Els Bombers de la Generalitat seguiran treballant tota la nit a l’incendi de Paüls per terra i per aire amb drons equipats amb càmeres tèrmiques per detectar punts calents a les zones de més difícil accés. El territori escarpat i sense accés per a vehicles ha estat la característica que més ha condicionat les feines en aquest incendi, ha explicat el cap d’intervenció, l’inspector Joan Rovira, i tenir mitjans per accedir-hi i revisar-ho bé és imprescindible per considerar-ho l’incendi.
A conseqüència del perímetre estable de la zona cremada, que ja no creix, la desescalada del nivell de comandament, que passa de nivell SISCOM 4 al 3 i la simplificació de l’operatiu que això comporta, la vida a la zona retorna a la normalitat. El darrer confinament, el del municipi de Paüls, s’ha aixecat a les 18.42 hores. Les autoritats dels diversos municipis afectats per l’incendi han rebut tota la informació sobre els criteris de confinament, ha explicat l’inspector Rovira.
Tampoc hi ha cap restricció a la mobilitat a les carreteres de la zona, tal com ha informat a mitja tarda el Servei Català del Trànsit (SCT). No obstant això, l’inspector Rovira ha advertit que, encara durant uns dies, “cal aplicar el sentit comú i recordar que vehicles pesants circulant i que necessitem espai de maniobra per a la seguretat de tots”.
Les tasques del dia han consistit a consolidar l’estabilització del perímetre de més de 44 quilòmetres i tancar dos punts problemàtics. Les de la nit seran localitzar i apagar punts calents. Avui els mitjans aeris han hagut de deixar de treballar a causa de la poca visibilitat, causada per una tempesta, a les parts més altes de l’incendi. Seran aquests punts els que repassaran aquesta nit els drons.
També per la meteorologia, i en resultes de la millora de l’escenari, han marxat aquesta tarda els efectius helitransportats de les Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales (BRIF) i els proporcionats pel Govern de l’Aragó. La Unidad Militar de Emergencias (UME), però, romandrà fins demà al matí. Per part dels efectius dels Bombers de la Generalitat, s’han retirat 14 camions d’aigua i part dels efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), i hi quedaran 31 camions d’aigua i vehicles de comandament. A primera hora de demà, els mitjans aeris tornaran a descarregar a les parts més altes del perímetre.
Durant la nit acompanyarà la humitat causada per la tempesta d’aquesta tarda, una condició molt favorable per a l’extinció que durarà fins demà al matí, quan entrin vents i les condicions a la zona empitjorin. “No tenim pressa”, ha dit l’inspector Rovira. Encara que el gruix de les dotacions es retirin en pocs dies, els Bombers de la Generalitat revisaran dia rere dia les condicions del terreny fins que estigui totalment fred.
L’inspector Rovira ha reflexionat sobre la dificultat “elevada” de l’incendi de Paüls, marcada per la inaccessibilitat del territori accidentat. Malgrat això, l’incendi mai ha experimentat comportaments propis dels focs de sisena generació, tal com va ocórrer a l’incendi de Torrefeta, iniciat el dimarts dia 1 i encara sota supervisió, on la velocitat de les flames sobre el cereal va assolir xifres rècord de 28 quilòmetres per hora.
Sant Pere Sallavinera, ben treballat
D’altra banda, els Bombers de la Generalitat hem seguit treballant avui a l’incendi de Sant Pere de Sallavinera (Anoia), que ahir va consumir 130 hectàrees. Avui s’ha estès el sistema de línies d’aigua per poder-ho rematar bé i hi hem trobat una gran quantitat de biomassa. Ha calgut fer maniobres d’obertura de caixa amb eines manuals per accedir a les zones més frondoses, que cal revisar bé perquè, malgrat mantenir encara certa humitat, l’incendi ha experimentat carreres importants. Durant el dia hi ha treballat 28 dotacions i un centenar d’efectius, però aquesta nit es preveu reduir notablement l’operatiu.
Agents Rurals informa que l’incendi, que es va iniciar a Paüls, afecta una superfície provisional d’unes 3.321,16 hectàrees, segons el càlcul provisional efectuat per la unitat de Sistemes d’Informació Geogràfica, amb la col·laboració d’efectius desplegats al territori i imatges d’helicòpter del Grup de Suport Aeri.
D’aquesta àrea afectada, 1.125,88 hectàrees —prop del 34% del total— són dins del Parc Natural dels Ports. Pel que fa a la tipologia del terreny: 2.434,75 hectàrees corresponen a superfície forestals, 860,18 ha agrícoles i 26,23 ha de sòl urbà.
L’incendi ha impactat principalment els municipis de Xerta, Tivenys i Alfara de Carles; en grau més baix, Paüls i Aldover. Davant el perill d’incendi, informa que per a demà es preveu que tots els municipis afectats continuïn en nivell 2 del Pla Alfa per perill alt d’incendi forestal, igual que una gran part dels municipis de les Terres de l’Ebre.
Continuen les tasques d’investigació. Agents Majors d’Incendis del Cos d’Agents Rurals continuen desplegats sobre terreny per a determinar les causes d’aquest foc. Aquest Cos treballa conjuntament amb Mossos d’Esquadra per esbrinar-ne les circumstàncies.
Aquesta tarda, Protecció Civil ha baixat d’emergència a alerta el pla INFOCAT per l’incendi de Paüls, estabilitzat des del migdia.
També s’ha aixecat el confinament del municipi de Paüls, de manera que ja no queda vigent cap ordre de confinament. Igualment, es demana prudència amb la mobilitat a la zona.
En total, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 638 trucades per aquest incendi.
Per part del Sistema Mèdic d’Emergències (SEM), s’han retirat avui totes les unitats preventives.
A l’operatiu també hi ha pres part Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, efectius de les policies locals de la zona i s’ha comptat amb el suport de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de la zona.