Marta Barrachina es marca l’objectiu de “fomentar la cultura des de la llibertat de tots i per a tots”

El pressupost 2024 destina més de 8,8 milions d’euros per a convertir la província de Castelló en gran espai cultural i contempla noves iniciatives com Diputació en Concert i el canvi en la línia d’ajuda directa als municipis per a la contractació d’espectacles culturals

“Volem aconseguir una província amb identitat pròpia, on la cultura és un element fonamental, una eina clau per al progrés de la nostra província”, ha afirmat la presidenta Marta Barrachina

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, s’ha marcat l’objectiu de “fomentar la cultura des de la llibertat de tots i per a tots”.

Amb eixa fi, el pressupost 2024 de la Diputació Provincial de Castelló que s’aprovarà dimarts que ve 5 de desembre, reserva més de 8,8 milions d’euros per a convertir la província en un gran espai cultural. Este és un dels grans objectius emmarcats en l’eix d’actuació del pressupost referent a la dinamització de la província.

“Volem aconseguir una província amb identitat pròpia, on la cultura és un element fonamental, una eina clau per al progrés de la nostra província”, ha continuat la primera presidenta de la Diputació de Castelló, qui ha posat en valor la cultura “que forma part dels senyals d’identitat de la nostra província i és un eix vertebrador del nostre territori”. Per això, des de la institució provincial “reforcem el nostre compromís perquè la cultura arribe a tots els racons”, ha afirmat Marta Barrachina.

Així, amb l’objectiu posat a promoure i difondre la cultura com un element significatiu del territori, el pressupost 2024 contempla iniciatives com Diputació en Concert, “per a arribar on uns altres no poden arribar ja que, amb esta proposta donem l’oportunitat que pobles amb menys recursos puguen oferir un concert de gran importància”.

Una altra novetat en el pressupost en matèria cultural és el canvi en la línia d’ajuda directa als municipis per a la contractació d’espectacles culturals. Esta partida es manté però, sobre aquest tema, la presidenta Marta Barrachina ha indicat que la novetat ve quant a la llibertat que s’oferirà ja que no serà una programació empaquetada. “Els diners arribaràn als municipis i seran estos els que decidisquen quins espectacles voldran tindre”, subratlla la presidenta.

Per a la promoció cultural, el pressupost 2024 suma més d’1.500.000 euros i, com ha afegit el diputat responsable de l’àrea, Alejandro Clausell, “ens hem marcat l’objectiu de ser reconeguts per les nostres iniciatives innovadores, el suport continu als artistes i la promoció d’esdeveniments que enriquisquen el teixit cultural de la nostra comunitat”. El diputat ha afegit que “des del departament de Cultura i el conjunt del govern provincial volem fomentar la participació de tota la ciutadania en el patrimoni cultural contribuint a una societat activa i cohesionada”.

La cura i la millora del patrimoni històric així com la col·laboració amb entitats culturals també són presents en el pressupost 2024 de la Diputació de Castelló com, per exemple, amb ajudes directes destinades a l’art rupestre de Tírig (15.000 euros), la Passió de Borriol (12.000 euros) o la Passió de Torreblanca (12.000 euros).

El suport als artistes també estarà reflectit en els comptes provincials del pròxim exercici amb ajudes com, per exemple, les destinades a la promoció de la dansa a través d’un conveni amb l’Associació Tepsicore (12.000 euros) o per a impulsar el premi a la composició municipal per a banda a través d’un conveni amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) que ascendeix a 15.000 euros.

‘Les Nadales del Betlem de la Pigà’

En eixe camí ja emprés per impulsar la cultura en tota la província, la Diputació ha organitzat un cicle de concerts corals per a commemorar les festes nadalenques a la província de Castelló. En este sentit, Alejandro Clausell ha manifestat el pes que té la música a la província de Castelló i ha assegurat que l’objectiu d’esta iniciativa és “promocionar la nostra terra a través de la cultura de qualitat i de la música, sense oblidar als nostres artistes”.

El primer cicle de concerts corals ‘LesNadales del Betlem de la Pigà’ comptarà amb la interpretació de nadales compostes per la castellonenca Matilde Salvador, un repertori musical que es canta cada any en el tradicional ‘Betlem de la Pigà’ i estarà a càrrec de la formació Música Viva de Nules.

El primer cicle de concerts corals s’iniciarà este dissabte 2 de desembre en el Teatre Municipal de Morella, a les 18.00 hores. La segona interpretació tindrà lloc en la Capella de l’Església Sant Bertomeu de Benicarló el divendres 8 de desembre, a les 20.00 hores. A més, el dissabte 9 de desembre, a les 19.30 hores, així com el diumenge 10 de desembre, 19.00 hores, les nadales s’interpretaran a l’Auditori Metropol de Torreblanca i Saló Multifuncional de la Pobla Tornesa, respectivament. Així mateix, el divendres 15 de desembre, l’Església Parroquial Sant Joan Baptista de Vall d’Alba acollirà el concert musical a les 20.00 hores. Mentre que ja en la setmana de Nadal, serà primer l’Església de l’Assumpció de Xilxes el divendres 29 de desembre i després l’Església Parroquial de La Nostra Senyora de l’Assumpció de Llucena, el dissabte 30 de desembre, els qui abans d’acomiadar l’any 2023 acullen en els seus municipis el primer cicle de concerts. Tots dos se celebraran a les 20.00 hores.

En el seu conjunt, a través de ‘Les Nadales del Betlem de la Pigà’ “a més de gaudir de la música presenciant els concerts, gràcies a este cicle es facilitarà que els assistents coneguen més estos espais i puguen visitar els diferents municipis, així com participar en altres activitats programades per a estes dates tan assenyalades”, ha finalitzat el diputat de Cultura.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar