El PSPV forçarà a la Diputació de Castelló a posicionar-se en contra de la censura i dels atacs recurrents de l’extrema dreta a la llengua i cultura valencianes

El portaveu socialista, Samuel Falomir, advoca per protegir la llibertat d’expressió davant l’auge de governs autoritaris i demana accions concretes per a fomentar la producció cultural “lliure i crítica”

El PSPV elevarà al Ple de la Diputació de Castelló una moció per a blindar la llibertat d’expressió i protegir la llengua i la cultura pròpies “dels atacs i menyspreus que reben a diari des que l’extrema dreta ha assumit quotes de poder a la província “amb el permís del PP”. El portaveu socialista, Samuel Falomir, busca el suport majoritari de la cambra “per a llançar un missatge clar i contundent de que a la província de Castelló no tolerem cap política regressiva contra els drets fonamentals ni contra el valencià”. Falomir, qui firma la moció, recorda que, només a l’estiu, s’han generat nombroses polèmiques agres entorn la censura d’obres, fets mai vistos en democràcia, la supressió a la biblioteca de Borriana de les subscripcions a revistes en llengua pròpia o el boicot a un concert a Moncofa. “Són decisions preses des del rancor que porten a la ruptura i a la separació”.

El diputat progressista assenyala que la Constitució espanyola escuda el dret a la llibertat d’expressió en totes les seues facetes i, clarament, “ací no s’està respectant perquè hi ha polítics que es creuen propietaris de la veritat absoluta”. Falomir defensa un front comú “per les llibertats i els drets civils” i advoca perquè les institucions “promoguen una programació cultural atractiva i enriquidora, sense posar la mà, que permeta a la ciutadania avançar cap a un pensament crític i, en el cas dels xiquets i les xiquetes, formar-se, desenvolupar-se i adquirir valors”.

En el text registrat, els i les socialistes sol·liciten la reprovació formal dels executius que, amb les seues decisions “sectàries”, han contribuït a ombrar el llegat cultural dels valencians i les valencianes”. “En tres mesos hem passat de ser referents culturals a convertir-nos en notícia per pràctiques com la censura a la llibertat d’expressió i a la llengua i cultura pròpies”.

La presentació d’aquesta proposició naix, entre altres motius, per la preocupació generalitzada de la indústria cultural per l’absència de mesures concretes per a fomentar la cultura “després de tants episodis de censura i coacció a la llibertat d’expressió”. Davant els riscos que afronta la cultura, “el Partit Socialista portarà la veu d’aquest món al Ple de la Diputació perquè junts i juntes li plantem cara a la intolerància i per a forçar als governs a implementar polítiques que promoguen la llibertat i que rebutgen qualsevol tipus de censura”.

Reunió amb la Plataforma per la Llengua
En la seua agenda de reunions, el secretari general socialista s’ha assegut amb la Plataforma per la Llengua per a explorar vies de col·laboració en matèria de promoció del valencià als municipis de Castelló. A la trobada han estat presents, a banda de Falomir, els diputats Rhamsés Ripollés, Ruth Sanz, Maria Jiménez i Merche Galí, i la presidenta de l’entitat, Maria Nebot.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar