La Diputació de Castelló activa el Pla Impulsa, dissenyat per a donar la major i millor resposta a les necessitats dels municipis de la província

  • El ple aprova el pla “que plasma les necessitats que ens han fet arribar els alcaldes i alcaldesses i ens posem ja a treballar perquè aquesta inversió arribe com més prompte millor a tots els municipis”, ha incidit la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina
  • Amb una inversió de 31.689.780 euros per als anys 2024 i 2025 “és un pla que és aliat dels municipis, amb menys burocràcia, més llibertat i més recursos”, ha subratllat el vicepresident i portaveu del govern, Héctor Folgado

 

 La Diputació Provincial de Castelló activa el Pla Diputació Impulsa amb l’objectiu de donar la major i millor resposta a les necessitats dels municipis de la província.

El ple extraordinari celebrat aquest matí en la institució provincial ha aprovat la modificació de l’ordenança reguladora del Pla Provincial d’Obres i Serveis 2024-2025 que, amb el nom Diputació Impulsa, “és un pla que és aliat dels municipis, un pla amb menys burocràcia, més llibertat i més recursos”. Així ho ha definit el vicepresident i portaveu del govern, Héctor Folgado, durant el debat del punt que s’ha aprovat amb l’aprovació del govern provincial i els grups de l’oposició PSOE i Vox, i l’abstenció del grup Compromís.

El pla, que incrementa la inversió fins als 31.689.780 euros per als exercicis 2024 i 2025, és fruit de la labor de la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, i del conjunt del govern provincial, d’escolta real dels veïns de la província i dels seus alcaldes i alcaldesses per a conéixer sense intermediaris què és el que necessiten de manera urgent i poder prioritzar en un exercici de responsabilitat i en un escenari d’escassetat de recursos. D’eixa escolta activa i amb el compromís de ser una Diputació àgil, útil i pròxima, el govern provincial s’ha marcat l’objectiu que els ajudes arriben d’una forma més àgil, directa i que responguen a les necessitats reals de cadascun dels ajuntaments.

Com ha explicat el vicepresident i responsable de l’àrea de Bon Govern, el Pla Diputació Impulsa que va directe als municipis per a obres, inversions i despesa corrent és biennal, la qual cosa comporta al fet que els municipis tinguen la possibilitat d’executar obres de més envergadura, “encara que també donem la possibilitat als municipis de plantejar les obres any a any”, ha incidit Folgado.

Quant a la llibertat que ofereix el municipi, el vicepresident ha comentat que Diputació Impulsa dona la llibertat d’elecció als municipis, recuperant la despesa corrent. En eixe sentit, la iniciativa permetrà als municipis destinar fins al 40% a despesa corrent vinculada a serveis públics municipals. “Per tant és un pla que ofereix obres, despesa corrent i subministrament amb la reinversió de les baixes”.

Una altra de les millores incorporades a l’ordenança del pla es refereix quant als pagaments del mateix, ja que la Diputació de Castelló anticiparà el 50% de la subvenció del pla en el moment de l’aprovació d’aquest, i el 50% restant a la justificació. Quant a la despesa corrent, s’anticiparà el 100% de la primera anualitat a l’aprovació del Pla i s’anticiparà el 100% de la segona anualitat, una vegada justificada l’anualitat anterior i haja entrat en vigor el pressupost del 2025.

Pel que fa a la reducció de burocràcia, Héctor Folgado ha explicat que s’eliminen els plans complementaris “i assignem els recursos directament en funció del nombre d’habitants, pedanies i superfícies del terme municipal”. “Aquest és un pla amb uns terminis de tramitació ben definits, responsables i amb el qual evitarem el bloqueig tècnic”, ha subratllat el vicepresident provincial. Sobre aquest tema, per a les obres pluriennals s’avançarà el límit de justificació al 30 d’octubre de la segona anualitat per a ampliar fins als 41 dies hàbils perquè els tècnics puguen informar la justificació presentada per municipis i poder pagar a temps. Així mateix, s’ha establit l’1 d’abril de la segona anualitat com a data màxima per a canvis d’obra i s’ha fixat el 30 de maig de la segona anualitat com a data màxima per a tindre adjudicades les obres.

Aquest pla també reafirma la voluntat de l’executiu provincial d’ajudar als més xicotets, per això s’incrementen les aportacions als municipis que tenen sobre la seua gestió pedanies. Sobre aquest tema, per als municipis que tenen fins a dues pedanies, l’ajuda per al present exercici passarà a 26.280 euros; per a municipis amb 3 o 4 pedanies la subvenció arribarà a 48.000 euros; per als quals tenen de 5 a 6 pedanies l’ajuda podrà aconseguir els 76.000 euros i, finalment, els que tenen més de 6 pedanies podran rebre 92.600 euros.

Així mateix, Diputació Impulsa també engloba totes les ajudes a les mancomunitats. Les ajudes per a les mancomunitats sumen per als exercicis 2024 i 2025 un total d’1.307.200 euros i podran destinar-ho a obra, subministrament o a despesa corrent, amb total llibertat d’elecció. Així mateix, s’elimina burocràcia ja que no hauran de presentar-se tres ordres d’ajudes diferents.

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha volgut agrair el treball realitzat pel vicepresident Héctor Folgado i tota l’àrea de Cooperació, sumat a Intervenció i Secretaria, i, com ha sintetitzat, el pla Diputació Impulsa “plasma les necessitats que ens han fet arribar els alcaldes i alcaldesses i ens posem ja a treballar perquè aquesta inversió arribe com més prompte millor a tots els municipis”.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar