-Amb la incorporació del seqüenciador més potent del mercat, que permet seqüenciar fins a 20.000 genomes a l’any, “avancem en medicina personalitzada amb un diagnòstic precoç i tractament individualitzat”
-Afirma que l’accés a esta tecnologia “serà equitatiu per a tots els pacients de la Comunitat Valenciana”
-La inversió global del seqüenciador i l’equipament complementari arriba als dos milions i mig d’euros i estarà en funcionament a partir d’abril de 2025
-Subratlla l’aposta del Consell per “la prevenció, el tractament avançat i continuar lluitant contra el càncer” i reclama un sistema de finançament just amb la nostra regió “per a tindre els mateixos drets sanitaris que els altres”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València “serà el primer centre públic sanitari d’Espanya que dispose del seqüenciador de genomes més potent del mercat dins del compromís del Consell de continuar avançant en la detecció genètica de càncer i malalties rares, així com en la medicina personalitzada”.
Així ho ha assenyalat durant la seua visita al centre hospitalari, a on s’instal·larà esta tecnologia, que permetrà seqüenciar fins a 20.000 genomes a l’any, i amb la qual serà possible acurtar els temps de diagnòstic genètic de malalties i reduir els costos i, per tant, millorar l’atenció sanitària dels ciutadans.
Acompanyat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, Carlos Mazón ha traslladat que la gran prioritat del Consell en matèria sanitària “és la prevenció, el tractament avançat i continuar lluitant contra el nostre principal enemic que és el càncer”.
En este sentit, ha qualificat “d’estratègica i d’èxit” la decisió del Govern Valencià de posar en marxa l’Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Comunitat Valenciana (OMPTA) “com mai havia existit en la nostra regió i que està donant els seus fruits”.
D’esta manera, ha apuntat que este nou seqüenciador “permetrà continuar avançant i fer el pas següent en el tractament de malalties rares i en moltes tipologies de càncer amb un diagnòstic precoç, en temps rècord i a determinar el tractament personalitzat”.
En este sentit, ha llançat “un missatge d’esperança” per a molts ciutadans de la Comunitat Valenciana”, ja que gràcies a esta tecnologia es facilita la “prevenció de càncers hereditaris i el tractament personalitzat”.
Així mateix, ha aclarit que encara que el nou seqüenciador estiga situat a l’Hospital La Fe, l’accés a esta tecnologia “serà equitatiu per a tots els pacients independentment de quin siga el seu hospital de referència”.
Igualment, ha reafirmat la seua aposta per acabar amb els tractaments estàndard en el nostre territori en matèria sanitària i avançar en els tractaments personalitzats. “La Comunitat Valenciana necessita, vol i estarà en la primera velocitat”, ha remarcat el president.
El dispositiu d’alt rendiment NovaSeq X Plus potenciarà, a més, la investigació obrint les portes a La Fe a la participació en nombrosos projectes internacionals.
La inversió global del seqüenciador i l’equipament complementari arriba als dos milions i mig d’euros i estarà en funcionament a partir d’abril de 2025.
La tecnologia permet fer des d’estudis de panells de gens a gran profunditat, fins a tècniques més complexes com transcriptomes, exomes o genomes complets.
L’equip ve acompanyat d’un robot de preparació de llibreries (Hamilton Star) acoblat a este seqüenciador, la qual cosa permet l’automatització de tot el flux de treball. A més, també s’han adquirit altres dispositius (seqüenciador Genexus i Robot In Chef) destinats a la detecció i caracterització de biomarcadors genètics tant en tumors sòlids com en neoplàsies hematològiques.
Lluita contra el càncer
El cap del Consell ha subratllat el compromís de la Generalitat per dotar el sistema sanitari valencià de la tecnologia més avançada per a situar la Comunitat a l’avantguarda en medicina preventiva, de precisió i personalitzada.
En este sentit, ha subratllat l’esforç inversor del Consell en matèria sanitària “perquè els castellonencs, valencians i alacantins tinguen els mateixos drets sanitaris”, per la qual cosa ha reclamat un finançament autonòmic just amb el nostre territori “per a continuar lluitant contra el càncer”.
En este sentit, ha fet referència a la futura planta de prototeràpia de l’Hospital La Fe de València, amb una inversió de 50 milions d’euros com un altre exemple de l’aposta decidida del Consell per a combatre esta malaltia “a pesar que uns altres van tindre este projecte guardat entre plàstics”.