Marta Barrachina solta a la mar a Almassora a la tortuga “Benafelí”, recuperada a l’Oceanogràfic de València

Per a la presidenta de la Diputació de Castelló, “la solta d’aquesta tortuga és símbol d’esperança i renovació, recordant-nos a tots que cada acció a favor del medi ambient compta i junts podem marcar la diferència”

La solta té un significat especial després de la troballa d’un niu de tortugues amb 60 cries a la platja d’Almassora la matinada del passat diumenge

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha participat aquest matí en la solta a la mar a “Benafelí”, una tortuga marina recuperada en l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) de la Mar de l’Oceanogràfic de València.

L’acte divulgatiu ha tingut lloc a la platja Almassora i ha comptat, a més, amb la presència de l’alcaldessa d’Almassora i també diputada provincial, María Tormo, i la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig.

L’esdeveniment, al qual han assistit autoritats locals i els alumnes de cinqué de primària del col·legi Boqueres d’Almassora, ha començat amb una xarrada educativa. L’equip de la Fundació Oceanogràfic ha explicat quins són amenaces que enfronten les tortugues marines en els oceans i ha promogut les bones pràctiques ambientals entre els escolars.

Tot seguit, la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, i l’alcaldessa d’Almassora i diputada, María Tormo, han deixat a la tortuga en l’arena, des d’on ha emprés el seu viatge de tornada a la mar i abrigallada per tots els presents. Els alumnes han sigut els encarregats de batejar al queloni amb el nom de “Benafelí”.

La primera presidenta de la Diputació ha enaltit la gran labor que realitza la Fundació Oceanogràfic i la Fundación Azul Marino “pel seu compromís indestructible en la recuperació de la fauna marina i per la seua dedicació a educar als més menuts de la nostra província en la importància de cuidar la nostra mar i els seus habitants”.

Per a Marta Barrachina, “la solta d’aquesta tortuga és símbol d’esperança i renovació, recordant-nos a tots que cada acció a favor del medi ambient compta i junts podem marcar la diferència”. Per aquest motiu, “des de la Diputació de Castelló reafirmem el nostre compromís amb el medi ambient, conscients que cuidar el nostre entorn és essencial per a preservar la bellesa i la riquesa del nostre territori”, ha afegit la màxima representant de la institució provincial.

L’alcaldessa María Tormo, ha agraït a la fundació que haja triat Almassora per a la solta d’aquest exemplar, gràcies a les condicions mediambientals d’aquesta platja. “Estem molt contents de poder col·laborar en una activitat pedagògica com aquesta, a la qual ha assistit un grup d’escolars, i ara esperarem a poder soltar a la mar dins d’un any les tortugues que han sigut recuperades”, ha ressaltat l’alcaldessa.

Finalment, Celia Calabuig ha destacat que “la participació dels escolars en aquesta solta és un exemple de com treballem des de la Fundació Oceanogràfic per a inspirar a les generacions futures a convertir-se en defensors de la vida marina i en ambaixadors dels oceans”.

Una història de supervivència

“Benafelí” és la tortuga número 772 que ingressa en l’ARCA de la Mar i va ser rescatada quan la van trobar surant en la superfície en les aigües de Borriana, el passat 9 d’agost.

En el moment del seu ingrés a l’Oceanogràfic, presentava un enmallament en el coll i havia ingerit part de la xarxa. Durant aquestes setmanes, ha rebut les cures de l’equip de biòlegs i veterinaris, i hui, completament recuperada, ha tornat a l’oceà.

Un nou niu de tortugues a Almassora

Aquesta solta adquireix un valor molt més especial després de l’esdeveniment que va ocórrer la matinada del passat diumenge, quan dos policies locals fora de servei, que passejava per la platja d’Almassora, van alertar de la presència de diverses cries de tortuga en l’arena.

Després d’avisar als serveis d’emergència, es va activar la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana a través del telèfon d’Emergències, 112. L’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic i tècnics de la Universitat de València es van desplaçar fins a la zona i van trobar un niu amb ous ja fets eclosió i 60 cries de tortugues en l’arena i prop de la carretera.

Com és habitual en els esdeveniments d’implantació, una part de les tortugues entren directament a la mar i l’altra es trasllada a les instal·lacions de l’Oceanogràfic.

En aquest cas, van ser els biòlegs i veterinaris de la Fundació Oceanogràfic, els tècnics de la UV i els ciutadans que es trobaven en la zona, els qui van ajudar a entrar a la mar a 36 dels nounats. Les 22 tortugues restants es van traslladar a les instal·lacions de l’Oceanogràfic de València al costat de 2 ous fèrtils que van fer eclosió posteriorment en l’aquari.

Actualment, les 24 tortugues marines es troben en perfectes condicions en l’ARCA de la Mar i formen part del projecte de cria “head-starting” de la Fundació Oceanogràfic, on romandran durant un any fins que aconseguisquen el pes, la grandària i les habilitats natatòries necessàries per a augmentar la seua supervivència en el seu retorn a la mar l’any vinent des d’Almassora.

El niu d’Almassora és el nové registrat aquesta temporada en les costes de la Comunitat Valenciana i marca un rècord històric de aniuaments a la regió. Aquest assoliment destaca la transcendental tasca de conservació i conscienciació que duu a terme l’Oceanogràfic de València en col·laboració amb diverses entitats, així com la valuosa contribució de la comunitat en la protecció de les nostres espècies marines en perill.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar