El PSPV insta a Barrachina a no boicotejar les exhumacions de víctimes del franquisme “perquè condemna a gent major a morir amb el dolor de no saber on estan els seus familiars”

El portaveu socialista a la Diputació de Castelló exigeix a la presidenta, a través d’una moció, que signe el conveni amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica per a executar la campanya de recuperació de cossos a Moncofa

El PSPV de la Diputació de Castelló ha registrat una moció al ple ratificada pel portaveu Samuel en què s’insta a la presidenta de la corporació, la popular Marta Barrachina, a desbloquejar el conveni de col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica per a la recuperació dels cossos desapareguts i la reparació de la dignitat de les víctimes del franquisme. Falomir, referint-se a les normatives estatal i autonòmica que emparen la recerca dels desapareguts forçosos, afirma que Barrachina i el PP “no poden estar per damunt de la llei”. “Com a representants públics han de vetllar pel compliment de l’ordenament jurídic i com a persones i membres d’una societat han de posar totes les facilitats perquè aquells que busquen els seus familiars els troben i s’acomiaden de la forma més digna”. El cap visible dels socialistes lamenta que, en cas de retardar-ho en el temps, “es condemnarà a molta gent major a morir amb la pena i el disgust de no haver pogut donar una sepultura honorable als seus pares, germans o familiars”.

Samuel Falomir defensa que la memòria històrica “no és per a buscar els culpables ni per a obrir velles ferides, és per a recordar el que va passar i per a recuperar l’honor dels que ho van perdre tot per defensar la llibertat, fins i tot el dret a un enterrament digne i un nom en la història”.

Davant aquesta “injustícia que dura massa en el temps”, el document preparat pel grup socialista demana a l’administració provincial que mantinga els compromisos adquirits per la Diputació de José Martí amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i possibilite l’exhumació dels cossos dels repressaliats per la dictadura. El diputat del PSPV adverteix que, de retardar-ho més encara, existeix el risc de pèrdua dels fons “en ser inviable la materialització i justificació dels treballs abans de finalitzar l’any”. En una reunió recent amb el col·lectiu, les famílies de les víctimes mostraven la seua preocupació per l’absoluta manca de respostes del govern del PP i demanaven que es complisca amb el que marquen els pressupostos de la casa.

El PP de Castelló mostra la seua faceta més radical
El representant progressista destaca que mentre a Castelló s’incompleix la llei, deixant de costat i menyspreant les víctimes, el Govern d’Espanya o inclús la Diputació de València, dirigida pel PP, han mostrat sensibilitat amb el procés de recuperació de la memòria i identificació de les foses comunes i les restes de les persones assassinades pel feixisme. En aquest punt, Falomir lamenta que “a Castelló comptem amb la versió més ultra i antidemocràtica del PP”. “Si mires cap a un altre lloc o poses pals a les rodes a la dignificació dels qui ho van donar tot per la democràcia i la llibertat no et pots considerar demòcrata”.

El mateix text s’ha formalitzat davant el registre de l’Ajuntament de Moncofa per al seu debat i votació en el pròxim ple ordinari. És en aquesta localitat de la Plana Baixa on estava prevista la campanya d’exhumació de cossos projectada pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica i que ha quedat paralitzada pel boicot del govern de Marta Barrachina. La moció serà defensada pel portaveu del PSPV local, Francisco Cueco.

Reivindicació del govern de José Martí
Samuel Falomir reivindica la gestió portada a terme, la legislatura passada, pel president José Martí i la diputada Tania Baños al capdavant de l’àrea de Memòria Històrica “perquè ningú borrara de la història a milers de persones innocents”. En l’anterior mandat socialista s’ha aconseguit recuperar les restes de més de 200 persones assassinades per la dictadura feixista “que ara, per fi, descansen de manera digna i en pau”.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar