El procés d’admissió comença este dimarts i conclourà el 14 de maig i, com l’any passat, serà telemàtic a través de la web AdmiNova
S’habiliten un total de 40 unitats per a llengua base valencià en la zona de predomini castellanoparlant
A pesar que hi ha un descens de natalitat en l’alumnat que comença etapa educativa (3INF) hi haurà més unitats i, a més, es baixa per segon any consecutiu el nombre d’alumnes necessaris per a mantindre unitats en zones amb el risc de despoblament
El 99,67 % de l’alumnat d’Infantil i Primària de la Comunitat Valenciana estudiarà el curs 2025/2026 en la llengua base que han triat les famílies.
Així ho ha donat a conéixer este dimarts el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, qui ha comparegut per a explicar les dades més rellevants del procés d’admissió escolar d’Infantil i Primària que comença este dimarts i conclourà el 14 de maig.
El conseller ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy; el director general de Centres Docents, Jorge Cabo; i el director general d’Ordenació i Política Lingüística, Ignacio Martínez.
Rovira ha indicat que l’elecció de la llengua base i la seua plasmació en el disseny d’unitats ha sigut un èxit. “La dada mata el relat, i no apareix per cap costat el caos que proclamaven algunes entitats i partits, que van tractar d’impedir fins i tot que les famílies votaren lliurement”, ha manifestat.
El conseller ha reiterat que el resultat de la consulta sobre la llengua base, celebrada entre el 25 de febrer i el 4 de març, “va reflectir la pluralitat de la Comunitat Valenciana, amb un resultat equilibrat de 50,53 % de valencià com a llengua base i un 49,47 % de castellà”.
Este resultat es reflectix ara en el procés d’admissió. Així, de l’anàlisi de la distribució d’unitats es deduïx que el valencià és la llengua base predominant en el sistema educatiu valencià, amb el 43 % de les unitats d’educació infantil i el 52 % de les unitats d’educació primària.
Esta mateixa tendència s’observa en la zona de predomini lingüístic valencià, a on estos percentatges arriben al 50 % en educació infantil i el 60 % en educació primària. En canvi, en la zona de predomini lingüístic castellà, el castellà és la llengua base majoritària i es troba en el 80 % de les unitats d’educació infantil i en el 99 % de les unitats d’educació primària. En Infantil cal tindre en compte que la llengua base de les unitats de 3 anys estan sense catalogar, a l’espera de la decisió de les famílies en el mateix procés d’admissió.
A pesar d’este alt percentatge, cal destacar que s’ha atés la demanda de les famílies que van decidir votar pel valencià com a llengua base en la zona de predomini castellanoparlant, amb un total de 40 unitats (9 unitats d’educació infantil i 31 unitats d’educació primària). Estes unitats es diferencien entre les de nova catalogació (ja existien, però canvien a llengua base valencià) i les de nova creació.
D’esta manera, les unitats que es cataloguen estaran a Segorbe (4), Anna (1), Buñol (7), Godelleta (1), Loriguilla (2), Navarrés (1) i Villar del Arzobispo (3). Quant a les unitats que s’habiliten com a nova creació, estaran a Segorbe (4), Anna (1), Buñol (6), Chelva (1), Enguera (1), Godelleta (1), Loriguilla (1), Navarrés (1), Tous (1), Villar del Arzobispo (2), Elda (1) i Torrevieja (1).
Descens de la natalitat
El conseller d’Educació ha explicat que el procés d’admissió del curs 25/26 està marcat també pel descens de la natalitat. “Segons les dades del cens i la informació arreplegada a través de la coordinació amb els ajuntaments, s’observa que partim d’una baixada generalitzada del nombre d’alumnat que s’incorpora per edat al sistema educatiu que són els nascuts l’any 2022”, ha indicat.
En termes globals, la Comunitat Valenciana té 5.956 alumnes menys per a escolaritzar. En comparativa amb el curs anterior, per a 41.560 alumnes nascuts en 2021, el nombre d’unitats de 3 anys que s’oferien per al procés d’admissió el curs passat era de 1.983. No obstant això, per a escolaritzar els 35.604 alumnes nascuts en 2022 hi haurà un total de 2.022 unitats. “Per tant, amb 5.956 alumnes menys, hi haurà 39 unitats més”, ha destacat el conseller.
Rovira ha subratllat també que per al pròxim curs escolar s’ha mantingut el mateix nombre d’unitats en les localitats afectades per la riuada. “Era un compromís de la Conselleria. La riuada ha causat un gran impacte en el nostre alumnat i les seues famílies i s’ha apostat per no disminuir els recursos. En concret, en els centres públics han sigut 9 les unitats d’educació infantil que s’han mantingut i 16 les d’educació primària, que fan un total de 25 unitats”.
Així mateix, en les localitats en les quals el nombre de nascuts en 2022 baixa considerablement, s’ha establit una ràtio màxima inferior als 25 alumnes que establix del Decret 58/2021, amb 20, 22 o 23 alumnes com a màxim per unitat, amb la finalitat de mantindre el màxim d’unitats en funcionament i possibilitar una atenció més individualitzada.
A més, i seguint amb les actuacions iniciades l’any passat en relació amb la lluita contra el despoblament en el territori valencià, en les zones identificades com a municipis en risc s’ha baixat el mínim de 4 a 3 alumnes per a formar el primer grup, de 6 a 5 per al segon, i així successivament. En este mateix sentit, s’està ampliant l’oferta del primer cicle d’Educació Infantil en les localitats a on no hi haja l’oferta.
“Per tant, rebaixem per segon any consecutiu el nombre d’alumnes necessari per a formar grups i mantindre l’activitat a les escoles de zones amb el risc de despoblament. Quan va arribar este govern en juliol de 2023 el nombre mínim d’alumnes en estes zones era 6”, ha recordat Rovira.
Procés telemàtic en AdmiNova
Finalment, el conseller ha recordat que el procés d’admissió ha de fer-se de manera telemàtica a través de la plataforma AdmiNova, que es va posar en marxa l’any passat. “Un procés senzill, amb una web a on apareixen tutorials, l’accés a les sol·licituds i tota la informació necessària”, ha indicat.
Com a novetat de l’admissió per al curs 2025-2026 cal destacar l’esforç realitzat per a aconseguir que la confirmació de plaça en el centre adscrit s’haja fet de manera telemàtica o l’admissió extraordinària el mes de juliol, que també serà telemàtica.
A més, les famílies podran visualitzar en la web les vacants que oferisquen els centres educatius tant en llengua base castellà com en llengua base valencià, fruit de la configuració de grups sorgida de la consulta de la llengua base. I en els nivells d’entrada (3INF) seran les peticions de les famílies les que configuraran la llengua base d’estes unitats.
És important recordar que en cada opció sol·licitada caldrà indicar la llengua base per la qual es vol accedir al centre educatiu. En el cas que un centre oferisca llocs en les dos llengües base i es vullga optar als dos caldrà utilitzar dos línies de sol·licitud de les 20 en total que té el formulari, és a dir, sol·licitar dos vegades el mateix centre una vegada per cada llengua base.
“Per segon any consecutiu les famílies poden triar el centre educatiu que vullguen per als seus fills sense limitacions, gràcies al districte únic”. El procés d’admissió d’enguany en Infantil i Primària s’ha avançat un mes respecte a 2024.