Marta Barrachina impulsa Diputació Resol, un pla pioner perquè els pobles xicotets tinguen més recursos econòmics gràcies a l’eficiència energètica i la sostenibilitat

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, presenta el programa que inclou tres eixos d’actuació amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns

“Treballem amb la finalitat de deixar en el nostre territori un llegat d’eficiència i equilibri, busquem una província més eficient, sostenible i equitativa”, ha ressaltat Marta Barrachina

“Hem vingut a portar progrés, oportunitats i lideratge al nostre territori”. Unes declaracions que va realitzar Marta Barrachina en la seua presa de possessió com a primera presidenta de la Diputació de Castelló. Va ser el 5 de juliol, i hui, després de cent dies de govern provincial, reitera aquest compromís d’esforç, treball i lleialtat pels 135 municipis de la província.

En el seu objectiu perquè la Diputació siga útil, àgil, pròxima i líder, el govern liderat per Marta Barrachina porta treballant cent dies atenent i resolent les demandes i necessitats dels castellonencs. I en aquest full de ruta marcat, la presidenta de la Diputació de Castelló ha presentat hui Diputació Resol, un pla pioner perquè els pobles xicotets tinguen més recursos econòmics gràcies a l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha presentat el programa que inclou tres eixos d’actuació amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns. “És un pla ambiciós que marcarà una fita important en aquest camí cap a una província més eficient i sostenible i amb millors recursos”, ha indicat Marta Barrachina.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, qui ha estat acompanyada pel vicepresident de l’àrea de Bon Govern, Héctor Folgado, i el diputat de Transició Energètica, José María Andrés, ha explicat que “des de la Diputació de Castelló no pensem només en els pròxims quatre anys, sinó que treballem amb la finalitat de deixar en el nostre territori un llegat d’eficiència i equilibri, busquem una província més eficient, sostenible i equitativa” ha ressaltat Marta Barrachina.

Tres grans eixos d’actuació

La Diputació Resol compta amb tres grans eixos d’actuació. El primer d’ells és un pla de transició energètica que consistirà en la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum. “El pla provincial de cooperació per a la transició energètica té com a objectiu promoure fonts d’energia renovable, especialment l’autoconsum, en les dependències municipals”, ha informat la presidenta provincial.

En aquest sentit, el compromís de la Diputació consistirà en l’elaboració dels projectes, estudis i execució de les instal·lacions encomanades pels municipis amb l’objectiu de cobrir la demanda energètica a través de fonts renovables. “Les instal·lacions de generació neta no sols suposaran una reducció de l’impacte mediambiental del municipi i la seua sostenibilitat, sinó que constituiran un important estalvi en els comptes de la hisenda local”, ha subratllat Marta Barrachina.

En xifres, el pla de transició energètica beneficiarà en el primer any de la seua implantació, és a dir en el pròxim exercici 2024, a un total de 57 municipis de menys de 1.000 habitants i comptarà amb una inversió de 946.000 euros. “Tan sols en el primer any d’execució del pla es col·locaran un total de 161 instal·lacions amb les quals s’aconseguirà un estalvi del 30% en la factura de llum de cada ajuntament. I aquest estalvi redundarà en benestar per als veïns, ja que els ajuntaments podran destinar-ho a altres inversions en benefici dels seus ciutadans”, ha incidit la presidenta de la Diputació.

Una altra part crucial del programa és la contractació centralitzada del subministrament elèctric. Davant la volatilitat dels preus de l’energia i l’escalada de la despesa a la qual s’enfronten els ajuntaments, la Diputació de Castelló ofereix la contractació centralitzada d’energia sostenible per als municipis. “Aquest pla permetrà estalvis significatius per als municipis ja que tindran accés a un contracte més eficient amb el preu indexat, a diferència del contracte anterior que va suposar un greu problema sobretot per als pobles més xicotets”, ha explicat la màxima representant de la institució provincial. Per al pròxim exercici s’han adherit 113 municipis de la província.

Finalment, el tercer eix del pla fa referència al servei de gestió d’enllumenat públic municipal. Aquest servei integra tecnologia de telegestió Smartvillages i permet una gestió eficient d’enllumenat públic. La proposta conjumina i coordina els serveis d’assessorament i assistència tècnica ja prestats per aquesta institució als municipis, d’una forma estructurada i integral.

En l’actualitat, són diversos municipis els que han encomanat la seua gestió a la Diputació, “que actuem perquè siguen energèticament eficients. La Diputació Resol executarà en la pròxima anualitat aquesta part del pla en els municipis d’Aín, Alcudia de Veo, Algimia, Espadilla, Gaibiel, La Mata, Matet, Torrechiva i Vistabella, i que sumaran una inversió de 682.000 euros”, ha informat la presidenta Marta Barrachina.

Íntegrament, Diputació Resol naix amb un pressupost inicial de 6 milions d’euros per a la present legislatura i conjumina accions concretes d’eficiència energètica i sostenibilitat en els municipis que beneficien a tots els ciutadans perquè, com ha exposat la presidenta, Marta Barrachina, “junts emprenem el camí cap a un futur més brillant, sostenible i eficient”.

Balanç de gestió

La presidenta de la Diputació ha realitzat l’anunci de la Diputació Resol coincidint amb els cent dies de gestió, “cent dies en què hem demostrat el nostre compromís ferm i real amb Castelló i els seus municipis. Al costat del treball i esforç de l’equip de govern i treballadors, hem activat per fi aquesta casa, que estava totalment parada”, ha afirmat la presidenta.

El balanç d’aquests primers cent dies llança, sobretot, “l’escolta activa i real als veïns, associacions, entitats, alcaldes i alcaldesses per a conéixer les seues preocupacions i necessitats perquè només així es poden resoldre els problemes”, ha asseverat la presidenta. “Creiem en el diàleg i la col·laboració com a claus per al desenvolupament del nostre territori i estem actuant com a corretja de transmissió i ésser l’altaveu de la província en altres administracions”, ha afegit Marta Barrachina.

El desbloqueig de 1,3 milions d’euros en benestar social, la posada en marxa de projectes turístics i gastronòmics que promouran el creixement econòmic i la promoció d’un sector primordial per a la província; el suport a les reivindicacions de la ceràmica; la defensa del territori presentant recursos contra les macroplantes fotovoltaiques, així com reprendre el pols de nou de Castelló, escenari esportiu, han sigut alguns dels avanços de la gestió dels primers cent dies del govern provincial amb el lideratge de Marta Barrachina.

A més, també cal ressaltar la defensa en matèria sanitària, com es reflecteix amb l’inici per part de la Generalitat que presideix Carlos Mazón de l’expedient per a la volta del CICU a la província; la posada en marxa de la major oferta en places en el Consorci Provincial de Bombers, i la preparació d’un reforç de personal en diverses àrees, així com l’inici del curs en Penyeta Roja amb els professionals necessaris, entre altres qüestions.

“En aquests primers cent dies estem demostrant amb fets reals i tangibles que complim amb la paraula donada, i continuarem treballant incansablement per un futur millor per als 135 municipis de la nostra província i per a continuar demostrant que la Diputació ha tornat per a treballar de manera ferma i enèrgica perquè Castelló recupere el lideratge que mai degué perdre”. “Només són 100 dies però marquen el camí a fer d’aquest equip de govern, per a servir als municipis, per a servir a tots els castellonencs”, ha finalitzat la presidenta, Marta Barrachina.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar