Benicarló reivindica la diversitat sexual en el Dia Contra la LGTBIFòbia

L’alumnat i professorat de l’IES Joan Coromines, el Centre Integrat Públic de Formació Professional i membres de l’associació Maestrat LGTBI+ han participat activament de l’acte.

L’Ajuntament de Benicarló s’ha sumat avui a la commemoració del Dia Internacional Contra la LGTBIFòbia mostrant el seu rebuig a la discriminació de les persones LGTBI per discriminació sexual i delictes d’odi i defensant la seguretat i protecció dels seus drets.

La corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, Juanma Cerdá, ha participat de l’acte i de la lectura institucional del manifest, juntament amb regidors i regidores dels grups municipals de Benigazlum (Carlos Delshorts), PSPV-PSOE (Ilde Añó) i Compromís (Núria Isern).

El manifest ha posat damunt la taula la necessitat de continuar treballant per a previndre conductes de LGTBIfòbia i ha recordat que «a pesar dels avanços legislatius, encara queda molt per fer i molt pel que lluitar».

El text també ha posat èmfasi en la «tolerància zero front a les agressions, amenaces i actituds discriminatòries» i ha apostat per «la defensa de la llibertat, la dignitat de l’ésser humà i el respecte de totes les persones a viure la seua orientació sexual com lliurement desitgen». Tot això, sense deixar de banda la persecució, sanció i condemna als autors de les agressions LGTBIfòbiques.

En l’acte també ha participat el Centre Integrat Públic de Formació Professional i l’alumnat de l’IES Joan Coromines, que ha simbolitzat a través de la música la lluita del col·lectiu LGTBI i ha posat de relleu la dura realitat que viuen avui dia els joves amb diferents orientacions sexuals o identitats de gènere.

Per part del col·lectiu Maestrat LGTBI+, s’ha posat l’èmfasi un «apostar per una societat on totes les persones es puguem expressar en llibertat».

Una data per a recordar

El 17 de maig de 1990 és el dia què l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. És per això en aquesta data es commemora el Dia Internacional Contra l’LGTBIfòbia .

A Espanya s’ha avançat molt en lleis de reconeixement de drets i garanties del col·lectiu LGTBI. La més recent, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI. Tot i això, les últimes dades oficials sobre delictes d’odi a Espanya, corresponents a l’any 2023, mostren un augment preocupant d’aquests incidents. Segons el Ministeri de l’Interior, es van registrar 2.268 infraccions penals i incidents de delictes d’odi, la qual cosa representa un increment del 21,3% respecte a l’any anterior. Els delictes per racisme i xenofòbia van ser els més nombrosos, amb 856 casos, seguit dels relacionats amb l’orientació sexual i identitat de gènere, amb 522 casos, i els motivats per ideologia, amb 352 casos .
Segons les dades de l’Observatori Valencià Contra la LGTBIfòbia, es produeix un efecte iceberg que aconsegueix que un 90% dels casos queden sense denunciar, per temor de la revictimització, sentiment d’humiliació o falta de confiança en les institucions.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar