El Govern Provincial porta a ple una moció per a mostrar el seu rebuig a l’eliminació de la figura del jutge de pau tal com està previst en l’avantprojecte de la Llei orgànica d’Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia
“La justícia de proximitat i la gestió adequada de conflictes no s’entén sense la figura del jutge de pau en els xicotets municipis de la nostra província i per això reclamem el seu manteniment”, ha subratllat la presidenta Marta Barrachina
La Diputació Provincial de Castelló defén el paper fonamental que exercixen els jutges de pau en l’administració de justícia en els municipis xicotets de la província.
El Govern Provincial portarà a ple una moció per a mostrar el seu rebuig a l’eliminació de la figura del jutge de pau, tal com està previst en l’avantprojecte de la Llei orgànica d’Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia.
“La justícia de proximitat i la gestió adequada de conflictes no s’entén sense la figura del jutge de pau en els xicotets municipis de la nostra província, i per això reclamem el seu manteniment”, ha subratllat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.
La dirigent provincial ha expressat “la labor essencial de proximitat i contacte” que ha vingut desenvolupant la figura del jutge de pau des dels seus inicis, en 1885. I és que, per la seua proximitat al ciutadà i el seu entorn, els jutjats de pau són perfectament coneixedors del context en què actuen, de les particularitats de les problemàtiques que sorgixen i de les necessitats dels veïns.
Des de la seua creació, el jutge de pau ha tingut sempre la funció d’estendre l’administració de Justícia, especialment en les zones rurals. Quant a les seues funcions, en general s’encarreguen de labors relacionades amb el Registre Civil, a més de realitzar actes de conciliació i mediació entre els veïns.
“Hem de blindar i reforçar la figura dels jutges de pau perquè són part essencial en els nostres municipis. La seua desaparició suposa un retrocés en la participació ciutadana en l’Administració de Justícia”. “El jutge de pau ha de continuar sent tot un referent de consulta i suport entre els veïns”, ha afegit la presidenta de la Diputació.
Amb tot, a través de la moció que es debatrà en el ple ordinari d’este mes de setembre i que se celebrarà el dimarts 24, la institució provincial mostrarà el seu rebuig a l’eliminació de la figura del jutge de pau. Així mateix, la institució provincial instarà el Govern d’Espanya a preservar la figura de jutges de pau i a dotar-los de recursos materials i humans concordes als actuals progressos tècnics, perquè puguen exercir i ampliar les seues funcions de col·laboració i foment de la convivència de manera encara més eficaç.