La Diputació de Castelló reforça la lluita contra la despoblació i consigna 2,2 milions d’euros al Fons de Cooperació Municipal

El ple aprova una modificació de crèdit per a assignar la partida pressupostària al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament, l’import del qual suposa “un increment del 30% respecte a l’últim import que va destinar l’anterior Govern Provincial i que va ser 1,7 milions d’euros”, ha expressat la vicepresidenta María Ángeles Pallarés

El ple s’unix en quatre Declaracions Institucionals per a assegurar el futur i l’economia de la comarca dels Ports, per a la defensa dels malalts i familiars d’ELA, per a sol·licitar la declaració de zona afectada greument per emergència afectades pel temporal del 12 de juliol i per a la protecció del Jaciment Ana de Cinctorres

La Diputació de Castelló reforça la lluita contra la despoblació i consigna 2,2 milions d’euros al Fons de Cooperació Municipal.

El ple ordinari corresponent al mes de juliol i celebrat este dimarts, ha aprovat una modificació de crèdit per a assignar la partida pressupostària al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament. Un fons l’import del qual aconseguix els 2.240.000 euros i suposa “un increment del 30% respecte a l’últim import que va destinar l’anterior Govern Provincial i que va ser 1,7 milions d’euros”, ha expressat la vicepresidenta María Ángeles Pallarés, qui ha incidit en què “nosaltres ampliem, invertim i millorem els serveis”.

La modificació de crèdit ha comptat amb els vots a favor de l’equip de Govern Provincial, el PSOE i Vox, i l’abstenció de Compromís.

La responsable de l’àrea Econòmica de la institució provincial ha posat en valor l’esforç inversor realitzat per l’actual Govern Provincial, i, comparant amb l’últim Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament de l’anterior executiu provincial “nosaltres invertim 530.000 euros més, en un moment en el qual el Govern d’Espanya ens ofega”. En este sentit, la vicepresidenta provincial ha incidit en què “el govern de Sánchez ens deu 221 milions d’euros a la província de Castelló i, d’esta quantitat, 105 milions corresponen directament a la Diputació, que suposarien 50 milions d’euros”.

Seguint amb l’esforç inversor de la Diputació de Castelló per a generar oportunitats i millorar el benestar dels castellonencs, sobretot als pobles més xicotets, María Ángeles Pallarés ha destacat que “no sols hem augmentat el fons, sinó que hem creat noves línies d’ajuda per als pobles més xicotets i hem incrementat unes altres”, i ha posat exemples com el servei de transport a demanda, la iniciativa impulsada en 2024 dels guardes rurals, el Menjar a Casa que a partir d’este mes de juliol és gratuït per a l’usuari, la teleassistència, les escoletes matineres, les Unitats Respira, o els plans d’Ocupació. Tota una sèrie de serveis i ajudes que sumen 2,7 milions d’euros.

A més, amb el Fons de Cooperació, els municipis beneficiaris tindran fons de la Generalitat Valenciana i la Diputació amb l’objectiu de poder millorar els serveis i assentar població. I és que, la inversió aportada per part de la Diputació replica l’ajuda procedent del Consell pel que, el Fons contra la Despoblació per a la província de Castelló aconseguirà els 4,4 milions d’euros.

La vicepresidenta provincial ha incidit en què “si el Govern d’Espanya complira amb Castelló, podríem multiplicar els esforços contra el despoblament”. Com a exemple, María Ángeles Pallarés ha comentat que Castell de Cabres, un dels municipis més xicotets de la província, rep en 2025 del Govern d’Espanya per la Participació en Tributs de l’Estat (PEU) poc més de 3.700 euros, mentres que “gràcies al Fons de Cooperació contra el Despoblament que impulsem des de la Diputació i la Generalitat, rebrà al voltant de 31.500 euros i si a això sumem el Fons de Cooperació també de Diputació i Generalitat, eixa quantitat supera els 100.000 euros”, ha remarcat.

Recordar que són preceptors d’este fons els ajuntaments dels municipis amb una població inferior a 300 habitants i aquells altres que tenint una població superior complixen els requisits establits per la Generalitat Valenciana per a obtindre la consideració de municipi en risc de despoblació. Estos requisits estan relacionats amb la densitat de població, creixement demogràfic, taxa de creixement vegetatiu, índex d’envelliment, índex de dependència i taxa migratòria.

Entre altres assumptes, el ple ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Castelló i el Bisbat de Segorbe-Castelló pel qual es regix la concessió de subvenció de manera directa per a restauració i rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, exercici 2025. Una addenda l’import de la qual ascendix a més de 408.000 euros.

En este punt recordar que este mateix mes de juliol, la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, va aconseguir el compromís del president de la Generalitat Carlos Mazón per a poder culminar la reforma del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. La presidenta de la Diputació s’ha aliat amb el president de la Generalitat per a impulsar un conveni amb la finalitat de dotar de connexió de llum, aigua i internet, serveis bàsics per a poder finalitzar la recuperació d’este espai de gran riquesa patrimonial i que no van ser contemplats per l’anterior Govern Provincial.

Reivindicació unànime

El ple també ha tingut espai per a la reividicació unànime i s’han aprovat quatre Declaracions Institucionals. En la primera d’elles s’ha aprovat traslladar a Electra del Maestrazgo i a Iberdrola la importància de mantindre els llocs de treball existents que ajuden a consolidar població en el territori i a generar economia a la comarca dels Ports.

El suport als municipis de la província de la Plana Baixa i l’Alt Palància que van patir les greus conseqüències del temporal el passat 12 de juliol ha sigut motiu de Declaració Institucional per la qual la Diputació sol·licitarà la declaració de zona afectada greument per emergència de Protecció Civil.

Així mateix, el ple també ha acordat instar la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana a incoar l’expedient administratiu per a la declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC), en la categoria de Zona Paleontològica, del jaciment Ana de Cinctorres i dels jaciments adjacents. El suport als pacients i familiars d’ELA també s’ha aprovat com a Declaració Institucional.

La moció impulsada pel Govern Provincial per a instar el Govern Central a adoptar mesures que milloren el Programa del Imserso, així com una moció per a la lluita contra la corrupció i com a mostra de rebuig a l’acord per al finançament singular de Catalunya, han sigut uns altres dels temes aprovats en el ple ordinari del mes de juliol.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar