La Diputació de Castelló continua intensificant els tractaments contra els mosquits i les revisions de les masses d’aigua en les zones naturals

“En les zones urbanes la competència dels tractaments és municipal i enfront del control d’aquest mosquit és necessària i fonamental la col·laboració de la ciutadania per a controlar els focus en l’àmbit privat”, insisteix el diputat de Medi Natural, José María Andrés

Els tractaments larvicides ja efectuats en la franja litoral “han comportat a una efectivitat superior al 75%, contenint-se l’eclosió massiva de mosquit de marjal” com ha confirmat el diputat

La Diputació de Castelló continua intensificant les revisions de les masses d’aigua en les zones naturals i els tractaments pertinents contra els mosquits, tant larvicides, com adulticides. Unes actuacions que des de la institució provincial realitzen en zones rústiques, al ser de la seua competència, i, com insisteix el diputat de Medi Natural, Jose María Andrés, “en les zones urbanes la competència dels tractaments és municipal i enfront del control d’aquest mosquit és necessària i fonamental la col·laboració de la ciutadania per a controlar els focus en l’àmbit privat”.

En aquest sentit, s’ha observat un repunt molt marcat de les poblacions de Aedes albopictus (mosquit tigre) en les zones urbanes i periurbanes dels municipis del litoral i prelitoral de la província. Per a fer front a això, i com ha continuat explicant el diputat responsable, “dins del servei prestat per la Diputació de Castelló s’està revisant la zona urbana dels municipis de litoral i prelitoral de tota la província, assessorant la majoria dels municipis a la realització de tractaments larvicides”.

Durant tot el desenvolupament del servei, es planifica de manera diària les necessitats de la província enfront del control de mosquits, programant i anticipant-se a les difícils situacions meteorològiques que han esdevingut fins ara. Mostra d’això ha sigut la intensificació dels tractaments durant el mes de setembre i la ràpida resposta enfront de les poblacions de mosquit de marjal observades.

Quant a les zones que són competència de la Diputació, el diputat José María Andrés ha informat que “atés que l’avaluació de les poblacions de mosquits i d’acumulació d’aigua està sent constant, a meitat del mes de setembre es va valorar realitzar un tractament aeri en la zona sud i nord. No obstant això, es va haver de descartar al no complir-se les condicions tècniques per a la seua sol·licitud”.

Sobre aquest tema cal recordar que durant els dies 8 i 9 de setembre, la Diputació de Castelló va efectuar tractaments aeris contra els mosquits després de les fortes precipitacions registrades aquest cap de setmana. L’autorització es va concedir per a actuar en la marjal de Peníscola i el Prat de Cabanes-Torreblanca. La petició a la Conselleria es va tramitar per l’existència de superfícies d’aigua estancada superior a 0,5 hectàrees a les quals resulta molt difícil accedir de manera terrestre, donant-se la circumstància afegida que es va observar l’existència d’una important quantitat de larves que cal eliminar per a evitar la seua eclosió.

Tal com recorden els experts, els tractaments més efectius són els terrestres, ja que actuen sobre larves i individus adults. Per aquest motiu, des de la Diputació de Castelló reforcen els tractaments via terrestre de tota la franja litoral de la província, mantenint la vigilància en les zones inundables davant possibles noves precipitacions. El diputat José María Andrés ha informat que els tractaments larvicides ja efectuats en la franja litoral “han comportat a una efectivitat superior al 75%, contenint-se l’eclosió massiva de mosquit de marjal”.

Actualment, segons valoracions tècniques, les poblacions d’adults de mosquits de marjal són baixes en la majoria de municipis de la província, a excepció de Borriana a causa de la problemàtica d’accés presentada pel PAI Sant Gregori.

El diputat responsable ha tornat a incidir en què l’actual situació de mosquits es deu principalment a la presència molt elevada de mosquit tigre, així com de mosquit comú en l’àrea urbana, comptant amb poblacions baixes de mosquit de marjal en la zona litoral, sense comparació amb la viscuda el mes de juny, a excepció de Borriana on s’observa un descens de les poblacions d’adults. “Per aquesta situació és fonamental la col·laboració de la població en les zones privades, evitant qualsevol acumulació d’aigua durant més d’una setmana, des d’aigua en els tests, bidons, basses o recipients similars que poden haver-se inundat després de les precipitacions esdevingudes durant aquest mes”, ha finalitzat el diputat.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar