El GAL Maestrat Plana Alta treballa ja perquè 1 milió d´euros d´Ajudes Leader s´invertisquen en el territori

Empresaris i emprenedors tenen de termini des de hui i fins al pròxim 15 de setembre per a sol·licitar les ajudes

  • Giner: “Assessorem i ajudem a emprenedors i empresaris per a no deixar escapar ni una oportunitat en la nostra terra”

 

Traiguera, 3 d´agost de 2021.  El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta Leader 1420, format per 24 ajuntaments i 16 entitats privades, treballa ja en l’assessorament tècnic d’emprenedors i empresaris perquè un milió d’euros de dotació pressupostària s’invertisquen en aquest territori rural de l’interior de la província de Castelló. I és que a partir de hui mateix, amb la publicació de les bases en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i fins al pròxim 15 de setembre, queda obert el termini de sol·licitud d’aquestes importants ajudes que revertiran en noves oportunitats per a aquests municipis rurals.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha posat l’accent que “aquestes subvencions permetran posar en marxa i ampliar empreses que permetran generar ocupació en l’entorn rural”. En aqueix sentit, ha explicat que “en uns moments tan complicats com l’actual, és fonamental recolzar iniciatives que garantisquen oportunitats d’ocupació, especialment a l’interior”.

 

És important indicar que les ajudes són finançades pel FEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’activitat del GAL Maestrat Plana Alta no ha cessat en els últims anys amb l’objectiu de ser un aliat de la inversió en el territori i de la generació de noves oportunitats econòmiques i d’ocupació. Fins a la fecham des del GAL s’ha emés un import total d’1.205.266,13 € en propostes de pagament a expedients subvencionats en les diferents convocatòries LEADER celebrades en els exercicis de 2018, 2019 i 2020.

“Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat dels emprenedors i dels xicotets empresaris del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important”, ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.
Cal assenyalar que, del milió d’euros de dotació pressupostària Leader per a l’àmbit del GAL Maestrat Plana Alta, un total de 90.909,09 es corresponen a l’anualitat de 2021, 727.272,73 euros per a l’anualitat 2022 i 181.818,18 euros per a 2023.

Totes les persones interessades a obtindre assessorament gratuït del GAL Maestrat Plana Alta poden posar-se en contacte amb el seu servei tècnic a través del telèfon 650 959 689 i del mail [email protected].

Aprovades ajudes per a 62 projectes els tres últims anys

Cal tindre en compte que en aquests tres últims exercicis completats es van aprovar ajudes per a 62 projectes de diferents àmbits empresarials, però el més significatiu és que dels quals finalment ja s’han executat entre 2018 i 2019, 19 corresponen a empreses de nova creació que, segurament, no s’haurien dut a terme de no disposar d’ajudes per al seu impuls inicial.

Així, en la convocatòria de 2018 es van concedir subvencions a un total de 20 projectes amb un total de 679.213,43 € en ajudes Leader D’aquests projectes s’han executat 14, dels quals cinc projectes són de millora en empreses no agrícoles i els altres corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Quant a la convocatòria de 2019, es va concedir una subvenció a un total de 21 projectes, amb un total de 977.312,23 € en ajudes Leader, tots ells de promotors privats a excepció d’un projecte presentat per un ajuntament. D’aquests 21 projectes s’estan executant actualment 15, dels quals quatre són projectes de millora en empreses no agrícoles, un projecte d’un ajuntament i els altres 10 corresponen a projectes de creació de nova empresa.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d’assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Aprovades ajudes per a 21 projectes l’any passat

A més, el GAL Maestrat Plana Alta va aconseguir l’aprovació d’ajudes en 2020 per a impulsar fins a 21 projectes d’empreses rurals. Això va ser possible després que la Generalitat aprovara a final d’any distribuir 890.557,88 euros procedents dels fons Leader.
En la proposta definitiva aprovada després del vistiplau de la Generalitat es troben projectes d’allotjaments turístics, clíniques de fisioteràpia, un forn de pa, un taller de reparació de vehicles, una grua d’assistència en carretera, una empresa de retolació, una altra d’adobats, una cooperativa i també alguna millora enfocada a la implementació d’energies renovables, entre altres. La inversió total generada gràcies a aquestes subvencions serà d’1.535.974,65 euros.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta, que gestiona aquests fons LEADER, havia rebut un total de 40 sol·licituds d’emprenedors de la zona per a optar a aquestes ajudes.

El Grup d’Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del Covid-19.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar