PP Vox neguen finançament i mitjans als llauradors per a triturar les restes de poda agrícola després de la prohibició de les cremes per part del Consell

La socialista Ana Besalduch : “No podem deixar als llauradors abandonats, la situació és un polvorí el l’àmbit mediambiental”.

L’alcalde de Sant Rafel del Riu, Domingo Giner, defensa la postura contrària del govern de Mazón a les ajudes demanades pel PSPV PSOE

El Consell de la Generalitat de PP i Vox ha negat el finançament i les mesures sol·licitades pel grup socialista per a ajudar els llauradors a eliminar les restes vegetals de la poda després de prohibir la crema dels mateixos el govern de Mazón fa unes setmanes.

Els diputats del PP i Vox van votar en contra de la Proposició No de Llei (PNL) presentada pel grup socialista i defensada per la diputada i alcaldessa de Sant Mateu Ana Besalduch. En la mateixa se sol·licitava al Consell de Mazón posar les mesures necessàries, dotades econòmicament, per a fer front a l’eliminació de les restes agrícoles i silvícoles que han quedat en les finques a conseqüència de la prohibició de les cremes decretat pel Consell.

La PNL també sol·licitava de manera urgent que la Conselleria del ram posés a la disposició dels agricultors els mitjans de les empreses com Tragsa o Vaersa per a ajudar a triturar aquestes restes de poda. Finalment, instava a emprendre mesures i pressupost per a projectes alternatius a la situació de prohibició de cremes evolucionant cap al triturat i descomposició de les restes dins de les mateixes explotacions.

En la defensa de la PNL rebutjada per PP Vox la diputada Ana Besalduch va assenyalar que “No podem deixar als llauradors abandonats”, ja que davant el decret de prohibició de cremes molts agricultors no tenen mitjans per a fer desaparèixer les restes de poda, amb una acumulació de material vegetal en els camps que “és un polvorí en l’àmbit forestal i mediambiental, facilita la propagació de plagues i fins i tot pot afavorir la proliferació de fauna silvestre nociva per als cultius”.

Besalduch ha eixit al pas de la postura negativa del govern de Mazón defensada des del PP per Domingo Giner, (alcalde del municipi de Sant Rafel del riu) indicant que la rectificació feta per la Conselleria respecte a què si es poden autoritzar cremes a més de 500 metres de terreny forestal com a excepció, “en el 99% de termes municipals no es pot aplicar, és a dir no es

poden donar permisos per les característiques orogràfiques i mediambientals que tenen”.

La diputada socialista i alcaldessa de Sant Mateu ha donat xifres molt concretes com en el cas del seu municipi on el 2023 va concedir 354 permisos i en 2024 fins al decret de prohibició portava 191. Des d’eixe decret no ha pogut donar cap. En El municipi de

Càlig per exemple en 2023 es van atorgar 339. En 2024 fins a la prohibició s’havien donat 373 però des d’eixa data només s’han pogut atorgar 14 perquè les sol·licituds no poden complir la norma de 500 metres mínims de zona forestal. A Traiguera (amb molta massa agrícola d’oliveres) només en 2024 es van atorgar 464 permisos de crema que enguany no es podran concedir quedant milers de quilos de branques i llenya seca en els camps sense que els xicotets propietaris, especialment, puguen eliminar-los amb els seus mitjans.

Davant aquesta situació Ana Besalduch assenyala que la intenció del grup socialista amb aquesta PNL , és, a més d’estar al costat dels llauradors, “intentar solucionar la situació en els mesos de maig i juny per a no haver de lamentar-ho al juliol i agost”

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar