La Diputació de Castelló reforça els seus treballs de prevenció d’incendis amb una campanya de sensibilització ciutadana

El diputat del Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló, David Vicente, explica que la finalitat d’esta campanya és “conscienciar a la població sobre els principals riscos i factors que s’amaguen en dels incendis d’habitatge”

El Consorci i la institució provincial potencien, d’esta manera, la conscienciació de la població com a mesura per a “evitar l’augment d’incendis i protegir les vides de tots els castellonencs, dels seus béns i del medi ambient”, assenyala el diputat provincial

“Previndre contres els riscos i amenaces d’incendis a través del coneixement per a crear una província més segura”. Amb este objectiu, el diputat del Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló, David Vicente, ha presentat, al costat de l’Oficial Cap d’Operacions, Andrés Balfagó, i el cap de la Unitat Forestal, Fernando Pérez, la nova línia de campanyes divulgatives de prevenció d’incendis del Consorci Provincial de Bombers per a 2024. Una iniciativa que busca “conscienciar a la població sobre els principals riscos i factors que s’amaguen després dels incendis d’habitatge”.

Així ho ha explicat el diputat de Bombers, qui ha ressaltat la importància de “preparar a la població enfront dels riscos i amenaces, en este cas enfront del risc d’incendi en habitatges”. “Es tracta de sensibilitzar als veïns de la província de Castelló sobre la importància d’estar ben preparats enfront dels incendis domèstics, especialment, als veïns de les urbanitzacions i habitatges de muntanya”, ha manifestat.

I és que, de les 5.206 actuacions que el Consorci Provincial de Bombers va atendre l’any 2022, un total de 221 van correspondre a incendis en les llars dels castellonencs. Una xifra elevada, que s’ha vist incrementat en l’últim any. En 2023, de les 5.560 emergències ateses, un total de 251 van correspondre a incendis en habitatges, 39 d’ells el mes de desembre. A més, este 2024 ja hi ha hagut 39 incendis d’habitatges en el conjunt de la província, per la qual cosa el diputat provincial ha fet una crida a la responsabilitat i a la conscienciació ciutadana, perquè “la preocupació és màxima” i ha assegurat que “és fonamental saber com actuar en cas d’emergència i hui presentem esta campanya per a sensibilitzar als veïns i veïnes de Castelló”.

“Es tracta de crear una cultura de prevenció a la província”, ha ressaltat l’Oficial Cap d’Operacions, Andrés Balfagó. En este sentit, ha explicat que “esta campanya de conscienciació incidix especialment en el bon manteniment dels sistemes de calefacció que tenim a casa, com les estufes i calderes, i una neteja adequada de les ximeneres, un dels punts de la casa on més incendis es produïxen”.

A més, des del Consorci han incidit en la importància d’instal·lar detectors de fum, un mètode senzill i econòmic d’aplicació en qualsevol habitatge. D’esta manera, Andrés Balfagó ha recordat que “la Diputació de Castelló té una campanya gratuïta d’instal·lació d’estos elements per a majors de 65 anys”. Esta es pot sol·licitar a través de la pàgina web de la Diputació o bé del Consorci Provincial.

Prevenció contra els incendis de vegetació

El diputat delegat del Consorci Provincial de Bombers ha insistit en la importància de “conéixer bé com previndre els incendis domèstics, però també els forestals i els de vegetació, en una província amb un medi natural encantador, que entre tots, hem de preservar”.

En este sentit, ha alertat de l’increment d’incendis de vegetació fora de la temporada clàssica dels mesos d’estiu degut a la sequera i a les altes temperatures anormals per a esta època de l’any.

Sens dubte, les xifres recolzen el crit d’alerta, perquè en este 2024 s’han produït prop de 60 incendis de vegetació a la província de Castelló. Pel que, des del cos de bombers recomanen a la població extremar les precaucions, ja que els incendis de vegetació i forestals poden donar-se en qualsevol època de l’any. D’esta manera, David Vicente ha emfatitzat en “la importància d’evitar errors que puguen posar en perill les vides humanes i el patrimoni natural de la nostra província”

“Tenim una superfície forestal molt àmplia, amb zones habitades pròximes, amb explotacions agrícoles i ramaderes que hem de protegir”, ha expressat el diputat provincial. Per la seua part el cap de la Unitat Forestal, Fernando Pérez, ha insistit que “les condicions climatològiques són propícies perquè es puguen produir grans incendis forestals” i ha demanat “molta responsabilitat, perquè les condicions són perores que l’any passat”.

Una província més segura

La Diputació de Castelló i el Consorci Provincial de Bombers potencien així la conscienciació de la població com a “mesura per a evitar l’augment d’incendis i protegir les vides de tots els castellonencs, els seus béns i del medi ambient”, ha subratllat David Vicente.

Així doncs, tal com ha ressaltat el diputat provincial “esta línia de campanyes de prevenció forma part d’un projecte que tenim el Consorci de Bombers i la Diputació de Castelló que presidix Marta Barrachina per a esta legislatura”. D’esta manera, ha manifestat que “la institució provincial està reforçant la inversió en les diverses àrees del Consorci”.

La Diputació de Castelló ha realitzat una injecció de més d’un milió d’euros per a la compra de vestuari, vehicles i equipaments variats per al personal del cos. En este sentit, David Vicente ha ressaltat la inversió de més de 700.000 euros en camions, i autobomba, així com els 100.000 euros per a vehicles d’unitats de comandament o botes d’intervenció de prop de 70.000 euros, entre altres adquisicions.

“Un important reforç en recursos materials del Consorci, que se suma a l’esforç en l’ampliació de l’equip humà, amb la recent convocatòria de 40 noves places, entre bombers, sotsoficials, oficials de guàrdia i operadors de comunicacions, de les quals els bombers i oficials de guàrdies ja està obert el termini de presentació de sol·licituds”, ha ressaltat el diputat provincial.

A més, la institució provincial ha obert el procés de selecció de 25 noves places per a l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació, “un important col·lectiu en els diferents dispositius preventius que es presten a tots els municipis de la província i en suport logístic als dispositius d’emergència”, ha assenyalat David Vicente.

En este sentit, David Vicente ha destacat el compromís que l’equip de govern de la institució provincial, que presidix Marta Barrachina, ve demostrant “amb la seguretat i la protecció civil de la província”. “Des del primer dia d’esta legislatura hem tractat de marcar una línia de treball i un lideratge polític”, ha assenyalat el diputat, qui ha continuat dient que “tot va encaminat al fet que els nostres bombers tinguen les millors ferramentes per a desenvolupar el seu treball en les millors condicions i donar el millor servici possible a tota la província”.

Balanç de 2023

El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló ha efectuat durant el 2023 un total de 5.560 servicis a les comarques castellonenques. Així ho ha anunciat el diputat del Consorci de Bombers, David Vicente, qui ha destacat “l’encomiable labor” dels bombers de la Diputació al llarg de l’any i els ha felicitat pel seu “treball diari per a garantir la seguretat dels castellonencs durant les 24 hores, els 365 dies de l’any”.

Pel que respecta als incendis forestals o de vegetació, el diputat de Bombers ha anunciat que s’han realitzat 302 intervencions. En este sentit, David Vicente ha fet una crida, una vegada més, a la responsabilitat de tots els ciutadans i ha agraït l’esforç i la professionalitat dels bombers. A més, s’han realitzat 251 intervencions per incendis en habitatges.

D’esta manera, tant el diputat, com l’Oficial Cap d’Operacions, Andrés Balfagó, han coincidit que “la població és un factor fonamental per a evitar i previndre incendis”. “Al costat dels professionals, els veïns de la província juguen un paper essencial, junts som un equip més fort”, ha expressat Andrés Balfagó.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar