Comunicat de la família de Carles Santos i de la Fundació Caixa Vinaròs

 

Davant la noticia apareguda en diferents mitjans de comunicació referent a la voluntat de l’Institut Valencià de Cultura de retirar el nom de Carles Santos dels Premis de la Música valenciana, basant-se en un article publicat l’any 2020 per una ex-parella del músic.

La família directa de Carles Santos i la Fundació Caixa Vinaròs hereva universal del seu llegat, volem fer constar:

Quan s’instauren els premis l’any 2018, en l’organització i desenvolupament dels mateixos, van participar tot un seguit d’artistes i persones coneixedores i col·laboradores de Santos.

Ignorem la suposada animadversió de Carles Santos cap a un determinat estil musical, cantautors o flolklore valencià. Però tothom coneix l’interès de Santos en barrejar tot tipus de música en els seus espectacles: guitarres elèctriques a la Lisístrata, Dolçaines a la Lucrecia Borja, Flaviols a les famfarres de les Olimpiades de Barcelona 92, La Muixaranga a la Cantata Veu de la Terra, o la que era una de les seues passions: les bandes de música, com ho demostra una de les seus obres més emblemàtiques “Belmonte” interpretada i enregistrada per la Unió Musical de Lliria, per citar alguns exemples i també és més que coneguda la seua admiració i respecte cap a músics tradicionals com Pep Gimeno “Botifarra”.

Volem deixar clar que en cap moment s’ha usurpat el nom de Carles Santos. Independentment de la opinió de cadascú en l’estètica dels actes de lliurament o la necessitat d’ampliar els premis a altres gèneres musicals. El nom dels premis s’ha fet en l’autorització de la família i els hereus.

En el transcurs dels premis, lliurats al Teatre Principal de Castelló el 8 de novembre de 2018, alguns dels guardonats no només havien estat col·laboradors de Santos o enregistrat disc conjuntament sinó que també el coneixien prou bé com per no acceptar el guardó si no hi estigueren d’acord en rebre’l.

Durant els actes previs al lliurament dels premis a València, el dia 10 d’octubre de 2018 i també organitzats per l’IVC sota el títol “Santos, i ara qué”, van participar en l’organització actors, músics, escriptors i persones coneixedores de l’univers Santos sense cap mena de contradicció.

Per tant, i per concloure, lamentem profundament que s’hagi pres aquesta decisió de manera arbitrària, sense consultar la família directa de Carles Santos o els seus hereus.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar