Barrera: “El primer Circuit Valencià de Novillades contribuirà a vertebrar la cultura taurina en la Comunitat i donar suport als jóvens que volen ser toreros”

Participen un total de nou joneguers, dels quals huit són de la Comunitat Valenciana
Les novillades se celebraran en les places de Vinaròs, Vilafranca, Utiel, Bocairent, Ondara i la final, a Villena

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha presidit l’acte de presentació del Circuit Valencià de Novillades 2024 que naix amb la voluntat, per primera vegada, de “vertebrar la cultura taurina a la Comunitat Valenciana i donar suport als jóvens joneguers que aspiren a ser toreros”.

Barrera ha fet estes declaracions durant la presentació del l Circuit Valencià de Novillades 2024, que organitza la Fundación Toro de Lidia amb el suport de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, que destina una ajuda de 300.000 euros.

En l’acte, que s’ha celebrat en el Palau dels Català de Valeriola, també ha participat el president de la Fundación Toro de Lidia, Victorino Martín, i els nou joneguers que competiran en este circuit. Així mateix, ha comptat amb la presència de la presència de la presidenta de les Corts, Llanos Massó; el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre; toreros, ramaders, empresaris taurins, autoritats locals i aficionats, entre altres convidats.

En la seua intervenció, el vicepresident ha destacat que, com a responsable de la Conselleria de Cultura, ha de donar cabuda “a ‘tota la cultura’, i no solament a ‘una part de la cultura’”. Ha afegit que “els bous no tenen adscripció política, sinó que són patrimoni de tots els espanyols i el meu deure com a responsable d’este departament és donar suport, fomentar i ajudar amb fons públics el cine, les arts escèniques, la pintura, els museus i també la cultura taurina”.

En este context, ha agraït a la Fundación Toro de Lidia la seua col·laboració, que ha permés “canalitzar l’ajuda de la Generalitat al sector del bou en plaça”, amb la qual la Comunitat Valenciana “s’unix a altres quatre comunitats autònomes en l’organització d’un cicle de novillades picades”.

Amb això, “hem deixat arrere que la cultura del bou fora la ‘ventafocs’ dins de la Conselleria. A partir de hui, també la cultura del bou tindrà el seu espai en esta casa com la resta d’arts i manifestacions culturals”.

Acostar la cultura taurina als pobles

Segons ha explicat el vicepresident, els dos eixos en els quals es basa esta iniciativa és, d’una banda, “la vertebració de la cultura taurina, perquè els aficionats, especialment de les zones d’interior, no hagen de desplaçar-se necessàriament fins a València, Alacant i Castelló de la Plana per a disfrutar dels espectacles taurins en plaça, sinó que la tinguen més prop de les seues cases i puguen accedir més fàcilment a esta part de la cultura”.

“Amb això, fem també una labor de dinamització dels pobles de l’interior de la Comunitat Valenciana al voltant de la tauromàquia com a expressió cultural, i que suposarà un increment del 100 % de les novillades amb picadors organitzades en places de tercera i quarta categoria en les tres províncies”.

D’altra banda, amb l’organització d’este circuit, “donem suport als artistes més jóvens del sector cultural taurí, perquè puguen aconseguir la seua vocació de convertir-se en toreros i assegurar el seu futur”.

Joneguers participants

En concret, este circuit oferix una oportunitat a nou joneguers, huit d’ells de la Comunitat Valenciana: sis triats per les diferents escoles taurines de València, Alacant i Castelló, dos que han sigut seleccionats pels seus mèrits i un lloc que ocupa un joneguer d’intercanvi amb un altre del Circuito de la Liga Nacional de Novilladas.

En esta primera edició del Circuit Valencià de Novillades 2024 participen, per part de l’Escola Taurina de València, els joneguers Miguel Senent ‘Miguelito’ i Alberto Donaire; a proposta de l’Escola Taurina d’Alacant, participen Kevin Alcolado i Borja Escudero; i representant l’Escola Taurina de Castelló, ‘El Ceci’ i Joan Marín.

A més, després de valorar els seus mèrits, s’ha acordat la participació del joneguer alacantí Santiago Esplá, triomfador de la Fira de Les Fogueres d’Alacant en 2022; i el valencià Nek Romero, que va debutar amb picadors fa dos temporades a Algemesí i que ha destacat per guanyar diversos certàmens i triomfar en fires importants com la Fira de Falles, a més d’eixir a coll en Mont de Martsant, Albacete o Arnedo.

Juntament amb estos huit toreros procedents de la Comunitat Valenciana, el circuit es completa amb Alejandro Chicharro com a representant d’intercanvi procedent de la Liga Nacional de Novilladas (LNN). Chicharro, triomfador del Circuit de Madrid en 2023, ha obert recentment la porta gran de Las Ventas.

El Circuit consta de sis novillades amb picadors, que se celebraran en les places de bous de Vinaròs, Vilafranca i Utiel, on se celebraran les novillades classificatòries; Bocairent i Ondara, que acolliran les dos semifinals; i la plaça de bous de Villena en la qual tindrà lloc la gran final. La primera arranca el 27 de juliol a Vinaròs.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar