Article de Opinio de ERPV Benicarló: “Enginy i gràcia”

L’onze de març de 2020 era la primera vegada que anava a fer cap a València per a gaudir d’una mascletà. La vespra, però, es van suspendre les Falles, quan a Benicarló ja teníem ninots pels carrers a punt de ser plantats. Igualment vaig viatjar al Cap i Casal; i va ser el primer dia que algú em va saludar amb el colze, el gran Pere Aznar a la plaça de l’Ajuntament.

Des d’aleshores, estats d’alarma, confinaments, desescalades, Benicarló entre les localitats amb millors dades, canvis de fase, segona onada, salvar el Nadal, Benicarló entre les localitats amb pitjors dades, tercera onada… Fa dos anys que enyorem les nostres falles; i el pitjor no és no tenir-les sinó la incertesa constant que cada setmana canvia les normes, les projeccions i les possibles planificacions.

Cal animar, aplaudir i encoratjar falleres i fallers, així com tots els altres elements de la festa. Tornarem a gaudir-ne! Enguany comissions i Junta Local s’han reinventat i han apostat tant per recordatoris d’anys anteriors com per noves edicions virtuals de Crida, cavalcada del Ninot, mascletà o Ofrena, si bé la missa de Sant Josep serà presencial, qui sap si per gràcia divina.

I és aquí on, entre tants vestits i actes virtuals, i amb l’excepció de la Falla Benicarló que ha esdevingut pionera també en la crítica virtual, he trobat a faltar la intrínseca crítica de cada monument, l’enginy que dona sentit a cada falla “carregada d’insubornable perspicàcia local. Que és com deuen ser les falles. Almenys, això és el que s’ha dit sempre…”, com escrigué Joan Fuster.

“Mesos amb obres parades!

Quanta volta han de donar

camions per arribar al poble

sense xafar el bulevard!

 

Un any sense la piscina:

no podem ni anar a nadar,

i quan van tancar el Sénia

ja ni a entrenar a Alcanar.

 

A alguns no els agrada massa

cap iniciativa cultural.

Quan acaben la biblioteca

ja tot serà digital!

 

Ens enveja la província,

tenim Ràdio Benicarló:

entre contracte i contracte,

sis mesos sense programació.

 

Ni estan ni se’ls espera

Mañá, Martí i Escudero.

El govern no sé si aprova,

però a l’oposició, un zero.

 

Les Falles estan contentes:

mantenen les subvencions.

Esperen la mateixa sort

la resta d’associacions.”

 

Enoc Altabás

President d’ERPV Benicarló

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar