La institució provincial actua esta setmana en zones de Burriana, Benicàssim, Orpesa, Cabanes, Torreblanca i Peníscola on, després de les últimes pluges registrades, s’han detectat els primers exemplars de larves i hi ha acumulacions importants d’aigua que impedixen el seu accés i el seu tractament per mitjans terrestres
“Les actuacions per via aèria permeten l’accés on no poden arribar els mitjans terrestres i, a més, guanyem en eficàcia i rapidesa per a evitar la proliferació de mosquits en estes zones”, ha explicat el diputat de Medi Natural, José María Andrés
La Diputació Provincial de Castelló intensifica la lluita contra els mosquits per via aèria.
Després de rebre l’autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la institució provincial ha actuat esta setmana en zones de Burriana, Benicàssim, Orpesa, Cabanes, Torreblanca i Peníscola on, després de les últimes precipitacions registrades, s’han detectat els primers exemplars de larves i hi ha acumulacions importants d’aigua que impedixen el seu accés i el seu tractament per mitjans terrestres.
“Les actuacions per via aèria permeten l’accés on no poden arribar els mitjans terrestres i, a més, guanyem en eficàcia i rapidesa per a evitar la proliferació de mosquits en estes zones”, ha explicat el diputat de Medi Natural, José María Andrés, qui s’ha desplaçat este divendres a comprovar de primera mà el vol que es realitza en un espai de difícil accés perquè els equips terrestres puguen aplicar el tractament en l’Albufera d’Orpesa.
“Els tractaments aeris se sumen a la intensificació de les actuacions terrestres que portem realitzant en tots els municipis litorals per a controlar l’eclosió de mosquits de marjal”, ha incidit el diputat provincial.
Les actuacions dutes a terme esta setmana en PAI Sant Gregori a Burriana; el Quadre de Santiago a Benicàssim; l’Albufera a Orpesa; el Parc Natural de Cabanes-Torreblanca en els dos termes municipals; i la Marjal de Peníscola, es deu al fet que dimecres passat 9 de juliol es van produir precipitacions en el litoral castellonenc, sobretot en la zona sud de la província, deixant prop de 50 l/m² en alguns municipis. Això va motivar el reforç de les actuacions per mitjans terrestres “en observar-se xicotetes embassades en alguns d’estos punts de marjal”, ha explicat el diputat provincial. Fins llavors no es van observar grans embassades a causa de la sequedat del terreny, el qual va filtrar gran part d’aigua, quedant este humitejat. Durant eixos dies sí que es va observar presència en alguns punts de larves en els primers estats de desenvolupament de Aedes sp., procedint-se al seu tractament mitjançant l’ús de Bacillus thuringiensis.
No obstant això, les intenses precipitacions registrades dissabte passat 12, les quals van ser molt elevades en molt curt espai de temps, van provocar la inundació de moltes zones crítiques de marjaleria del litoral castellonenc catalogats com a focus de cria d’espècies com Aedes caspius. Tot això va comportar que la majoria dels accessos terrestres a estos espais estigueren completament inundats, la qual cosa impedix una acció ràpida per part dels equips terrestres i la impossibilitat de realitzar tractaments larvicides, podent suposar un greu problema de salut pública donada l’elevada presència de població en esta època estival en el litoral castellonenc.
Després de la inspecció i mostreig realitzat en diferents zones susceptibles de realitzar-se el tractament aeri per part de la Diputació de Castelló, es van detectar els primers exemplars de larves del gènere Aedes sp., principalment estats L1, puntualment en nivells molt elevats, així com acumulacions importants d’aigua que impedien l’accés i el seu tractament per mitjans terrestres. Amb tots eixos condicionants, la institució provincial va sol·licitar l’aprovació de tractament aeris en sis zones concretes les quals s’han dut a terme durant tres jornades.
Cal tindre en compte que els tractaments aeris, que només ataquen a les larves, únicament poden realitzar-se baix determinades condicions i amb l’autorització prèvia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
A més d’això des de la Diputació de Castelló es continua intensificant les actuacions en tots els municipis litorals per a controlar l’eclosió de mosquits de marjal d’acord amb les pluges esdevingudes. Així, des de la institució provincial s’han reforçat les labors d’inspecció i tractament terrestre, prioritzant els tractaments larvicides biològics amb l’ús de Bacillus thuringiensis, bacteri que únicament afecten les larves de mosquit i de mosca negra, sense causar cap problema a la resta d’organismes.