El Grau de Castelló descobreix el significat del color en el món en una exposició de fotografies de National Geographic

‘Colors del món’, és una mostra amb 42 instantànies de prestigiosos fotògrafs de National Geographic que plasmen en les seues imatges la gran paleta de colors que compon el nostre món. Es pot visitar de manera gratuïta en el Moll de Costa fins al 3 de setembre

“Agraïts a La Caixa i a la sempre bona predisposició de l’Autoritat Portuària per portar exposicions que viatgen per les principals ciutats espanyoles. Aquesta exposició és la guinda del pastís, un pastís de la qual repartirem 600 porcions en forma d’activitats culturals, esportives o d’oci, tota elles gratuïtes. És el que es mereix Castelló, el Grau, i els milers de visitants i veïns en les seues vacances. Una programació de qualitat, per a tots els públics i per a gaudir en família”, ha assenyalat l’alcaldessa

21 de juliol de 2025.- L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco; el president de l’Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez; la directora del centre de CaixaBank All in One, Anna Xiva; la responsable territorial de la Fundació “la Caixa” en la Comunitat Valenciana, Soraya Casado; i l’assessora de la mostra Alexandra Laudo, han presentat hui en el Moll de Costa l’exposició Colors del món, que ens acosta a l’enorme varietat de paisatges del nostre planeta i als colors que els caracteritzen. També han sigut presents la Tinenta Alcalde del Grau, Ester Giner i la regidora de Cultura, María España.

A través de 42 instantànies de fotògrafs de National Geographic, la mostra organitzada per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, convida a reflexionar sobre el color, un element que ens envolta en tot moment i que és capaç d’impactar en com ens sentim i omplir-nos de força, relaxar-nos o emocionar-nos. Per a evitar que ens passen desapercebuts tots els seus tons i matisos, aquesta exposició els converteix en protagonistes absoluts. Es pot visitar de manera gratuïta en el Moll de Costa fins al 3 de setembre.

En la seua intervenció, l’alcaldessa Begoña Carrasco ha destacat: “Estem molt agraïts a La Caixa i a la sempre bona predisposició de l’Autoritat Portuària per portar exposicions que viatgen per la principals ciutats espanyoles. Aquesta exposició és la guinda del pastís, un pastís de la qual repartirem 600 porcions en forma d’activitats culturals, esportives o d’oci, tota elles gratuïtes”.

I afig: “És el que es mereix Castelló, el Grau, i els milers de visitants i veïns en les seues vacances. Una programació de qualitat, per a tots els públics i per a gaudir en família, des d’ara mateix amb aquesta exposició, amb el Sol Market, el tren turístic i des d’aquest mateix dijous amb el SOM Festival, insistint en la col·laboració públic-privada i en la col·laboració institucional que fa que la ciutat torne a mirar a la mar i que en el Grau, ara, passen coses”.

Per part seua, el president de l’Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez, ha agraït a la Fundació La Caixa haver apostat per “atracar novament amb aquesta exposició en el port de Castelló” i a l’Ajuntament “per posar en valor la façana marítima amb aquestes vistes privilegiades on el port torna a ser un contenidor de cultura”. Així mateix, Ibáñez ha convidat a la ciutadania a visitar l’exposició que evidencia que “Castelló és ací, el port és ací i els ciutadans de Castelló cada dia són més alimentats per les institucions en el pla cultural”.

Mostra fotogràfica
En les colpidores fotografies dels boirosos blaus de la llum del matí, dels vívids porpres i rojos de la posta de sol, dels intensos verds dels camps o dels daurats de les fulles de la tardor, els visitants trobaran una inspiradora reflexió sobre el significat dels colors, les seues qualitats i el seu simbolisme al llarg de la història.

De la mà de prestigiosos fotògrafs de National Geographic, entre els quals es troben els multipremiats Joel Sartore, Steve McCurry, Michael Nichols, Lynn Johnson, Jodi Cobb, Paul Nicklen o Frans Lanting, coneixerem les connotacions dels colors en les cultures de tot el món a partir de l’àmplia gamma de grocs, taronges, rojos, violetes, blaus, verds i blancs.

Una mínima diferència en la longitud d’ona lluminosa determina que vegem el color roig o el blau, i la psique humana ha dotat aquests colors de connotacions que s’han generalitzat en les cultures de tot el món. La humanitat s’ha sentit atreta pels colors des de temps immemorials. Un dels primers colors que es van buscar va ser el porpra de Tir, usat pels antics fenicis i extret de les glàndules d’uns caragols de la mar Mediterrània. Els costos de producció eren tan elevats que només els rics podien permetre’s tindre peces amb eixe tint, la qual cosa va generar per sempre un simbolisme al voltant d’aquest color, també anomenat porpra real.

Aquesta exposició forma part del programa Art al carrer, amb el qual la Fundació ”la Caixa” vol fer de Castelló de la Plana un museu a cel obert. La divulgació és un instrument bàsic per a promoure el creixement de les persones. Per aquest motiu, a través d’aquestes exposicions l’entitat té l’objectiu d’acostar la cultura i la ciència a tota mena de públics.

Àmbits de l’exposició
La mostra dedica un àmbit a cadascun dels set colors triats i desgrana, a través de sis fotos per àmbit i xicotets textos introductoris, algunes consideracions sobre el significat d’eixos colors en el món.

GROC
Un granger rastellant el fenc en fileres en l’Estat de Washington (els Estats Units), o un xicotet gelada subjecte a l’esquena de la seua mare al Parc Nacional de les Muntanyes Simien (Etiòpia), o el daurat d’una estàtua budista a Myanmar, són algunes de les fotografies que ens deixen veure aquest color en tota la seua esplendor.

El groc és goig. És el sol que il·lumina el planeta i proporciona creixement, calidesa i relaxació. És serenitat. El groc pot desaparéixer en els núvols i acostar-se tant al blanc que un es pregunta si el color efímer era allí. El groc pot simbolitzar l’intel·lecte, ja que la il·luminació d’aquest color brillant és paral·lela a la il·luminació de la ment humana, però també pot simbolitzar la malaltia i la curació.

TARONJA
El taronja és un color que sovint es passa per alt, perquè a vegades cedeix el protagonisme al roig o al groc. Existeix en el salt brillant cap als mesos més càlids, però també en la lenta transformació de l’estiu a l’hivern, on les fulles verdes es tornen daurades i ataronjades. El taronja mostra el seu poder en el crepuscle, com pot veure’s en la fotografia d’uns nyus caminant en les proximitats del riu Zambezi, o en la lava del volcà Mauna Ulu de Hawaii. Però també és un color seré, que ens pot recordar la tranquil·litat en el to suau de les túniques dels monjos budistes, com es veu en una altra foto d’un jove monjo a Cambodja.

ROIG
La naturalesa usa el roig per a seduir i per a mostrar poder i fortalesa. És un color que persevera al llarg de totes les estacions; fins i tot a l’hivern, quan tot mor, el roig viu en el grévol brillant i les baies d’hivern. Les verinoses granotes adverteixen de la seua letalitat als depredadors amb un color roig brillant. El roig no és subtil. En la nostra cultura és l’amor, la passió i el foc. A l’Índia, d’on podem veure una imatge de la tribu Fakirani, significa puresa; no obstant això, a Àfrica és color de dol.

BLAU
En el nostre planeta estem constantment envoltats de tons de blau: en un llac resulta relaxant i en el cel dona bon compte de la seua immensitat. En l’oceà, en canvi, ens dirigeix cap al fons, cap al desconegut. Un exemple d’això últim són les fotografies d’un góbido que descansa sobre una cloïssa gegant en el llit marí d’Indonèsia o el parell de foques que fan la migdiada sobre un bloc de gel flotant a l’Antàrtida. Des de l’antiguitat, el blau s’ha entrellaçat amb la religió. Es veu en el seré taulell turquesa que es troba en les mesquites i també el brillant cerúleo que crepita entre els dits de Zeus en la mitologia grega. El blau és poderós i místic.

VIOLETA
El morat és misteriós. Lavanda, pruna, albergínia, tots els tons de porpra són sorprenentment diferents. El porpra és suau però insistent. Existeix en les primeres hores del matí abans que el sol emergisca en l’horitzó, com en la imatge protagonitzada per una foca de Groenlàndia que descansa sobre el gel del Golf de Sant Lorenzo, al Canadà, sota el cel crepuscular, i també, en una altra tonalitat, en els colors de la tardor que veiem en la panoràmica del riu Missisquoi als Estats Units. El porpra retrata la reialesa en els rics tons vellutats de les túniques i corones reals, o en els centres brillants de les gemmes.

VERD
El verd és una manifestació de vida. És un ressorgir, una renovació. El primer brot d’una planta de color verd en una extensió de terra significa el renaixement que segueix a l’hivern. En les fotografies, veiem l’esplendor del verd al voltant d’un llaurador collint el primer te de l’any al Japó. En el món animal, els verds també són presents, com pot veure’s en la imatge d’un mascle de *quetzal guatemalenc.

L’existència de verd mostra salut i vitalitat. El verd ens manté vius a tots. La vasta xarxa verda del nostre planeta exhala l’oxigen que inhalem els humans i forma una relació cíclica de vida i mort que ha de ser protegida i preservada.

BLANC
En l’exposició, una núvia i els seus convidats ballen al carrer en Skopie, a Macedònia. I és que el color dels començaments i els finals és el blanc. El color de la puresa. Eteri, immaculat i pristí.

La seua delicadesa pot veure’s en el pelatge d’alguns animals —com el lèmur de Madagascar que protagonitza una de les fotografies de la mostra. Però també pot ser aclaparador, perquè absorbeix tots els altres colors, com en la imatge de l’iceberg antàrtic per on passegen uns pingüins. És el color del no-res i del tot.

Comparteix:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Llegeix més!

També et pot interessar