El PSOE de Ports Maestrat s’adhereix al manifest general del partit per al 8M

La Comarca Ports Maestrat del PSPV-PSOE s’adhereix al manifest general del partit en la línia en la qual sempre ha estat en aquest territori, liderant les polítiques de progrés, d’igualtat i discriminació positiva en l’àmbit dels drets de la dona que hui ens ocupa i tal com ha volgut ressaltar la secretària general Ana Besalduch, en un moment en què alguns governs de municipis de la comarca, igual que a la província i en l’autonomia, estan en mans de formacions involucionistes que pretenen desfer els avanços i assoliments en aquest i altres camps aconseguits amb molt d’esforç, constància i tenacitat per governs socialistes. Precisament en la commemoració d’enguany ja s’han començat a veure les accions i moviments que les forces de dreta i ultradreta estan començant a aplicar on poden per a dur a terme una involució en els avanços realitzats per aconseguir l’anhelada igualtat entre dones i homes.

INVERTIR EN IGUALTAT, AVANÇAR COM A SOCIETAT. Manifest del PSOE amb motiu del 8 Març de 2024, Dia Internacional de les Dones.

Com cada 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Partit Socialista se suma a aquesta jornada de reivindicació i lluita. El feminisme és consubstancial a la democràcia. Només avançant en igualtat entre dones i homes, i en la consecució de la plena ciutadania de les dones, aconseguirem que la nostra societat avance de manera digna i justa.

En aquest 2024 el lema triat per les Nacions Unides és “Invertir en les dones: accelerar el progrés”. No es pot progressar sense la meitat de la població, que són les dones, ni a costa d’elles. Tal com expressa Nacions Unides, “la igualtat de gènere és el major desafiament actual en matèria de drets humans”. A més, “el progrés de les dones és un factor que beneficia a tota la societat”. El feminisme és una proposta igualitària i emancipadora que apel·la al conjunt de la societat. És el nostre compromís continuar impulsant els avanços que aconsegueixin assolir una societat millor, més equitativa, en definitiva, més democràtica.

El PSOE és un partit feminista i així ho declarem en les resolucions del 39 i del 40 Congrés. Sempre de la mà del moviment feminista, hem convertit reivindicacions en realitats a través de l’acció política i legislativa.

Hi ha els qui pretenen tornar al passat i revertir les conquestes de la lluita feminista. Hi ha els qui fins i tot neguen la violència de gènere. Però les i els socialistes estarem enfront. No permetrem que es trenquen els consensos que tant ens ha costat aconseguir. Treballarem sense descans per a ampliar-los i enfortir-los, perquè només amb les grans majories poden consolidar-se drets i avanços. Els qui neguen la violència de gènere, els qui trenquen els consensos, estan negant la democràcia.

El repte més important de la democràcia en el segle XXI és acabar amb la desigualtat entre homes i dones, i amb el seu més salvatge exponent, la violència masclista.
No hi ha res més prioritari en l’agenda d’un Estat que es vulga mirar a si mateix amb dignitat que acabar amb la violència de gènere, acabar amb la violència masclista en totes les seues manifestacions. És imprescindible renovar el gran assoliment social i polític que va suposar el Pacte d’Estat contra la Violència de gènere, i conjuminar esforços i recursos per a previndre aquesta violència i per a atendre les supervivents.

Per al PSOE la participació en la vida pública i la independència econòmica són claus per a l’emancipació de les dones. El desembre de 2023, hi havia quasi 9,9 milions de dones treballant, la qual cosa suposa el 47,3% del total, quasi la meitat, el màxim percentatge aconseguit en la sèrie històrica. Comparant-ho amb nivells prepandèmia, l’ocupació femenina ha crescut 3 punts més que l’ocupació dels homes.

Amb el govern de Pedro Sánchez, gràcies entre altres mesures a la reforma laboral de 2021, ara tenim més ocupació, de major qualitat i més estable. L’augment del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.134 euros (14 pagues/any) en 2024 ha tingut un impacte especialment positiu per a les dones, ja que, com indica UGT, del total de persones perceptores en 2023, sis de cada deu són dones, per la qual cosa ha sigut un factor decisiu a l’hora de reduir la bretxa salarial de gènere.

No obstant això, encara queda molt per fer per a aconseguir la igualtat real i efectiva entre dones i homes en matèria d’ocupació i de cures. Aconseguir la paritat en la presa de decisions i acabar amb la bretxa salarial, acabar amb la parcialitat involuntària a la qual es veuen abocades moltes dones. És imprescindible fomentar els serveis de cures des del públic per a facilitar que la maternitat no penalitze a les dones en el mercat laboral, perquè sobre elles recau el pes de les cures. Les conseqüències d’aquest fet no es mesuren només en termes de renda present, sinó que també condicionen les pensions futures.

Una vegada més, les dades alerten de la profunda asimetria en els usos del temps de dones i homes. Segons la recent enquesta del CIS les dones dediquen a les faenes de casa 172 minuts (quasi 3 hores) de mitjana al dia, i ells 127 minuts; les dones dediquen 6,7 hores als seus fills, els homes ocupen quasi la meitat: 3,7 hores del seu temps.
Per això, per a aconseguir la igualtat efectiva hi ha un element clau: Modificar els usos del temps. Perquè l’asimetria en els usos del temps actua en detriment del desenvolupament no sols professional i formatiu, sinó també personal, de les dones. Menys temps per a dedicar-ho a la formació, a l’estudi i a l’ocupació, però també a la cura personal o a l’oci.

Per a les i els socialistes és imprescindible bandejar la idea que tradicionalment associa a les dones amb les cures. Som també molt conscients de les majors dificultats que enfronten les famílies monoparentals (encapçalades en més d’un 80% per dones); les dones rurals, amb major dispersió de recursos i més dificultats d’accés a ells; les dones amb discapacitat o migrants, travessades per diverses discriminacions que augmenten la seua vulnerabilitat.

Per totes i cadascuna d’elles la lluita del partit socialista en pro de la igualtat i la justícia social és incessant, des d’una aposta política paritària on les polítiques d’igualtat han de ser transversals i impregnar el conjunt de les nostres actuacions.

Hui 8 de març, el Partit Socialista continua reivindicant la necessitat d’unir forces per l’avanç i contra la regressió. Per tot el que portem recorregut, i pel camí que queda per fer.

Que visqui la lluita de les dones!

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar