, com la Ludoteca Municipal, Generacció o els serveis de formació del Centre d’informació Juvenil. 

Marta Escudero qüestiona les inversions previstes: «no hi ha cap resposta en el pressupost a la problemàtica de la Piscina Municipal. Hi ha inversions catalogades com projectes de futur, com la peatonalització de Sant Francesc i Ferreres Bretó, però ni rastre de com s’abordaran projectes de present. Pensem que l’Ajuntament havia d’incloure a aquest pressupost les obres d’adequació,  per no trobar-nos en un bucle infinit de licitacions desertes perquè a les empreses no els surt a compte el negoci».

 

Marta Escudero també va destacar en el Ple que el pressupost 2021 no contenia cap informe d’impacte de gènere. «El repte era reorientar el pressupost públic per tal que incorporara les experiències, necessitats i preferències, tant de les dones com dels homes, tenint present la diversitat i desigualtats existents entre uns i altres. Hem tornat a perdre l’oportunitat de reduir desigualtats des del pressupost municipal, que té un potencial enorme de transformació. Ja va sent hora de passar de les intencions als fets en matèria d’igualtat» apunta Escudero. 

 

A les paraules del regidor d’hisenda que es mostrava decebut per l’abstenció de Compromís, la portaveu respon amb claredat: «és cert que en aquesta ocasió hem rebut la informació i les explicacions sobre les intencions de l’equip de govern en un temps raonable, però això no hauria de ser un fet extraordinari, sinó el funcionament normal dins la corporació municipal. Tampoc justifiquem el vot amb excuses, com va manifestar el Sr. Flos, les nostres propostes eren factibles i necessàries, i cap d’elles s’ha inclòs en el pressupost que s’ha aprovat. No podíem donar el suport a un document que pensem que està incomplet i que no resoldrà la problemàtica actual. La foto fixa d’aquest pressupost 2021 hauria de donar tranquil·litat i esperança a la ciutadania benicarlanda i pensem que no aconsegueix eixe objectiu», conclou la regidora de Compromís. 

 

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar