Vicente Barrera: “La protecció de la Desfilada de les Gaiates suposa posar ‘les cinc estreles’ a esta manifestació cultural de Castelló de la Plana”

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara com a bé d’interés cultural la desfilada de les Gaiates de Castelló de la Plana
El vicepresident informa que estan en marxa tots els processos per a la selecció dels directius que gestionaran l’IVC, l’IVAM i el CMCV

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha destacat que amb la declaració com a BIC de la Desfilada de les Gaiates, el Consell ha posat “les cinc estreles” a esta manifestació cultural de Castelló de la Plana.

Barrera ha comparegut este dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell en el qual s’ha aprovat el decret pel qual es reconeix la Desfilada de Gaiates de Castelló de la Plana com a bé d’interés cultural (BIC) en la categoria de bé immaterial.

En la seua intervenció, Barrera ha felicitat tota la ciutat de Castelló de la Plana, i també tots els habitants de la província de Castelló i de tota la Comunitat Valenciana perquè “esta declaració és un orgull per a tots els valencians”. Així mateix, ha agraït l’esforç realitzat per tots els agents socials implicats en la seua consecució.

El vicepresident ha explicat que amb este decret es culmina l’expedient iniciat “a penes vam desembarcar en la Conselleria, quan comencem a tramitar-lo amb l’objectiu que poguera aprovar-se durant les festes de la Magdalena d’enguany, com al final ha sigut possible”.

Barrera ha assenyalat que faltava per finalitzar “l’última fase que corresponia als expedients positius que havien d’aportar el Consell Valencià de Cultura (CVC), la Universidad Católica de Valencia i la Universitat Jaume I de Castelló i, una vegada ja rebuts, s’ha pogut culminar este anhelat projecte”.

Així mateix, ha explicat que esta declaració per a la Desfilada de les Gaiates “se suma al reconeixement com a BIC de la Romeria de les Canyes, aprovat al març de 2017,que ara es completa, donant resposta una reivindicació negada fins hui”.

Així mateix, ha destacat que, amb esta declaració “completem ‘la taula de tres potes’ després de la declaració com a BIC de les Fogueres d’Alacant i les Falles de València a les quals se sumen ara les Gaiates de Castelló de la Plana”.

El vicepresident ha assenyalat que la declaració com a BIC “comporta una visibilitat, una categoria i un reconeixement oficial que farà que, quan isquem a l’exterior per a promocionar la nostra cultura i les nostres tradicions, comptem també amb una marca de qualitat reconeguda a escala nacional i internacional”.

“D’esta manera- ha apuntat- l’oficialitat d’este reconeixement és un element importantíssim per a la difusió de la nostra cultura i del nostre patrimoni”.

Direccions d’IVC, IVAM i CMCV

D’altra banda, el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport ha informat que des del seu departament s’està treballant perquè “com més prompte millor” es puga nomenar els nous responsables dels organismes autònoms dependents del seu departament (l’Institut Valencià de Cultura (IVC), l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), que seran elegits “mitjançant concurs”.

El vicepresident ha explicat que, després del cessament d’Abel Guarinos i una vegada nomenats els titulars de les direccions adjuntes de l’IVC en este Ple celebrat a Castelló de la Plana, “ja estan creades i estan a punt de publicar-se les bases” per a seleccionar la persona que ocuparà la direcció general d’este organisme, “perquè els qui opten a este càrrec puguen presentar els seus projectes”.

Així, ha explicat que este procés de selecció, igual que ha ocorregut per a ocupar els llocs directius de les direccions adjuntes, “es durà a terme mitjançant un concurs públic en el qual hi haurà un tribunal” encarregat de fer la valoració i la selecció. D’esta manera, ha apuntat que està previst “completar este últim nomenament en dates pròximes”.

D’altra banda, ha fet referència a la cobertura del lloc de direcció de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), després de la dimissió de Núria Enguita, que “seguirà un procés molt similar al de l’IVC”.

En este sentit, ha assenyalat que es traurà a concurs la plaça “amb unes bases reguladores en les quals es recollirà que tots els candidats han de presentar el seu corresponent projecte, que serà sotmés a l’anàlisi per part d’un jurat després del qual finalment hi haurà una persona que ocupe este lloc”.

Pel que fa a la cobertura del lloc del gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha apuntat que, quan va assumir la responsabilitat com a vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport “hi havia una persona nomenada com a gerent que, al mateix temps, feia les funcions de director artístic: és a dir, no hi havia una bicefàlia”.

En este sentit ha assenyalat que “este és un model d’organigrama que nosaltres no compartim, que no concorda bé ni amb la transparència ni amb l’eficiència. Considerem que en estos organismes públics ha d’haver-hi una persona que és ‘la que proposa’ i una altra que és ‘la que aprova’”.

En este procés, Barrera ha assenyalat que s’està treballant conjuntament amb la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administracions Públiques per a poder “crear eixa direcció artística que esperem que puga dur-se a terme com més prompte millor”.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar