El GAL Maestrat Plana Alta aprova pagar 160.258€ per a afavorir l’execució de sis iniciatives rurals

  • Domingo Giner: “Les persones que sol·liciten aquestes ajudes estan cada vegada més ben preparades per a emprendre els seus projectes”

 

La Junta Directiva del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha aprovat una proposta per a pagar un total de 160.258€ amb l’objectiu d’afavorir la posada en marxa o l’expansió de sis de projectes empresarials vinculats al territori rural. Es tracta d’iniciatives privades, en tots els casos, impulsades per emprenedors i xicotets empresaris de mitja dotzena dels 24 municipis que integren aquesta agrupació de municipis.

Amb aquesta proposta de pagament, el GAL Maestrat Plana Alta ha aprovat ja un total de 2.334.000€ perquè xicotets empresaris de tot el territori rural que abasta, comptant tots els expedients de les quatre convocatòries resoltes fins al moment. D’aquesta quantitat, la Generalitat, a través de l’Agència Valenciana del Foment i la Cooperativa Agrària (AVFGA), ha pagat ja un total de 2.005.372€, la qual cosa suposa un 17% de l’import total pagat a expedients Leader de la Comunitat Valenciana en aquest període.

Entre els projectes que es consolidaran o créixer gràcies a aquestes subvencions es troben dos allotjaments turístics, una empresa dedicada a organitzar esdeveniments, una empresa de drons, una empresa dedicada a la construcció i un centre de reconeixements mèdics.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “les petites empreses i les emprenedores i emprenedors del territori rural estan cada vegada més preparats, la qual cosa facilita molt el treball per a concedir-los les ajudes europees. Gràcies a aquesta iniciativa podem ajudar a crear i expandir molts projectes que generen ocupacions en els 24 pobles que engloben la nostra agrupació, i que serveixen per a generar molts recursos, llocs de treball i, així, assentar a moltes famílies en localitats del nostre entorn i amb un alt risc de despoblació”.

El president del GAL Maestrat Plana Alta ha recordat que “cada vegada hi ha més persones que acudeixen a nosaltres per a impulsar projectes que creguen ocupació i consoliden població en el territori rural. Donar suport a aquestes iniciatives empresarials per part d’emprenedors dels nostres pobles és el que dona sentit alGAL Maestrat Plana Alta. De fet, el bon funcionament d’aquestes iniciatives està calant en el territori rural”.

És important indicar que les ajudes són finançades pel LEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’activitat del GAL Maestrat Plana Alta no ha cessat en els últims anys amb l’objectiu de ser un aliat de la inversió en el territori i de la generació de noves oportunitats econòmiques i d’ocupació. “Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat de les emprenedores i emprenedors i de les petites empreses del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important”, ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.

Més de 40 sol·licituds per a accedir a 1,25 milions d’ajuda en 2022

Cal recordar que el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha rebut més de 40 sol·licituds per a accedir als 1,25 milions d’euros que distribuirà aquest any 2022 entre empreses i persones que vulguen impulsar o ampliar projectes en els 24 municipis del seu territori.

Benlloc, Cabanes, Cervera, Les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena, Sierra Engarcerán, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert són els municipis en els quals es troben les empreses que ja han sol·licitat les ajudes dels Fons Leader per a invertir enguany.

Els projectes vinculats al turisme són els que més destaquen ja que hi ha 10 sol·licituds per a realitzar inversions en cases rurals, al marge que hi ha molts altres relacionats amb aquest sector, bé a nivell de restaurants o d’activitats comercials. No obstant això, també hi ha sol·licituds d’ajudes per a impulsar projectes de lloguer de bicicletes en l’entorn rural, per a una clínica dental, per a un despatx d’advocats, per a una botiga de material de caça, per a lloguer d’autocaravanes, un centre comercial, un celler, empreses de construcció i reformes o una residència i guarderia per a animals domèstics, entre altres.

Domingo Giner, president del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “tractarem d’ajudar a aquestes emprenedores i emprenedors perquè les seues sol·licituds puguen ser aprovades i que aqueixos 1,25 milions d’euros d’ajudes europees es puguen multiplicar finalment i ajuden a generar moltes oportunitats i llocs de treball en els municipis dels nostres municipis del Maestrat i la Plana Alta. No volem que es quede ni un euro per invertir perquè és important que facilitem que tots els que vulguen treballar i viure en el territori rural puga fer-lo”.

El Grup d’Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del COVID-19.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar