La Economía Circular de la Aceituna mejoraría la competitividad de las almazaras rurales de la Comunitat

  • Aquest Projecte de Cooperació Leader reuneix Grups d´Acció Local de Castelló i València per a estudiar nous aprofitaments dels subproductes de l´oliva
  • Les conclusions d´aquest projecte de cooperación ajudarien a treballar contra la despoblació i millorar l´economia rural

 

Traiguera, 17 d´agost de 2021.- L’Economia Circular de l’Oliva milloraria la competitivitat de les almàsseres rurals de la Comunitat Valenciana. És una de les línies obertes d’oportunitat del Projecte de Cooperació Leader ‘Economia Circular de l’Oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d’oli d’oliva’. Aquest treball l’estan duent a terme set Grups d’Acció Local Leader de la Comunitat al costat de la Universitat Politècnica de València, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), la Universitat Cardenal Herrera CEU i Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. És finançat amb fons LEADER i la cooperació del Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.

El president del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat com a grup coordinador d’aquest projecte que “l’aprofitament dels subproductes de l’oliva en la producció d’oli en les almàsseres obri noves oportunitats a aqueixes almàsseres situades als nostres pobles. L’economia circular mostra un ampli ventall de nous usos possibles a aqueixos subproductes que fins ara es rebutgen”.
A més, pot existir sinergies també amb altres sectors de producció de la zona, exemple hortofructícola, cereal, fruita seca, que també generen subproductes i que estan mostrant interés a participar en aquest projecte de cooperació tant per la seua capacitat de generar productes d’interés per a l’alimentació animal com per poder ser usuaris finals del compost generat mitjançant agrocompostaje de alperujos.
Giner ha explicat que aquest Projecte de Cooperació parteix del coneixement d’anteriors investigacions “que ja havien estudiat vies de reutilització dels subproductes de la producció de l’oli d’oliva, principalment del alperujo, com el agrocompostaje o l’alimentació animal”. Aquestes vies de reutilització s’orienten específicament a potenciar, a més de l’economia circular, l’aprofitament local dels recursos, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.

Un bon suport contra la despoblació rural

La reutilització dels subproductes de l’oliva o sansa com agrocompostaje, aliment per a guanyat remugant o biomassa suposaria no sols una oportunitat per a les almàsseres de la Comunitat sinó també a tot l’entorn rural vinculat a la cria de bestiar extensiu, granges i famílies consumidores de biomassa i agrocompostaje.

Així, l’aplicació pràctica de les conclusions que s’obtinguen d’aquest projecte de cooperació Leader de l’Economia Circular de l’Oliva contribuiria a generar noves oportunitats en l’entorn rural. I és que els 220 municipis rurals que estan representats pels 7 GAL Leader implicats en aquest projecte compten amb almàsseres, ramaders i veïns de l’entorn rural que es beneficiarien dels resultats d’aquest treball.

Representat més del 60% del territori rural de la Comunitat

És important destacar la quantitat de territoris rurals representats en aquest projecte de cooperació, que s’està desenvolupant en els territoris de 7 dels 11 Grups d’Acció Local existents a la Comunitat Valenciana. Concretament, 4 d’ells són de la província de Castelló i 3 de la província de València. Es tracta de Altmaesports Leader, Associació per al Desenvolupament de les Comarques d’Interior @DICI, Associació Palància Millars 14/20, Associació Desenvolupament Rural Túria-Calderona, Associació per al Desenvolupament Sostenible dels Municipis del Caroig, Serra Grossa i Riberes del Xúquer i la Associació Som Rurals, coordinats pel Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420.

El territori d’aquests set Grups d’Acció Local abasta fins a 220 municipis del total del territori Leader de la Comunitat Valenciana (330 municipis). Per tant, en aquest projecte de cooperació s’integra al 66,67% dels municipis Leader de la Comunitat.

Comparteix:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Llegeix més!

També et pot interessar