Remarca que la Generalitat “ha mobilitzat, compromés o gestionat partides per valor de més de 90 milions d’euros” que demostren el compromís d’esta administració perquè “la província siga líder” en el desenrotllament de la Comunitat
Realça que el Consell destinarà 15 milions d’euros a AEROCAS en els pressupostos d’enguany per a “posar en marxa noves rutes, un nou centre de magatzematge i la primera incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea”
Agraïx la “coordinació, col·laboració i orientació” de les cambres en el procés de reconstrucció després de les riuades i reclama al Govern central la inclusió dels municipis de Castelló afectats en els decrets d’ajudes
Subratlla que els premiats “són reflex i exponent d’un teixit productiu diversificat, modern i arrelat en la tradició”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat la prioritat del Consell perquè la província de Castelló “siga líder en el desenrotllament i progrés de la Comunitat Valenciana perquè ara sí que comptem amb l’espenta i dinamisme necessari”.
El cap del Consell ha remarcat el compromís de l’executiu valencià per “revertir en esta legislatura el greuge pressupostari i institucional al qual va ser sotmés Castelló durant huit anys”.
Així, ha remarcat que, des de l’inici de la legislatura, “la Generalitat ha mobilitzat, compromés o gestionat partides per valor de més de 90 milions d’euros, la qual cosa demostra que este territori torna al centre de les polítiques del Consell”.
En este sentit, ha assenyalat el nou Hospital General de Castelló “la redacció de projectes i direcció d’obra del qual acaba de licitar-se per més de 12,8 milions d’euros” i que inclou la reforma integral del seu servici d’Urgències amb 4,2 milions d’euros pressupostats per a “millorar la qualitat assistencial” de l’equip de professionals i dels ciutadans.
El cap del Consell ha realçat els “més de tres milions d’euros d’inversions per a actuacions en l’Hospital de la Magdalena i el Centre de Salut Integrat Vinaròs II” o el desbloqueig definitiu de la ronda Oest, “que suposarà una inversió de 37,2 milions d’euros”.
Aposta per potenciar les connexions
Carlos Mazón també ha destacat “els avanços per a estendre el TRAM de Vila-real passant per Almassora amb la futura línia 2 i l’arribada de la línia 1 a les platges que esperem que estiga en funcionament este estiu igual que els nous vehicles 100 % elèctrics i accessibles” ha continuat el president, i que han suposat una inversió de 3,2 milions d’euros.
Així mateix, ha posat en relleu les 19 obres de sanejament i depuració d’aigües més les noves depuradores de Benicàssim i Borriana “que suposaran una inversió superior als 45 milions d’euros” i ha avançat que en 2025 “impulsarem altres projectes com el nou vial ràpid de connexió amb la platja d’Almassora, el condicionament de l’accés nord de Morella, la millora del pont de Fanzara o la duplicació de la CV-141 i la connexió amb l’AP-7 a Peníscola”.
A més, ha traslladat que “es finalitzaran altres obres com el passeig per als vianants del port de Benicarló i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els ports de Peníscola i Borriana”.
Més inversió aeroportuària
El president de la Generalitat ha posat en relleu “l’augment de pressupost enguany per a AEROCAS fins a arribar als 15 milions d’euros”, la qual cosa permetrà, tal com ha indicat, “l’obertura de noves rutes este estiu a Palma, Budapest i Cracòvia i en 2026 a París i Suttgart”.
D’igual manera “es podrà impulsar la zona d’activitats complementàries i entrarà en funcionament un nou centre de magatzematge i processament de peces aeronàutiques per part de l’empresa eCube i es posarà en marxa la primera incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea”.
Durant la seua intervenció, el president ha assenyalat que “l’objectiu d’este Consell és ser palanca per al rellançament de la província” per la qual cosa, a més d’estes i altres inversions, s’ha firmat un acord per a dur a terme un estudi que permeta identificar i desenrotllar projectes estratègics per a enfortir la competitivitat.
En este sentit ha traslladat que “en esta labor diagnòstica comptarem amb la Diputació i amb l’entitat que millor coneix el teixit productiu i les fortaleses de l’economia de Castelló com és la Cambra de Comerç”.
Coordinació i col·laboració en el procés de reconstrucció
El cap del Consell ha agraït la “coordinació, col·laboració i orientació de les cambres en el procés de reconstrucció després de les riuades” i ha destacat que, des dels primers moments, “els ens camerals de la Comunitat Valenciana van assumir un paper fonamental per a ajudar a canalitzar la solidaritat de tantes empreses amb les zones afectades i van ser decisives per a detectar les seues necessitats”.
Mazón ha traslladat que “municipis molt xicotets d’esta província van patir l’impacte que va suposar la destrucció de vies de comunicació i infraestructures canalitzadores de subministraments bàsics” per la qual que cosa ha indicat que, des del minut un “la Generalitat i la Diputació ens vam posar a treballar per a atendre les urgències dels pobles que van quedar aïllats o sense electricitat o aigua potable”.
Així, ha recordat que el Consell “va habilitar partides específiques per a reparar més de 150 punts en camins rurals i va disposar un total de 12 milions d’euros per a recuperar les pistes forestals, principals vies de comunicació d’estos municipis, dels quals ja s’han pagat 9.347.000 d’euros a 59 dels 71 ajuntaments que nosaltres sí hem reconegut com a poblacions afectades”.
En este sentit, ha retret que “fa mesos que denunciem esta injustícia i continuarem demanant que es reconeguen els danys perquè el Govern d’Espanya s’ha mostrat indiferent amb els veïns d’estes 71 localitats que van ser excloses dels decrets d’ajudes”.
Premis Cambra Castelló 2023
El president de la Generalitat ha assistit als Premis Cambra 2023 acompanyat per la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco.
Durant el seu discurs, ha subratllat que “la Cambra ha sabut guiar les empreses castellonenques en moments molt adversos: des de l’eixida d’una de les crisis econòmiques més profundes del nostre temps, passant per una pandèmia mundial, fins al context internacional actual”.
En la gala s’ha reconegut el Grupo Porcelanosa, l’Estudio Cactus, Ingeniería Plana Alta SA (IPLA), Insca Group, el Club Nàutic d’Orpesa i el Restaurant Cal Paradis.
Així mateix, han resultat premiats Solè Rototom Reggae Beach, la Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d’Atzeneta, Autocars Meseguer, HBS IA SL i Fustecma.
Carlos Mazón ha destacat que els guardonats “sou inspiració i representants d’innovació, modernitat, responsabilitat social, esforç i trajectòria internacional i reflex i exponent d’un teixit productiu diversificat i arrelat en la tradició”.