L’Ajuntament de Sant Jordi programa una XXII Mostra d’Oficis Tradicionals amb al·licients per a trencar el rècord d’assistència

  • Iván Sánchez Cifre: “El reconeixement com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic atraurà a molta més gent el 3 i 4 d’agost”
  • Acull un centenar d’exposicions, actuacions musicals, activitats per a xiquets, exhibicions i zones gastronòmiques 

 

L’Ajuntament de Sant Jordi ha presentat la XXII Mostra d’Oficis Tradicionals, en la qual hi haurà al·licients perquè es trenquen tots els rècords d’assistència i de participació després d’haver sigut reconeguda enguany com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Enguany s’espera que siga un èxit de visitants per a gaudir del centenar d’expositors, actuacions musicals, exhibicions, mostres gastronòmiques i activitats per a totes les edats, inclosos els xiquets.

L’equip de Govern municipal ha treballat en esta edició pensant a posar encara més en valor les tradicions de Sant Jordi i el seu entorn durant el cap de setmana del 3 i 4 d’agost, quan se celebrarà esta edició de la Mostra en la Plaça Major i els carrers adjacents en el centre del poble. Així ho han exposat en la presentació l’alcalde Iván Sánchez Cifre, juntament amb el regidor de Cultura, Joan Collado, que juntament amb la regidora Vicky Corral són els principals impulsors d’una Mostra en la qual treballa tot l’equip de Govern.

En l’acte han destacat que enguany el cartell de la Mostra d’Oficis Tradicionals ret homenatge als campaners de Sant Jordi, que mantenen un ofici tradicional i que mereixen un reconeixement. De fet, els campaners de Sant Jordi tenen protagonisme en molts esdeveniments al llarg de l’any.

Està prevista la participació de més de 100 artesans i artesanes, entre els quals es podrà trobar vidrieros, restauradors d’antiguitats i fòssils, cesteros, espardenyers, artesans de la fusta, apicultors, saboners, forjadors, artesans de morter de pedra i fabricants d’instruments tradicionals, entre altres. De la mà dels últims mestres artesans, els visitants podran presenciar demostracions d’oficis en via d’extinció actualment. L’horari d’activitats serà d’11 a 13.30 hores i de 17.30 a 23 hores el dissabte 3 d’agost, mentres que el diumenge l’horari serà d’11 a 13.30 hores i de 17.30 a 21.30 hores.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha destacat que “esperem que la declaració de la Mostra d’Oficis Tradicionals com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic atraga a molts més visitants els dies 3 i 4 d’agost. Molta gent ha estat treballant, i continuarà treballant estes pròximes setmanes, per a garantir que l’edició d’enguany siga especial després que al començament de maig la Generalitat Valenciana reconeguera el treball que porten fent molt temps moltes persones per a convertir al poble en un referent a nivell turístic gràcies a la posada en valor de les nostres tradicions”.

L’alcalde de Sant Jordi destaca que “es tracta de la major mostra de tota Espanya dedicada exclusivament als oficis artesanals i que es fa gràcies a la col·laboració d’associacions i veïns, que treballen durant tot l’any perquè puguem gaudir tots amb molts estands i de qualitat. Cal tindre en compte que es tracta dels dies més multitudinaris de tot l’any a Sant Jordi, ja que en eixe cap de setmana es concentren milers de visitants entre els veïns del poble i altres residents de la comarca, a més de turistes de tota Espanya”.

Joan Collado, regidor de Cultura i Tradicions, ha destacat que “en esta edició hem volgut fer un xicotet homenatge als andalusos que van deixar la seua terra i van vindre ací per a llaurar-se un futur professional i familiar. És un exemple que Sant Jordi és un poble acollidor i en el qual totes les persones tenen cabuda”.

Tren turístic gratuït entre l’aparcament i el centre del poble

Entre les novetats d’enguany es troba un turístic gratuït, que connectarà el poliesportiu municipal i l’arc, com a zones d’aparcament, amb el recinte de la mostra. El servici de tren estarà actiu durant les hores d’obertura.

A més, el dissabte i el diumenge, durant tot el dia, hi haurà una zona gastronòmica en el centre de la Plaça Major, on hi haurà una caseta pròpia de la Fira d’Abril amb el menjar i la beguda típica, i en el Vallejar Vell hi haurà situada una taverna. Així mateix, enguany, com a novetat, hi haurà una important aposta gastronòmica amb productes tant de la comarca del Maestrat com de tota la província de Castelló.

Cal recordar que la primera setmana de maig es va saber que la Generalitat Valenciana reconeixia la Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Es tractava d’una notícia molt esperada i que suposa un important reconeixement al treball de l’Ajuntament, de l’organització d’este esdeveniment i de molta gent del poble.

L’equip de Govern que dirigix l’alcalde Iván Sánchez Cifre, portava més d’un any treballant per a aconseguir este important reconeixement, que suposarà un important impuls tant per a la Mostra com `per al propi turisme de Sant Jordi. De fet, els tècnics de Turisme han estat molt de temps recopilant tota la documentació necessària per a posar en valor el paper que té la Mostra d’Oficis Tradicionals en la dinamització del turisme i l’economia, no sols en el municipi, sinó en tota la comarca.

Per a això, el Consistori argumentava que es tracta de l’esdeveniment cultural més important del municipi i que se celebra fa ja més de 20 anys, i l’objectiu fonamental dels quals ha sigut la conservació les seues tradicions més ancestrals i la recuperació dels oficis i arts més antigues. Per això va aprovar sol·licitar a l’Agència Valenciana de Turisme que la Festivitat denominada “Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi” que se celebra durant el primer cap de setmana del mes d’agost, fora declarada d’interés turístic autonòmic per la seua tradició popular, per la seua originalitat i pel seu ampli valor cultural

Programació de la Mostra d’Oficis Tradicional de Sant Jordi 2024:

Dissabte 3 d’agost.

10.45 hores. Volteig de campanes a càrrec de la Colla “Amics dels campanes”.

11.00 hores. Inauguració oficial a càrrec d’autoritats locals i l’alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez Cifre, acompanyat per les Reines de les Festes 2024.

Seguidament la banda de música de la “Associació Musical Sant Jordi” acompanyarà a les autoritats pel Recinte de la Mostra.

Seguidament, actuarà el Grup Folklòric Local.

12.00 hores. En el centre de la Plaça Major, actuació de “Quadre flamenc”.

18.00 hores. Actuació del Grup de Bombos i Tambors de Sant Jordi. 19.30 hores. Tardeo amb el Tribut a Estopa

Diumenge 4 d’agost.

11.00 hores. Obertura de la “Mostra d’Oficis Tradicionals”.

12.00 hores. En el centre de la Plaça Major, espectacle Alejandro Cabrera.

17.30 hores. En el centre de la Plaça Major Passió Flamenca i Ball Flamenc Infantil.

19.30 hores Tardeo amb el Tribut a María Jiménez.

 

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar