● La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, compartix jornada amb Irene Villa i dones líders com Susana Camarero, Begoña Carrasco, María Dolores Guillamón, M.ª Carmen Molés, Yolanda Peris i Begoña Campos
● “No existix un únic camí per a defendre i promoure la igualtat real però, construir juntes, és la millor fórmula”, ha afirmat la presidenta del Govern Provincial
● “M’agrada molt contagiar eixa capacitat, eixe saber que es pot davant qualsevol situació i què millor que nosaltres, les dones, per a demostrar que es pot” ha subratllat Irene Villa
La Diputació Provincial de Castelló s’ha convertit esta vesprada en un gran espai de debat i reflexió per a promoure l’esperit de fortalesa, unitat i superació.
Dins dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona, el Palau Provincial ha acollit la jornada ‘Construïm Juntes’ on assistents i participants han pogut dialogar i reflexionar sobre la situació actual de les dones i com fer front als desafiaments socials, econòmics i polítics del present i del futur.
La jornada amb la qual la Diputació de Castelló reforça el seu compromís per avançar en la sensibilització, la prevenció i formació sobre la igualtat d’oportunitats i de tracte entre dones i homes, ha començat amb la taula d’experiències que, sota el nom ‘Construïm Juntes’, ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, qui ha iniciat l’acte agraint la gran faena realitzada per àrea de Benestar Social, amb la diputada Marisa Torlà al capdavant, perquè esta jornada haja sigut una realitat.
Marta Barrachina ha subratllat que “tindre la sort de ser la primera presidenta del meu municipi i presidenta d’esta institució, a més d’un honor, és una responsabilitat perquè la primera ha de marcar un camí i per això t’exigixes més”. La presidenta del Govern Provincial ha afegit que tot el reeixit “l’he aconseguit pel treball, per perseguir un somni i una il·lusió compartida”.
La màxima representant de la institució provincial ha anat moderant i conversant amb les ponents i ha afirmat que “no existix un únic camí per a defendre i promoure la igualtat real però, construir juntes, és la millor fórmula”.
Així, la primera presidenta de la Diputació ha reflexionat al costat de la vicepresidenta del Consell i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, sobre els reptes als quals s’enfronten les dones i, com ha enumerat la vicepresidenta del Consell, dins dels reptes als quals s’enfronten les dones estan “l’adaptació al mercat laboral, la conciliació i poder promocionar com ens correspon”.
L’immens orgull, honor i satisfacció és el que sent Begoña Carrasco a l’ésser l’alcaldessa de Castelló i, com ha compartit amb la primera presidenta de la Diputació i amb tots els assistents, “hi ha molt de camí recorregut, la conciliació encara és un repte, però la igualtat només s’aconseguix treballant en ella i l’educació és fonamental”. Begoña Carrasco ha afegit que el treball que realitza és possible “gràcies a l’equip que tinc en el treball i també al gran equip que tinc a casa”.
La presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, María Dolores Guillamón, ha reflexionat sobre si canviaria una cosa de la qual ha fet fins ara i si està orgullosa dels seus assoliments, però també dels seus errors i, com ella ha expressat, “quan jo vaig començar les coses no eren fàcils”. Guillamón se sent orgullosa de representar una institució com és la Cambra de Comerç de Castelló i ha remarcat que els seus assoliments aconseguits han sigut possibles també gràcies a l’ajuda dels homes.
Per part seua, la presidenta de l’Associació de Premsa Esportiva de Castelló, Yolanda Peris, ha afirmat que ocupar eixe lloc de responsabilitat en un sector més masculinitzat, no ha sigut difícil perquè “quan tens ganes de canviar alguna cosa, el camí et porta directament”. Yolanda Peris ha afegit que ha estat envoltada de molta gent en l’associació “que m’ha ajudat i m’ha donat moltes facilitats”.
Seguidament, la vicedegana del Col·legi de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, Mª Carmen Molés, ha afirmat que “hem de respectar-nos i voler-nos i si ens unim i parlem bé de nosaltres, continuarem construint juntes”. Mª Carmen Molés ha animat a expressar el que un sent, “perquè moltes vegades ens tirem arrere en diferents situacions perquè ens costa expressar el que sentim”.
I reinventar-se és el que va fer la directora de la revista And Magazine, Begoña Campos qui va deixar el seu lloc fix com a tècnica ceràmica parell emprendre el seu somni i, com ha expressat “en eixe moment vaig creure en la meua mateixa, em vaig fer forta i cada dia m’alce feliç i faig el que m’agrada”.
Després de la taula d’experiències ha tingut lloc la conferència a càrrec d’Irene Villa, que ha relatat la seua experiència personal i professional i sobre la lluita, la superació, l’apoderament de la dona i la igualtat de gènere.
Periodista, escriptora i psicòloga, als dotze anys va patir un atemptat al costat de la seua mare i va perdre les dos cames i tres dits de la mà esquerra. Des del moment en què Irene Villa va patir l’atemptat d’ETA va saber que la seua vida anava a estar orientada a ajudar als qui, com ella, hagueren de superar qualsevol barrera. Com Irene Villa ha expressat, “m’agrada molt contagiar eixa capacitat, eixe saber que es pot davant qualsevol situació i què millor que nosaltres, les dones, per a demostrar que es pot”.
Optimisme, amor i esperança són els seus tres pilars i, amb una gran dosi de motivació ha compartit amb els assistents la importància de somriure i veure la vida en positiu i amb alegria.
Durant la seua intervenció, Irene Villa ha donat moltes ferramentes que servixen a nivell emocional “perquè per a poder donar el millor de tu és molt important tindre eixe benestar emocional” i ha incidit en la necessitat de “llevar verins com la por, la ràbia, la ira, el rancor i això només es pot fer d’una forma, perdonant”. Amb la seua xarrada, Irene Villa espera haver contagiat als assistents “el sentiment de llibertat que suposa perdonar. Al final t’has d’enfocar en tu i seguir el teu camí”, ha conclòs.