Subratlla la cooperació entre les dos institucions per a “obrir esta instal·lació clau per a dinamitzar el turisme d’interior” i ressalta que “complim amb les inversions que mereix la província i saldem un deute que va deixar pendent l’anterior equip de govern”
El cap del Consell i la presidenta de la Diputació de Castelló reivindiquen les actuacions conjuntes en matèria hídrica, sanitària, servicis socials i infraestructures que s’estan duent a terme en la província
Traslladen “la importància de la col·laboració institucional per a respondre a les necessitats dels nostres ciutadans” i destaquen el compromís per “afavorir l’activitat econòmica i l’ocupació amb nous projectes empresarials”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la firma d’un conveni amb la Diputació de Castelló per a “culminar les obres de reforma del santuari de Sant Joan de Penyagolosa i complir amb les inversions que mereix la província de Castelló”.
El cap del Consell ha destacat la col·laboració entre les dos institucions per a acabar este projecte que “dinamitzarà el turisme d’interior, un sector estratègic per a l’activitat econòmica de la zona”.
Mazón ha indicat que amb este conveni “saldem un deute històric per a acabar un projecte que va deixar pendent l’anterior govern de la Generalitat i de l’entitat provincial”. Cal assenyalar que en l’actuació proposada no es va prevore la connexió de llum, aigua i altres servicis “en una nova mostra de la inoperància que ens hem trobat en molts dels projectes heretats”.
Així s’ha pronunciat després de la trobada de treball que ha mantingut amb la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, per a analitzar les actuacions que estan portant les dos institucions en les quals ha destacat “l’enorme potencial de la província de Castelló per a avançar en el progrés econòmic i social de la Comunitat Valenciana”.
El cap del Consell ha incidit en la “importància de la cooperació i col·laboració institucional per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania de la província en àrees tan importants com la sanitat, servicis socials, aigua i infraestructures, entre altres”.
En este sentit, han remarcat la “unitat per a respondre en temps rècord als danys causats en els municipis de la província per les riuades amb una inversió conjunta de 40 milions d’euros”.
Unes actuacions que inclouen la línia de 12 milions d’euros que la Generalitat ha posat a la disposició de 71 ajuntaments de la província per a donar-los suport en els gastos urgents i extraordinaris que hagen hagut de dur a terme per les inundacions. A això, cal afegir altres partides per a reparar depuradores, servicis, subministraments, carreteres, senderes, camins rurals o pistes forestals.
Front comú en pilars estratègics
Mazón ha assenyalat que “este front comú entre Diputació i Generalitat està permetent accelerar moltes demandes històriques i actuacions estratègiques per a la província de Castelló que feia anys que estaven bloquejades”.
Així, en matèria sanitària ha fet referència, entre altres, a l’impuls al nou Hospital General de Castelló, la reforma del servici d’urgències en este centre, la recuperació del CICU, les inversions en l’Hospital de La Magdalena i el centre de salut integrat de Vinaròs II, la rehabilitació interior del CS Palleter a Castelló de la Plana i les obres d’ampliació del centre de salut de Moncofa que són “un clar exemple de complir amb la sanitat pública i de qualitat que mereixen els castellonencs”.
A més, ha al·ludit a la reforma integral de l’edifici d’Hort dels Corders a Castelló de la Plana, que actualment allotja les instal·lacions del Centre de Salut Nou d’Octubre i del Centre d’Especialitats Jaume I, així com el Punt d’Atenció Continuada (PAC) Trullols, i la Direcció Territorial de la Conselleria de Sanitat a Castelló.
D’altra banda, el president ha destacat que la Generalitat està invertint 41,5 milions d’euros en infraestructures sociosanitàries de la província de Castelló que “permetran la creació de 400 noves places per a majors en els pròxims dos anys”.
Així, ha explicat que l’executiu valencià està invertint 36,6 milions en diferents residències i centres de dia en la província de Castelló, als quals se sumen 1,6 milions en la reforma integral del centre de menors Plana Baixa de Nules i 3,14 milions en la reforma de la residència de persones amb discapacitat Vall d’Umbrí de Borriol, així com el desbloqueig de la residència per a persones majors dependents i centre de dia a Castelló de la Plana.
A més, ha assenyalat l’obertura del Centre de Crisi 24 hores, situat en l’avinguda Borriana de Castelló de la Plana i la licitació del projecte per a la construcció de 121 vivendes en el marc del Pla Viu en la ciutat de Castelló de la Plana.
Aliança per a garantir el subministrament d’aigua
Durant la trobada, Mazón ha agraït l’aliança amb la Diputació amb la finalitat de garantir el proveïment d’aigua i la millora de les infraestructures hídriques per a posicionar la província “com a referent en la gestió eficaç d’este recurs”.
En este sentit, ha ressaltat el protocol de cooperació entre les dos institucions per a la programació, finançament i execució d’obres hidràuliques de proveïment d’aigua potable a la província de Castelló i la constitució del nou Consorci Província d’Aigües de Castelló.
El president ha assenyalat que “esta col·laboració es traduïx en realitats i solucions per als nostres ciutadans” com les obres d’emergència per prop de 8 milions d’euros per a donar solució a la falta de recursos hídrics a Canet lo Roig, Traiguera, la Jana, Benafigos, Xodos i Vistabella.
Millorar la mobilitat
Respecte a infraestructures de mobilitat, el cap del Consell ha remarcat el desbloqueig de la ronda Oest per a vertebrar l’entorn metropolità de Castelló de la Plana amb un pressupost de 46,4 milions d’euros dels quals 37,2 seran aportats pel Govern Valencià, a més del nou vial ràpid de connexió amb la platja d’Almassora, el tancament de la ronda Sud a la Llosa o l’Eix de la Ceràmica, en el tram N-340 a CV-21.
Així mateix, ha detallat els avanços per a estendre el TRAM a Vila-real passant per Almassora amb la futura L2 amb l’adjudicació de la redacció de l’estudi informatiu dotat amb 265.000 euros en el pressupost de 2025.
Igualment, en esta legislatura s’ha posat en marxa tres contractes d’autobús que estaven caducats per a millorar el transport a la província durant una dècada. En concret, la línia CV-004 l’Alcora i Castelló de la Plana, la CV-007 la Vall d’Uixó-Castelló de la Plana i la CV-008 Alt Palància.
En matèria portuària, cal assenyalar la finalització de les obres del passeig del port de Benicarló amb una inversió de 2,8 milions d’euros, que inclouen l’estructura del passeig marítim per als vianants que connecta amb la platja del Morrongo.
Afavorir l’activitat econòmica
El cap del Consell ha destacat el compromís per “afavorir actuacions que potencien l’activitat econòmica en la província” amb projectes com el clúster de l’hidrogen verd en col·laboració amb BP, Armonia Green del grup Ignis per a la producció d’amoníac verd i la creació d’un hub d’innovació en el port de Castelló.
A més, ha al·ludit a la línia de 600.000 euros per a l’Associació de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics per a campanya de promoció internacional del sector, així com la promoció, en col·laboració amb l’UJI, d’un pla estratègic per al sector dels fabricants de maquinària ceràmica.
Així mateix, Mazón s’ha referit a “l’impuls de l’aeroport de Castelló per a reforçar la indústria turística de la província i fomentar un focus tecnològic capdavanter del sector aeronàutic amb iniciatives innovadores que generen ocupació” i ha recordat que “l’aeroport ha tancat el seu millor primer semestre amb un creixement del 10 % en el trànsit de passatgers i que està operant el major nombre de rutes regulars de la seua trajectòria amb un total de 14 línies”.