L’alcalde de Sant Jordi es reuneix amb el Ministeri de Transports perquè licite ja les obres dels accessos de la N-232

  • Iván Sánchez Cifre: “El subdirector de Conservació s’ha compromés a parlar amb València perquè el prioritze”
  • L’Ajuntament ja va comprar els terrenys sol·licitats pel propi Govern en 2020 per a millorar la seguretat viària

 

L’Ajuntament L’alcalde de Sant Jordi s’ha reunit amb el Ministeri de Transports per a reclamar ja la licitació de les obres per a millorar els accessos al poble des de la N-232 després d’anys de paràlisis des del Govern central. Iván Sánchez Cifre ha insistit en la necessitat d’escometre ja la millora d’aquesta infraestructura, que porta més de 10 anys de negociacions sense que l’Estat haja fet el pas per a executar les obres.

Per aqueix motiu, Iván Sánchez Cifre ha mantingut una reunió telemàtica amb el subdirector de Conservació del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Álvaro *Navareño, per a resoldre d’una vegada aquesta qüestió. Cal tindre en compte que Ajuntament de Sant Jordi i Govern porten ja negociant quasi 10 anys.

Iván Sánchez Cifre confia que “aquesta vegada sí que valga la reunió per a posar d’una vegada en marxa les obres. Cal recordar que l’Ajuntament ja va comprar els terrenys perquè així es va pactar amb la pròpia delegació del Ministeri a València i ara reclamem que s’execute al més prompte possible l’obra. Per a això és necessari que la traguen immediatament a concurs”.

L’alcalde de Sant Jordi explica que “el subdirector s’ha compromés a parlar aquesta mateixa setmana amb la demarcació de València perquè prioritzen aquest projecte i el traguen ja a licitació per a adjudicar l’obra”. Cal tindre en compte que, econòmicament, no és molt costosa per al Govern, mentre que l’Ajuntament sí que va haver d’assumir fa més de dos anys la compra dels terrenys per a executar els treballs, la qual cosa sí que va suposar una important despesa per al municipi.

Denúncia de l’Ajuntament davant el Defensor del Poble

Cal recordar que l’Ajuntament de Sant Jordi ja va denunciar fa tres mesos davant el Defensor del Poble la inacció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a l’hora d’escometre les obres en els accessos de la N232 al poble. A més, va començar una campanya de recollida de signatures per a denunciar la situació.

L’objectiu de l’Ajuntament de Sant Jordi, atenent la demanda de veïns i empreses del municipi, és obligar el Govern a escometre ja unes obres de millora en la seguretat viària que considerava necessàries fa tres anys i per la qual cosa el Consistori va haver d’escometre una important inversió per a comprar els terrenys que el Ministeri considerava necessaris per a desenvolupar els treballs.

En l’escrit de queixa presentat davant el Defensor del Poble, l’alcalde de Sant Jordi li insta que “es tinga per formulat l’escrit de queixa sol·licitant-se se seguisca amb el procediment legalment establit, a fi de generar certitud quant al destí de la inversió efectuada per aquest Ajuntament, dotant-se de la infraestructura que vinga a millorar substancialment les condicions d’accés al municipi”.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, explicava que “el motiu pel qual ens dirigim al Defensor del Poble és la situació actual de desemparament en la qual es troben els veïns del municipi i el propi Ajuntament que, havent realitzat les gestions i actuacions administratives necessàries, a càrrec de recursos propis, seguint les indicacions del Ministeri, des de l’any 2020, trobant-nos ja en el tercer trimestre del 2022, es desconeix quan s’escometrà aquesta obra i per tant, es donarà un ús efectiu als sòls adquirits per l’Ajuntament i llocs a la disposició del Ministeri de Foment, actualment de Transports Mobilitat i Agenda Urbana”.

Es tracta d’una connexió clau per al futur del poble

En l’escrit de queixa davant el Defensor del Poble, Iván Sánchez *Cifre explica que l’accés principal al municipi de Sant Jordi és la connexió de la Carretera Nacional 232, al seu pas pel terme municipal, a través d’una rotonda que connecta, al seu torn, per un pas inferior de doble sentit i amb amplitud que únicament permet el pas d’un vehicle, per la qual cosa tenen preferència els que van en la direcció d’accés al municipi, tot això indicat a través de la corresponent senyalització viària.

Així mateix, cal destacar que, donades les característiques de l’accés, existeix una demanda social per a la seua millora ja que el seu ús reiterat, principalment pels veïns del municipi, entranya un risc cert a la seguretat viària.

A això s’afig que, constitueix la principal connexió del municipi amb uns altres amb els quals li uneixen forts vincles socials i econòmics, com podria ser per exemple Vinaròs al qual es desplacen un bon número dels habitants de Sant Jordi per a realitzar les seues activitats diàries com treballar, comprar o, també, anar al metge perquè el municipi únicament compta amb un consultori mèdic i el centre hospitalari més pròxim es troba en el municipi de Vinaròs.

En relació a les millores a escometre en el referit pas inferior, per l’Ajuntament del municipi es va tindre coneixement de la tramitació d’un projecte de millores en l’accés promogut pel Ministeri de Foment en el seu moment, pel qual es preveuen diverses actuacions a escometre en la Carretera Nacional 232, via que comunica al municipi de Sant Jordi amb altres municipis de la província, amb els quals manté evidents llaços tant econòmics, com a socials i de necessitat.

Cal executar un nou túnel amb doble carril

L’obra que projecta executar el Ministeri, en relació a la carretera Nacional 232, en el terme municipal de Sant Jordi, és la d’executar un nou túnel d’accés que facilite i millore substancialment l’accessibilitat al municipi, tant per als veïns d’aquest, com per a totes aquelles persones que es desplacen a Sant Jordi.

Actualment, l’accés al nucli urbà de Sant Jordi des de la carretera nacional 232, com ja s’ha dit, es duu a terme a través d’un pas inferior amb un únic carril habilitat per a totes dues direccions, havent de prioritzar el pas del qual va en direcció d’abandonar el municipi, a més de l’escassa altura d’aquest accés, destaca la seua estretor i la perillositat i risc que això comporta, tant per als veïns del municipi com per a aquelles persones que a aquest es dirigisquen.

Per part seua, el Ministeri de Foment, va posar en coneixement de l’Ajuntament de Sant Jordi l’obra l’execució de la qual es projectava, així com la necessitat de disponibilitat de sòl per a poder escometre-la.

Referent a això, la Demarcació de Carreteres de l’Estat de la Comunitat Valenciana, el 4 de juny de 2019 va sol·licitar a l’Ajuntament informació respecte al projecte que en aqueix moment es trobaven redactant de referència “Millora Local, Construcció de Pas Inferior N-232 de Vinaròs a Vitòria i Santander, PK 12+300. Tram Sant Jordi. Província de Castelló”. (Referència 39-CS-3370), els sòls necessaris per a escometre l’obra i una altra informació sobre aquest tema, la qual se li va facilitar ràpidament per l’Ajuntament.

És doncs, pel propi Ministeri, que s’indica a l’Ajuntament, a través d’ofici escrit de referència 39/CS/3370 de 8 de març de 2019, les parcel·les i superfícies de les quals s’estima necessari ocupar per a la construcció del pas inferior, i que en el cas que puguen ser gestionades i aportades per l’Ajuntament, s’incorporen al projecte en redacció.

Davant la necessitat d’escometre la citada obra, donada la rellevància i millores que això comporta per al municipi, doncs, es produiria una millora substancial en la seguretat viària dels qui accedisquen al municipi a través de la Carretera Nacional 232, va iniciar l’any 2019, *totas les gestions a l’efecte d’adquirir els sòls indicats pel Ministeri, amb la celeritat i urgència que el requeria donada la necessitat de l’obra.

Tal és així que, l’Ajuntament, ja va indicar al Ministeri, l’any 2020, la disponibilitat dels sòls per a escometre el túnel i la seua voluntat de cedir-los, quedant a l’espera de les instruccions per part de l’Administració Estatal.

Per part del Ministeri, hui dia, encara no s’ha tingut cap resposta, tot i que per part de l’Ajuntament s’han fet els treballs necessaris i les inversions necessàries a l’efecte d’adquirir els sòls determinats per l’Administració Estatal, amb la destinació tant de mitjans econòmics i personals, que això suposa. Havent-se posat els mateixos a la disposició del ministeri corresponent ja l’any 2020.

És doncs, davant el desinterés de l’Administració Central, una vegada posats a la seua disposició els sòls necessaris per a escometre l’obra, ni més ni menys que des del mes de novembre de 2020, que es decideix presentar el present escrit de queixa, posant de manifest la situació de desemparament en la qual es troba el municipi i més, havent realitzat la inversió el propi Ajuntament, seguint, recordem, les instruccions de l’Administració Central.

Comparteix:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Llegeix més!

També et pot interessar