La vicepresidenta i diputada de l’Oficina de Fons Europeus, María Ángeles Pallarés, participa en Carcassonne en un congrés europeu sobre la gestió de l’aigua i posa en valor el treball i esforç que està duent a terme l’administració provincial per a fer front a la sequera
“En la Diputació de Castelló estem decidits a garantir un subministrament equitatiu i segur d’aigua potable a tots els nostres municipis, promovent la solidaritat i l’eficiència en la gestió d’este recurs crític”, ressalta la vicepresidenta
La Diputació Provincial de Castelló ha exigit en el Diàleg Local de la UE: Aigua, Europa i Comunitats Resilients, que el Pacte Blau Europeu per a la gestió de l’aigua a la Unió Europea siga una realitat.
La vicepresidenta de la institució provincial i diputada de l’Oficina de Fons Europeus, María Ángeles Pallarés, ha participat en este fòrum europeu celebrat a Carcassonne, que ha reunit líders i experts de la UE i del Mediterrani, com Jordània, Bòsnia, Algèria, el Marroc, per a unir esforços cap a una verdadera estratègia europea de l’aigua que marque el full de ruta del pròxim període europeu 2024-2029.
Així doncs, durant el diàleg, organitzat pel Comité Europeu de les Regions i ARLEM, l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània, s’han abordat aspectes molt importants relacionats amb la governança hídrica, digitalització, innovació i la gestió eficient de l’aigua especialment en les zones rurals per a pal·liar la sequera que afecta moltes comunitats i províncies de la UE, entre elles, la província de Castelló.
María Ángeles Pallarés ha posat l’accent en el problema de sequera que patix Castelló i ha posat en valor el treball i esforç que està realitzant la Diputació, que presidix Marta Barrachina, per a fer front a este problema. “Des de l’administració, en un context de sequera persistent, hem adoptat mesures estratègiques per a garantir el subministrament sostenible d’aigua potable als nostres municipis, prioritzant l’equitat i l’eficiència en cada pas que donem”, ha ressaltat.
“En els últims anys, hem sigut testimonis d’un increment significatiu en la freqüència i la intensitat de períodes secs, afectant greument nombrosos municipis de Castelló. Una situació que no sols posa en risc el subministrament d’aigua potable, sinó que també impacta profundament en les nostres activitats agrícoles, industrials i domèstiques, acusant el problema de despoblació”, ha manifestat Pallarés.
D’esta manera, la vicepresidenta ha reivindicat davant els assistents que “l’aigua és un recurs fonamental, un element essencial, per això, en el seu defensa, des de la institució hem posat i continuarem posant tota la nostra obstinació i tenacitat per a garantir l’aigua als 135 municipis de la província, perquè per a nosaltres, els nostres pobles i els nostres veïns són el més important sense deixar a ningú arrere”.
En este sentit, la vicepresidenta ha compartit amb els líders i experts presents les nombroses accions que la institució està duent a terme en resposta als desafiaments relacionats amb l’aigua a la província de Castelló. La més recent, la injecció de 300.000 euros a municipis que ja s’estan proveint, s’han proveït o es proveiran de manera immediata mitjançant cubes d’aigua.
Esta mesura, tal com ha explicat Pallarés “complementa el nostre compromís inicial d’1 milió d’euros per a enfrontar el dèficit hídric a la província. Reconeixem la urgència de la situació i estem treballant activament per a assegurar que cap municipi es quede sense els recursos hídrics necessaris per als seus ciutadans”.
De la mateixa manera, María Ángeles Pallarés ha donat a conéixer el Pla Director de l’Aigua de la Diputació. Es tracta “d’un pla ambiciós que abasta des de la planificació territorial fins a la governança del cicle de l’aigua, inspirat en l’enfocament Water Wise de la Comissió Europea”, ha comentat.
Les actuacions previstes en 15 depuradores així como el PERTE de digitalització d’aigua han sigut altres temes que ha abordat la vicepresidenta provincial. “La gestió que està duent a terme la Diputació és un bon exemple a seguir. Esperem que la pròxima Comissió Europea faça de l’aigua una prioritat estratègica per al període 2024-2029 i llance sense demores la Iniciativa de Resiliència de l’Aigua, així com un Pacte Blau de la Unió Europea per a enfrontar els desafiaments relacionats amb l’aigua en tota Europa”, ha conclòs María Ángeles Pallarés.