Morella demanarà que es declare BIC el poble visigòtic

 

L’edifici principal del jaciment data del segle VII i és un dels més importants d’esta època en tot l’arc Mediterrani
La declaració de BIC li atorgaria una especial protecció tant al jaciment com al seu entorn

Morella, 02 de març de 2021 – L’Ajuntament de Morella demanarà que el jaciment visigòtic del Mas Sabater-Cantera de la Parreta es declare Bé d’Interés Cultural per part de la Generalitat Valenciana. Aquest poblat s’ha datat al segle VII i compta amb un edifici central que es creu que tenia 12 metres d’altura. A més, hi ha una altra part d’aquest assentament d’origen andalusí. El jaciment es troba en molt bon estat de conservació i durant els últims mesos s’han realitzat diferents treballs arqueològics i de consolidació de l’estructura. Així, es tracta d’un dels jaciments més importants d’esta època a tot l’arc Mediterrani.
Cal recordar que el jaciment es va trobar dins del paratge de la Vega del Moll, on s’ubica l’explotació minera del mateix nom. L’empresa gestora, Arcillas Vega del Moll, ha sigut l’encarregada de sufragar el treball científic del poblat amb la coordinació de Patrimoni.
La regidora de Cultura i Patrimoni, Rocío Querol, ha destacat que “aquest poble visigòtic és molt important pel bon estat en què es troba i la declaració de BIC serviria per a protegir-lo i posar-lo en valor”. L’edil ha explicat que “es tracta d’un jaciment molt important que data del segle VII amb una part del visigòtic i una altra d’origen andalusí”. Rocío ha recordat que “el poblat està situat al Mas Sabater-Cantera de la Parreta on treballa l’empresa Arcillas Vega del Moll en mina” de manera que ha aprofitat per a “agrair la seua dedicació i col·laboració en el descobriment i la seua conservació, tant d’este poblat com dels jaciments de dinosaures que també s’han descobert en la zona”.
S’ha realitzat un gran treball, com diuen els experts, en les tasques d’estudi i protecció d’aquesta zona. Així, la catalogació de Bé d’Interés Cultural és merescuda i ha de ser el pas previ a la seua posada en valor, així com fer-lo visitable. Des de l’alcaldia es va remetre una carta al Conseller d’Educació, Cultura i Esport, i ara es realitzarà la petició de manera formal en el pròxim ple ordinari.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar