Sanitat presenta la I Estratègia de cures de la Comunitat Valenciana
La Conselleria de Sanitat llança per primera vegada un pla d’acció per a desenvolupar les competències del personal d’infermeria
Sanitat compta amb un servici específic integrat en la Conselleria per a atendre les necessitats del personal d’infermeria i prestigiar les seues competències en la cura dels pacients
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat com és d’important el paper que exercix el personal d’infermeria en el sistema de salut, “ja que la infermeria és una peça clau per a millorar el benestar del pacient, aconseguir una atenció integral i millorar la seua qualitat de vida, gràcies a la labor de les cures assistencials que oferixen als usuaris del Sistema Sanitari”.
El conseller ha fet estes declaracions durant la jornada que s’ha celebrat per a presentar la I Estratègia de cures de la Comunitat Valenciana, que ha estat dirigida per la responsable del Servici de Desenvolupament de Competències d’Infermeria Comunitària, Hospitalària i Unitats de Suport, Ángela Garrido.
Durant l’acte, que s’ha celebrat amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, Marciano Gómez ha manifestat la necessitat d’atorgar més protagonisme als professionals d’infermeria “i dotar-los de les ferramentes necessàries per a incrementar el seu lideratge en la presa de decisions, ja que exercixen un paper fonamental des del primer moment en què un pacient entra en contacte amb el Sistema de Salut i es realitza el triatge”. “Així com en el seguiment i la cura posterior, sobretot en pacients amb malalties cròniques que requerixen cures específiques”, hi ha afegit.
De fet, tal com ha assenyalat el conseller, “per això, hem volgut incorporar un servici específic dins de la mateixa Conselleria per a atendre les necessitats específiques del personal d’infermeria i posar en marxa accions, recollides en este nou pla estratègic, que fomenten el reconeixement i el valor d’estos professionals, augmenten el seu lideratge i la seua formació, perquè puguen oferir una atenció de qualitat”.
L’objectiu d’este servici és millorar la pràctica dels professionals d’infermeria i les unitats de suport per a respondre eficaçment a les necessitats de la població, especialment les dels més vulnerables. A més, les línies d’acció se centren en aspectes com la cura integral, el foment de l’autocura i la promoció de la salut des de la perspectiva d’aconseguir el màxim grau de qualitat i de seguretat.
Per la seua banda, Ángela Garrido ha posat en relleu la importància de coordinar la infermeria des dels diversos àmbits assistencials, tant en primària com en hospitalària. “És imprescindible la unió i la col·laboració de les infermeres de tots els àmbits assistencials, així com la coordinació dels nombrosos perfils infermers amb el Servici, que serà el que coordine tota esta estratègia”, ha indicat.
En concret, Garrido ha subratllat la importància de tindre en compte que el treball de la infermera forma part de l’equip de salut i, per tant, “és fonamental la col·laboració interdisciplinària entre tots els professionals sanitaris”, ha matisat.
Estratègia de cures
Es tracta de la primera vegada que es desenvolupa un pla d’acció per al personal d’infermeria amb la finalitat de fer valdre la seua labor en la prestació assistencial, per la qual cosa suposa una fita important.
Esta estratègia arreplega els objectius i les accions que permetran millorar el lideratge i la presa de decisions dels professionals, potenciar l’expansió dels rols infermers avançats i proporcionar oportunitats de formació contínua i desenvolupament professional fomentant la mentoria.
Este pla estratègic presenta cinc eixos bàsics centrats en el foment de la pràctica infermera basada en l’evidència científica i els principis ètics, la normalització dels processos i del llenguatge infermer, el desenvolupament de la investigació en cures i de les competències infermeres, a definir les diferents figures associades i impulsar la innovació.
En la presentació s’han posat de manifest els resultats d’algunes de les línies de treball que han arrancat, com ara els 14 grups de treball d’infermeria que ja estan desenvolupant la seua activitat, com els d’investigació de cures, quadre de comandaments, indicació infermera, processos aguts i innovació, així com el de la infermeria escolar, el marc i les competències del qual s’estan ultimant actualment.