- La Junta de Govern presidida per la presidenta de la Diputació de Castelló aprova l’adjudicació del contracte de l’actuació que s’executarà durant 2024 i 2025
- La primera presidenta de la Diputació de Castelló reafirma “el compromís de la institució provincial per a garantir recursos bàsics com són les depuradores, infraestructures tan necessàries per als nostres municipis”
Amb l’objectiu posat a continuar millorant el sanejament i la depuració d’aigües, així com garantir el proveïment d’aigua en tota la província, la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha fet un pas més en la protecció de l’estació depuradora de Cabanes.
La Junta de Govern celebrada esta setmana i presidida per la primera presidenta de la Diputació, ha aprovat l’adjudicació de l’expedient de contractació de les obres de protecció de l’estació depuradora a Cabanes. Societat de Foment Agrícola Castellonenc S.A. (Facsa) ha sigut l’empresa adjudicatària i, per un import d’1.073.622,44 euros (IVA inclòs), serà l’encarregada de dur a terme l’actuació que té un termini d’execució de dotze mesos. En este sentit, l’obra s’executarà durant els anys 2024 i 2025 i compta amb un finançament del 60% del seu import, de conformitat amb l’Acord de cooperació per a l’execució d’infraestructures de sanejament i depuració a la província de Castelló entre la Generalitat Valenciana, l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals i la Diputació Provincial de Castelló. Pel que respecta a la institució provincial, esta adquirix el compromís d’inversió de 815.556,80 euros per a l’anualitat 2024 i 258.065,64 euros per a l’anualitat 2025.
Com ha explicat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, “amb l’adjudicació del contracte fem un pas més per a evitar les inundacions, ja que la zona en la qual se situa la depuradora de Cabanes té una alta probabilitat d’inundació en època de pluges intenses”. Este és el motiu principal de les obres de protecció de la depuradora perquè, a causa de la urbanització de la zona industrial adjacent, les instal·lacions han quedat uns dos metres per davall de la cota de la rasant final de la zona i, per això, és més fàcil la seua inundació. Així mateix, la depuradora de Cabanes està vorejada per un barranc que, en cas d’èpoques de fortes pluges, es desborda i també propícia la inundació de la planta depuradora.
La primera presidenta de la Diputació de Castelló ha reafirmat “el compromís de la institució provincial per garantir recursos bàsics com són les depuradores, infraestructures tan necessàries per als nostres municipis”.
“Comptar amb un adequat subministrament d’aigua potable és necessari per al desenvolupament de la nostra província, sobretot per als municipis d’interior”, ha afirmat la màxima representant de la institució provincial qui ha afegit que des de la Diputació de Castelló “continuarem contribuint a la millora de la qualitat de vida dels veïns dels 135 municipis de la província, suplint el dèficit hídric que puga haver-hi i garantint els servicis bàsics en tot el territori”.
Amb l’objectiu posat a continuar atenent la demanda de plans i actuacions que aborden els riscos per inundacions o el drenatge urbà sostenible, el govern provincial continua amb el seu full de ruta marcat quant a actuacions en depuradores de municipis de la província de menys de 5.000 habitants. Durant el 2023 es va treballar a agilitzar tots els tràmits necessaris per a poder iniciar els treballs durant el present exercici.
Així, a més de l’obra pendent a realitzar en la depuradora de Cabanes, des de la Diputació de Castelló ja han activat la modificació de l’actual estació depuradora de Benlloch per a tractar conjuntament les aigües residuals dels municipis de Benlloch i Vilanova d’Alcolea; han impulsat les obres per a executar una canonada d’impulsió que canalitze les aigües residuals de Vilanova d’Alcolea a la futura depuradora de Benlloch/Vilanova; han agilitzat els tràmits per a la construcció d’un col·lector d’aigües residuals i de l’estació depuradora de Vallibona; per a la construcció d’un col·lector d’aigües residuals i de l’estació depuradora d’Alcudia de Veo, i, finalment la institució provincial ha activat la construcció d’una canonada d’impulsió que canalitze les aigües residuals d’Higueras a la depuradora mancomunada de Pavías/Higueras.