La Diputació de Castelló impulsa una inversió sense precedents en Benestar Social amb 10,5 milions d’euros

  • La vicepresidenta Patricia Puerta reitera l’aposta ferma de la institució provincial amb millorar els serveis i la qualitat de vida de les persones

  • Puerta detalla que també s’ha inclòs una partida de 9,8 milions d’euros per a Penyeta Roja i més de mig milió d’euros per a Igualtat

 

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial, Patricia Puerta, han presentat hui els pressupostos #MésCastelló de l’àrea de Benestar Social per a 2023 que suposen una inversió sense precedents en arribar als 10,5 milions d’euros.

Referent a això, Puerta ha assenyalat que aquests comptes “són un exemple més i materialitza la nostra aposta ferma amb millorar els serveis i la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la nostra província”. Així mateix, la vicepresidenta ha afegit que són uns comptes “amb una prioritat molt clara, les persones. Creiem que comptem amb el millor pressupost per al moment que vivim: realista, rigorós i compromés amb l’interior».

A més, Puerta ha assenyalat que al pressupost de Benestar Social també s’afigen 9,8 milions d’euros per al complex soci-educatiu Penyeta Roja –que inclou 1,5 milions per a la reforma i rehabilitació de l’Institut d’Educació Secundària (IES)–, i més de mig milió d’euros, 623.348,49 euros concretament, per a Igualtat. “La dignificació de les infraestructures educatives i el compromís amb la lluita contra les desigualtats són uns altres dels eixos que considerem fonamentals per a aconseguir una societat més justa i democràtica, i amb aquests pressupostos podrem continuar treballant cap a aquests objectius”, ha assenyalat Puerta.

Cal assenyalar que la Diputació de Castelló ha registrat un increment gradual des de 2019 –coincidint amb l’accés de José Martí a la presidència de la corporació– en l’àrea de Serveis Socials. En concret, l’últim pressupost aprovat abans de la formació de l’actual equip de govern va ser de tres milions d’euros. En canvi, per a 2023 el pressupost és de 10.510.777,60 euros.

Serveis socials

El caràcter social dels comptes s’evidencia amb la consolidació del finançament dels serveis socials dels municipis amb una població inferior a 10.000 habitants, que s’emporta la meitat del pressupost. Desgranant aquesta partida, la Diputació empra més de 140 professionals (treballadors socials, psicòlegs, educadors socials, assessors jurídics i administratius) i garanteix la prestació d’ajudes d’emergència (253.826,69 euros) i pobresa energètica (120.493,82 euros), així com el servei d’ajuda a domicili (410.075,26 euros), Menjar a Casa (287.050,78 euros) i Major a Casa (35.458,75 euros).

També s’ha pressupostat el servei de 65 Escoles Matineres que atendran més de 2.000 alumnes per un import de 455.520 euros, amb el que també s’amplia aquest servei, ja que en 2019 hi havia 27.

Altres serveis pressupostats són els 97 punts de promoció de l’autonomia personal que atenen 1.200 usuaris (817.792 euros); 25 unitats de conciliació familiar per a municipis de menys de 1.500 habitants que atenen 250 xiquets i xiquetes (525.000 euros); el servei de teleassistència que pretén atendre 900 usuaris amb 200.000 euros (actualment hi ha 304 usuaris); el transport adaptat per a facilitar l’accés de les persones als diferents centres de dia (150.000 euros, arribant quasi a duplicar el pressupost de 2019); i beques per a l’alumnat de la Universitat per a Majors de la UNED i la Universitat Jaume I (18.000 euros).

Així mateix, també cal destacar l’import que es destinarà a subvencions per a associacions, entitats de persones jubilades, projectes de foment d’activitats i cooperació al desenvolupament i el fons d’ajuda humanitària i d’emergència que ascendeix a 1,7 milions d’euros.

Igualtat

Patricia Puerta ha destacat que «aquest 2023 l’àrea d’Igualtat disposarà d’un major pressupost per a continuar implementant polítiques en tota la província en favor de la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes”. La vicepresidenta ha recordat que els recursos del departament s’han multiplicat per cinc en tres anys, un increment que es torna a registrar enguany en aconseguir els 623.348,49 euros.

Entre les accions pressupostades estan:

• Campanyes de sensibilització en matèria d’Igualtat (25.000 euros).

• Formació en igualtat tant al personal de la Diputació com a personal d’ajuntaments (10.000 euros).

• Implementació de l’I Pla d’Igualtat de la Diputació de Castelló (25.000 euros).

• Disseny i implementació de l’estratègia provincial d’igualtat (55.000) euros.

• Programa especifique de promoció i suport per a dones en el món rural (30.000 euros).

• Subvencions per a entitats sectorials que treballen per la igualtat entre dones i homes (50.000 euros).

• Construcció d’una xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere (20.000 euros).

• Premis Dona Coratge (15.000 euros).

• Conveni amb la Universitat Jaume I per import de 15.000 euros per a fomentar la igualtat i eliminació de la violència de gènere.

• Càtedra de la Uned: Igualtat i benestar emocional (60.000 euros).

Penyeta Roja

Respecte al centre d’iniciació tècnic-esportiu de Penyeta Roja, després de dècades sense cap intervenció d’envergadura, es compta amb un conveni amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a la rehabilitació del centre per valor d’1.115.000 milions d’euros en l’anualitat de 2023 i 445.000 euros en l’anualitat de 2024, la qual cosa suposa un total d’1.560.000 euros.

Les obres consistiran en la renovació completa dels banys de totes les plantes que es troben en un estat molt deficient i, alguns d’ells, fins i tot tenen dimensions molt estretes, la qual cosa dificulta el seu ús. A més, s’instal·larà un ascensor accessible que comunique totes les plantes i es construirà una rampa que salve el desnivell des de la vorera del carrer fins a la planta baixa de l’institut. Igualment, s’actuarà amb els passamans, baranes i altres elements de seguretat i accessibilitat en els quals es detecten mancances.

El projecte també contempla el disseny d’una nova distribució dels espais més ordenada així com la revisió de les instal·lacions d’electricitat, telecomunicacions i protecció contra incendis i se sanejarà el forjat sanitari.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar